Πικρό happy end

10.05.2011
Πριν από μερικά χρόνια λίγοι τα ήξεραν. Στις μέρες μας, όμως, κέρδισαν σε δημοφιλία και βγήκαν ξανά στο προσκήνιο αυτούσια ή ως συστατικά σε cocktails.

Πριν από μερικά χρόνια λίγοι τα ήξεραν. Στις μέρες μας, όμως, κέρδισαν σε δημοφιλία και βγήκαν ξανά στο προσκήνιο αυτούσια ή ως συστατικά σε cocktails.

Δεν είναι λικέρ, αλλά μοιάζουν· δεν είναι φάρμακα, αλλά έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, θεωρούνται ιδανικά χωνευτικά. Τα περισσότερα από αυτά φτιάχτηκαν από μοναχούς και περιέχουν βότανα ξακουστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αναφορές για πικρά ποτά ανιχνεύονται ήδη στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ στη Δύση η παραγωγή τους τοποθετείται στις αρχές του 16ου αιώνα. Τότε, αρχικά στην Ευρώπη, άρχισαν να παράγονται πικρά οινοπνευματώδη με βότανα και μπαχαρικά.

Τον 18ο αιώνα τα bitters έγιναν μόδα, πρώτα στην Ευρώπη και στις αρχές του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη αγαπήθηκαν ως digestifs: Διεγείρουν συγκεκριμένα κύτταρα του στομαχιού που δίνουν σήμα να απελευθερωθεί η ορμόνη γαστρίνη, η οποία προκαλεί έκκριση των γαστρικών υγρών. Ετσι, διευκολύνουν τη χώνεψη και ανακουφίζουν από τη δυσπεψία.

Σερβίρονται σε μικρά ποτήρια μοιάζουν με του κονιάκ... με παγάκια ή απλά παγωμένα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν επανέλθει δυναμικά, ύστερα από τρεις δεκαετίες αφάνειας, και χρησιμοποιούνται ως συστατικό αρκετών cocktails. Στη Ν. Αμερική, π.χ., «χαλάει κόσμο» το μίγμα Fernet-Cola, ενώ στην Ευρώπη και τη Ν. Αφρική πίνουν Jägerbomb, από Jägermeister και Red Bull.

Απεριτίφ

Campari: Επινοήθηκε από τον Gastone Campari γύρω στα 1862 και έγινε διάσημο στους κύκλους του jet set στη Γαλλική Ριβιέρα. Οι Ιταλοί συνηθίζουν να το πίνουν σκέτο, με ελάχιστο πάγο και μία λεπτή ροδέλα πορτοκάλι.

Pimm's No 1: Η επιτομή του αγγλικού chic. Το επινόησε ο James Pimm στα 1823 και βασίζεται στο τζιν. Η γεύση του θυμίζει κυρίως μπαχαρικά και εσπεριδοειδή.


Digestifs

Amaro Averna
Παράγεται στη Σικελία. Εχει βαθυκόκκινο, σχεδόν καφέ χρώμα και αρώματα από φρεσκοκομμένα βότανα και λουλούδια.

Amaro Luxardo
Είναι πολύ αγαπητό στην περιοχή του Βενέτο. Τα βότανα για την παρασκευή του εκχυλίζονται με κάρδαμο, κανέλα και φλούδα νεραντζιού.

Fernet Branca
Χρονολογείται από το 1845 και παράγεται στην Ιταλία από ένα μίγμα 27 βοτάνων, ανάμεσα στα οποία αλόη, ρίζα γεντιανής, σαφράν, μύρα και κάρδαμο, σε απόσταγμα από σταφύλια.

Jägermeister
Παράγεται στη Γερμανία και το όνομά του σημαίνει «ο αρχηγός των κυνηγών». Πρόκειται για μια άγνωστη συνταγή από 56 διαφορετικά βότανα.

Underberg
Παράγεται από ένα μίγμα διαφορετικών βοτάνων από 43 διαφορετικές χώρες που περνούν διεργασίες για να εξελιχθούν στη μυστική συνταγή της οικογένειας Underberg.

Από την Ντένη Καλλιβωκά / PAPER