Kλασικές ελληνικές γεύσεις στο «Καλιτά» της Μυκόνου

21.06.2010
Μύκονος. Ολο το νησί μια γραφική γειτονιά που ασβεστώνει τις αυλές της και, έτσι απαστράπτουσα, καλεί τους επισκέπτες να την αγαπήσουν ξανά.

Μύκονος. Ολο το νησί μια γραφική γειτονιά που ασβεστώνει τις αυλές της και, έτσι απαστράπτουσα, καλεί τους επισκέπτες να την αγαπήσουν ξανά.

Σε αυτή την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα ξεκίνησε τη ζωή του το εστιατόριο «Καλιτά» (στις 2/4), μες στην καρδιά της Χώρας, στην οδό Καλογερά, που αποτελεί κομμάτι του ξενοδοχείου Fresh. Σε μια κλασική, μυκονιάτικη αυλή γεμάτη φοίνικες, απαγκιασμένη από τα μελτέμια, ολόλευκη μεν, αλλά με διακριτικές αισθητικές παρεμβάσεις που της δίνουν μια θεατρική αλλά και διακριτική ατμόσφαιρα. Τα τραπεζάκια, σε ανθρώπινη απόσταση μεταξύ τους, συνδυάζονται με δύο καναπέδες με μαξιλάρια, που αποπνέουν την αίσθηση της καλοκαιρινής ραστώνης.

Το «Καλιτά» προτείνει μια σχετικά κλασική ελληνική κουζίνα με γνήσια αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα -πλην, όμως, ελαφρώς «πειραγμένη». Ετσι απολαύσαμε στα πρώτα πιάτα ένα σωστό al dente σταμναγκάθι με λιαστή τομάτα, παξιμάδι, ταλαγάνι σχάρας και οξυμέλι, ενώ εξαιρετική ήταν η σαλάτα με τα μαριναρισμένα άνυδρα τοματίνια Σαντορίνης, ξινότυρο Μυκόνου και σουσαμένιο κουλούρι. Συμπαθητική ήταν και η τριλογία κεφτέδων με σος γιαουρτιού και δυόσμο.

Στα κυρίως, εντυπωσιακό ήταν το μελωμένο αρνάκι με μουσακά λαχανικών και το στριφτούδι Κρήτης με λαχανικά και καραβίδες. Νοστιμότατα τα σουτζουκάκια με πιπεριές και πικάντικη σος από τοματίνια, αν και χρειαζόντουσαν ένα αμυλώδες συνοδευτικό, ενώ το ριζότο με τραχανά, λαχανικά και καλαμάρι και το κριθαρωτό με ραγού μελιτζάνας περνούσαν με άνεση τις εξετάσεις.

Στη λίστα κρασιών, το «Καλιτά» περιέχει μοδάτες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που ταιριάζουν με το μενού. Οι ώρες λειτουργίας του εστιατορίου είναι από τις 19:30 ώς τις 02:00. Υπό τη συνοδεία lounge μουσικής, χαλαρώστε στο cocktail bar ή δειπνήστε στον ζεστό εσωτερικό χώρο ή στον κήπο.

Καλιτά, οδός Καλογερά, Χώρα Μυκόνου, τηλ. 22890 22704.

Από τον Νίκο Μαουνη