Mάζεψε 2.000 έργα σε 4 χρόνια

26.05.2010
Ολη η ιστορία της μοντέρνας τέχνης σε μια συλλογή που εκπλήσσει με την πληρότητα και το μέγεθός της, αλλά και τα ονόματα των καλλιτεχνών που περιλαμβάνει.

Ολη η ιστορία της μοντέρνας τέχνης σε μια συλλογή που εκπλήσσει με την πληρότητα και το μέγεθός της, αλλά και τα ονόματα των καλλιτεχνών που περιλαμβάνει:
Πικάσο (με δέκα έργα), Μιρό, Ματίς, Μπρακ, Γκογκέν, Μοντιλιάνι, Μιρό, Λούσιαν Φρόιντ, Μαρσέλ Ντισάν, Ντεγκά, Ντιέγκο Ριβέρα, Τζακομέτι και δεκάδες άλλα ονόματα που ζαλίζουν και άλλα λιγότερο γνωστά, με σημαντική όμως συμβολή στην εξέλιξη του μοντερνισμού, με όλα τα κινήματά του, εκπροσωπούνται στην άγνωστη συλλογή ενός Ελληνα, του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, αποθηκευμένη στην Ελλάδα.

H συλλογή Οικονόμου ωστόσο δεν θα μείνει για πολύ ακόμη άγνωστη, καθώς η πρώτη παρουσίασή της αναμένεται το φθινόπωρο. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη διεθνή παρουσίασή της, η οποία, όπως επέλεξε ο συλλέκτης, θα γίνει στην Αθήνα, στον νέο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στα δύο νεοκλασικά κτίρια της πλατείας Αυδή (Μεταξουργείο). Θα είναι η πρώτη περιοδική έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης, στη νέα εποχή της, δώρο πραγματικά, γι’ αυτό και θα της αφιερωθούν και τα δύο κτίρια, τα οποία πριν θα έχουν παρουσιάσει από τις αρχές Ιουλίου, τη μόνιμη συλλογή. Μετά το πέρας της περιοδικής έκθεσης, από τον Απρίλιο του 2011, η Πινακοθήκη θα μπει στον κανονικό της ρυθμό - το ένα κτίριο για τη μόνιμη συλλογή, το άλλο (500 τ.μ. το καθένα) για περιοδικές.

Η «Αγία οικογένεια» του Γερμανού εξπρεσιονιστή Εμίλ Νόλντε (1949), από τα ακριβότερα έργα της συλλογής Γ. Οικονόμου, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά τέχνης.Δύο χιλιάδες έργα περιλαμβάνει η συλλογή Οικονόμου, συγκροτημένη μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Η έκθεση θα είναι αντιπροσωπευτική, καθώς θα παρουσιάσει περί τα 450 έργα σε δύο διαδοχικά τμήματα, από 20 Οκτωβρίου έως τέλος Μαρτίου.

Οι επιλογές των έργων έχουν τη σφραγίδα, δηλαδή το πάθος, την αισθητική και το κριτήριο, του συλλέκτη, καθώς, όπως μας λέει η επιμελήτρια της συλλογής Ειρήνη Δημητρακοπούλου, πάντα αγοράζει έργα που ο ίδιος εγκρίνει. Η φιλοσοφία της συλλογής του είναι η προσέγγιση της ιστορίας της μοντέρνας τέχνης μέσα από έργα εμβληματικών καλλιτεχνών.

Σκοπός της ήταν να εμφανίζονται με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, δηλαδή τον Ιμπρεσιονισμό και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, έως τους Νέο - Αγριους της δεκαετίας του 1980, χωρίς να σταματά εκεί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμη μερικά ονόματα εκπροσώπων διαφόρων κινημάτων, με έργα των οποίων ο φιλότεχνοι και οι μελετητές θα έρθουν σε επαφή στην Αθήνα: Σίλε, Λεζέ, Κορίντ, Ερνστ Λούντιβιχ Κίρχνερ, Μαξ Μπερνστάιν, Εμίλ Νόλντε, Καρλ Χόφερ, Οτο Ντιξ, Πολ Ντελβό, Μαν Ρέι, Ρενέ Μαγκρίτ, Ρίχτερ, Κίθερ, Ντε Κούνινγκ, Ράουζενμπεργκ, Γουόρχολ, Μπρίτζετ Ράιλι, Μπάζελιτς κ.ά.

Ο συλλέκτης έχει ιδιαίτερη προτίμηση στον γερμανικό εξπρεσιονισμό και στα αυστριακά κινήματα, καθώς και στη ρωσική πρωτοπορία, που εκπροσωπείται με έργα Μάλεβιτς, Κλιούν, Λισίτσκι, Ποπόβα, Εξτερ κ.ά., κάποια από τα οποία συγκροτούν μια ενότητα για τη ζωγραφική στο θέατρο.

Η συλλογή εμπλουτίζεται σε σειρές σχεδίων ή εικονογραφήσεις βιβλίων, όπως του Χόκνεϊ για ποίηση του Καβάφη, αλλά κυρίως με την προϊστορία του μοντερνισμού, τον ακαδημαϊσμό του 19ου αιώνα και δείγματα της κλασικής τέχνης τριών αιώνων, 15ο - 18ο, (Αμπρόσιους Μπόσαρτ, Γκεόργκ Φλέγκελ κ.ά.).

Η ελληνική τέχνη δεν απουσιάζει, αλλά εκπροσωπείται ελάχιστα, με Γύζη και Ιακωβίδη, του οποίου θα δούμε για πρώτη φορά ένα έργο, «Το κρυφτούλι», και με τους Μπουζιάνη, Γκίκα, Πράσινο, Στάμο κ.ά.

Η συλλογή Γ. Οικονόμου δανείζει έργα για εκθέσεις σε μουσεία του εξωτερικού, όπως το «Βυζάντιο» της Μπρίτζετ Ράιλι, βασική εκπρόσωπος της οπ-αρτ, σε αναδρομική της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, ή πίνακες για την αναδρομική του Μπάζελιτς στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Ωστόσο, η διεθνής εκκίνηση της συλλογής θα γίνει από την Αθήνα. Στα εγκαίνια αναμένονται διευθυντές μουσείων και καλλιτεχνικών οργανισμών. Δ.Ρουμπουλα.