4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο

31.05.2010
Ο Ρωμαίος είναι ένας τετράποδος δαλματός κούκλος και του αρέσει πολύ ο χορός. Μπορεί να μη φοράει πουέντ και οι πιρουέτες να μην είναι το φόρτε του, ωστόσο θα ανέβει στη σκηνή «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να «χορέψει» στις «ασκήσεις ετοιμότητας V» του χοροθεάτρου «Ηρος Αγγελος», στο πλαίσιο της «4ης Πλατφόρμας Σύγχρονου Ελληνικού Χορού».
"4η Πλατφόρμα χορού", μια ματιά στη σύγχρονη ελληνική χορευτική δημιουργία παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 5, 6, 7 & 8 Ιουνίου 2010.

Οι δέκα συνολικά παραγωγές της πλατφόρμας που εντάσσονται στον Κύκλο «Χορός στο Μέγαρο Μουσικής» παρουσιάζονται ανά 3 (στις 5 και 7/6) και δύο (στις 6 και 8/6) και ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ.

Ο κριτικός και αναλυτής χορού, Ντόναλντ Χούτερα (Donald Hutera) και η χορογράφος και θεωρητικός του χορού, Ana Sanchez-Colberg, θα βρίσκονται στη σκηνή - μετά το πέρας των παραστάσεων - και θα συνομιλούν με τους δημιουργούς, παρουσία του κοινού.

Έξι χρόνια μετά την οργάνωση της Πρώτης Πλατφόρμας Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Πλατφόρμα έχει γίνει θεσμός και έχει συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην προβολή των ελληνικών ομάδων στο εξωτερικό όσο και στην ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στην εγχώρια και τη διεθνή σκηνή του χορού.

Στην τέταρτη διοργάνωση που πραγματοποιείται φέτος, οι δέκα χορευτικές ομάδες που μετέχουν έχουν επιλεγεί από πενταμελή διεθνή επιτροπή από καταξιωμένες προσωπικότητες της διεθνούς χορευτικής κοινότητας.

Στην επιτροπή μετείχαν: ο Martin M. Bartelt, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού 'OSA! La danza', Διευθυντής του Obviam EST και Ιδρυτής του 'Artists for the World' (Ελβετία), ο Rolf Dennemann, Διευθυντής creations/performance art, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Off Limits, Συγγραφέας και Ηθοποιός (Γερμανία), η Sandra Noeth, Δραματουργός στο Tanzquartier Wien (Αυστρία), ο Samme Raeymaekers, Καλλιτεχνικός Συντονιστής και Προγραμματιστής Χορού στο Concertgebouw Brugge και στο December Dance Festival (Βέλγιο) και ο Norbert Servos, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Tanzwelten του Braunschweig (Γερμανία).



Σάββατο 5 Ιουνίου / Χορευτές του Βορρά - Χοροθέατρο Art - Χοροθέατρο Ηρος Αγγελος

Η εναρκτήρια Ομάδα της πλατφόρμας, οι Χορευτές του Βορρά παρουσιάζουν το έργο Session 1 του Χορογράφου Παναγιώτη Αργυρόπουλου.
Η Γαλήνη Γυρτάτου, ο Δημήτρης Μαργαρίτης, η Ρούλα Κουτρουμπέλη , η Ιωάννα Αποστόλου, ο Γιάννης Αβακουμίδης και ο Γιάννης Πολύζος αποδίδουν τη χορογραφία. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ομάδας έχει η Τατιάνα Παπαδοπούλου, ενώ τα κοστούμια της παράστασης και τη μουσική έχουν επιμεληθεί η Νατάσα Δημητρίου και ο Τηλέμαχος Μούσας αντίστοιχα.
Ακολουθεί το Χοροθέατρο Art με το έργο Woman without men της Άρτεμις Ιγνατίου. Τη χορογραφία ερμηνεύει η Ίριδα Κυριακοπούλου. Τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Ζαφειρίου, ενώ τη μουσική έχει συνθέσει ο Στέφανος Κωνσταντινίδης. Η παράσταση συνοδεύεται από τα video art του Γιάννη Νικολάου και τους φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με τις Ασκήσεις ετοιμότητας V του χορογράφου Πέτρου Γάλλια από τo Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος. Οι «ασκήσεις» πρόκειται να ολοκληρωθούν σε εφτά μέρη, που το κάθε ένα έχει αυτόνομη θεματική, με κύριο άξονα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα. Οι «ασκήσεις ετοιμότητας V» επιλέχτηκαν από τη διεθνή επιτροπή για να παρουσιαστούν στην 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού.
Η σκηνοθεσία, χορογραφία και οι φωτισμοί ανήκουν στον Πέτρο Γάλλια, ο ηχητικός σχεδιασμός στον Γιώργο Πούλιο και το βίντεο στην Βάνα Κωσταγιόλα. Τις ασκήσεις ετοιμότητας ερμηνεύουν οι Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Θοδωρής Βιδινιώτης, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Γάλλιας, Ρωμαίος Γάλλιας, Κωστής Θέος, Χρίστος Λύγκας, Σπύρος Σουριανος και Σωτήρης Σουριανος.

Κυριακή 6 Ιουνίου/Yelp danceco - Χοροθέατρο Νταλίκα

Τη δεύτερη μέρα της Πλατφόρμας χορού, Κυριακή 6 Ιουνίου, η Ομάδα Yelp danceco με χορογράφο την Μαριέλα Νέστορα παρουσιάζει το έργο Das (ist) ein, την τελευταία παραγωγή της ομάδας χορού YELP, που εμπνέεται από το Tractatus Logicophilosophicus του Αυστριακού φιλοσόφου Ludwig Wittgenstein.

Είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας S που εξερευνά τη συνάντηση της φιλοσοφίας με τη χορογραφία και το σώμα. Οι δύο περφόρμερ, Τίμος Ζέχας και Νικολέττα Καρμίρη, χωρίζονται από ένα τοίχο και αναπτύσσουν ένα ιδιότυπο ντουέτο- μέχρι να συναντηθούν. Τα σκηνικά της παράστασης επιμελείται η where_house, τα κοστούμια ο Αντώνης Βολανάκης, τη μουσική ο ILIOS, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης, το video οι Αλέξανδρος Μιστριώτης και Λουίζος Ασλανίδης.

Tο ίδιο βράδυ το Χοροθέατρο Νταλίκα ερμηνεύει τις Ευγενείς Αποδράσεις.
Η Βάσω Γιαννακοπούλου και η Φαίδρα Φουρούλη υπογράφουν αλλά και ερμηνεύουν τη χορογραφία Η σύλληψη και σκηνοθεσία ανήκουν στους Β.Γιαννακοπούλου, Τ. Παλαιορούτα, Σ. Πατιερίδη και Φ. Φουρούλη. Ο Σίμος Πατιερίδης έχει επιμεληθεί τη δραματουργία, ο Τάσος Παλαιορούτας τους φωτισμούς, ο Δημήτρης Νασιάκος τα σκηνικά, η Δέσποινα Μακαρούνη τα κοστούμια και ο Μιχάλης Μελετέας το ηχητικό περιβάλλον.

Δευτέρα 7 Ιουνίου/ Πρόσχημα - ZΗΤΑ - Salto Futuro

Αρχικά η Ομάδα Πρόσχημα χορεύει την [πράξη] V Tous les deux της Μαρίας Κολιοπούλου, ένα ποιητικό ντουέτο, που εξιστορεί μια μοναδική συνύπαρξη, τη συνύπαρξη των δύο.
Την [πράξη] V Tous les deux χορεύει το ντουέτο Νικολέτα Καρμίρη και Μαρία Κολιοπούλου.
Τα σκηνικά επιμελείται ο Γκάυ Στεφάνου, τα κοστούμια ο Αντώνης Βολανάκης, τους φωτισμούς ο Θωμάς Οικονομάκος και τη μουσική ο Γιάννης Ισιδώρου. Επιμέλεια φωνής ο Ευθύμης Μπαλωμένος.

Σειρά για την Ομάδα ΖHTA με το έργο Α time to mourn της Ίριδος Καραγιάν που ερμηνεύουν οι Χαρά Κότσαλη και η Μαριλένα Πετρίδου, σε μουσική του Νίκου Βελιώτη, υπό την εικαστική επιμέλεια του Νίκου Παπαδημητρίου, με φωτισμούς και φωτογραφίες της Ελισάβετ Μωράκη.
Την παράσταση κλείνει η Ομάδα Salto Futuro που ερμηνεύει το έργο Ο τοίχος της Τατιάνας Λοβέρδου.

Τρίτη 8 Ιουνίου/ Αερίτες - Κι όμως κινείται

Οι εκδηλώσεις της 4ης Πλατφόρμας Σύγχρονου Ελληνικού Χορού ολοκληρώνονται την Τρίτη 8 Ιουνίου με δύο ομάδες. Η Ομάδα Αερίτες παρουσιάζει τη χορογραφία D. Οπα(dopamines of post Athenians) της Πατρίτσια Απέργη.

Χορεύουν οι Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Μάρω Μαρμαρινού, Δημόκριτος Σηφάκης και Ηλίας Χατζηγεωργίου. Τη μουσική της παράστασης έχει γράψει ο Δημοσθένης Γρίβας, τη δραματουργία έχει αναλάβει η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τα σκηνικά-κοστούμια ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τη φωτογραφία ο Τάσος Βρεττός και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασσόπουλος.

Την Πλατφόρμα κλείνει η Ομάδα Κι όμως κινείται με το έργο puRgatoЯio της Χριστίνας Σουγιουλτζή, που περιλαμβάνει χορό, ακροβασία και ζωντανή μουσική.
Τα κοστούμια της παράστασης έχουν επιμεληθεί η Αγγελική Μάνεση και η Φανή Μουζάκη, ενώ τη μουσική ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αποστολάκης στη λύρα, η Μαρία Κώτη φωνή, η Ράνια Λιαρμακοπούλου τσέλο, ο Δημήτρης Μπρέντας πνευστά και ο Αλέξης Νόνης κρουστά.