Στροφή στους νέους στην Art Athina

13.05.2011
Η κρίση μερικές φορές έχει και τα καλά της. Οι νέοι καλλιτέχνες, ως πιο φτηνοί στις τιμές των έργων τους, πλειοψηφούν στην Art Athina. H 17η διοργάνωση της ελληνικής φουάρ, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου, σφύζει από νέους δημιουργούς και πολλά μικρών διαστάσεων έργα.

Η κρίση μερικές φορές έχει και τα καλά της. Οι νέοι καλλιτέχνες, ως πιο φτηνοί στις τιμές των έργων τους, πλειοψηφούν στην Art Athina.

Oι γκαλερίστες, μπροστά στον κίνδυνο του συγκρατημένου, λόγω οικονομικής κρίσης, ενδιαφέροντος των υποψήφιων αγοραστών για καθιερωμένα, άρα ακριβά, καλλιτεχνικά ονόματα, στράφηκαν στους νέους.

Ετσι, η 17η διοργάνωση της ελληνικής φουάρ, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου, σφύζει από νέους δημιουργούς και πολλά μικρών διαστάσεων έργα.

Πρωτοεμφανιζόμενοι και ανερχόμενοι, δίπλα στους αναγνωρισμένους και στους δασκάλους, οι οποίοι δεν λείπουν, απλώς μειοψηφούν. Σε τιμές για όλα τα βαλάντια, από 300 ευρώ έως κάμποσες χιλιάδες.

Στο περίπτερο του «Αστρολάβου» συνυπάρχουν για παράδειγμα ένα έργο στα 450 ευρώ της πολύ καλής Ελευθερίας Σουρούνη με έναν πίνακα στα 25.000 ευρώ του Γιάννη Λασηθιωτάκη. Ενα γκρουπ νέων καλλιτεχνών και καινούργιων συνεργατών της (Ράνια Μπέλλου, Μαριάννα Γκιόκα, Πάνος Τσαγκάρης κ.ά.) προβάλλει η γκαλερί «Καλφαγιάν», με τιμές από 600 έως 18.000 ευρώ. Νίκος Παπαδόπουλος (Α.Δ.), Πάολα Παλαβίδη και Γιάννης Κολιόπουλος (Qbox), Ευτύχης Πατσουράκης, υποψήφιος για το φετινό βραβείο ΔΕΣΤΕ, και Ειρήνη Ευσταθίου (γκαλερί Ελένης Κορωναίου) είναι μερικά μόνο από τα πολλά υποσχόμενα νέα ονόματα, που μαζί με τους ήδη ανερχόμενους, όπως τους Δ. Ανδρεάδη και Δ. Φουτρή στην «Ιλεάνα Τούντα», αποτελούν την αυριανή εικαστική σκηνή.

Η συνύπαρξή τους με τους αδιαμφισβήτητους Χρύσα στο «Μιχαλαριά», Γκίλμπερτ & Τζορτζ (Μπερνιέ/Ηλιάδη), Αμπράμοβιτς (Καππάτος), Κανιάρη, Κεσσανλή σε διάφορα περίπτερα, Κουλεντιανό, Πράσινο κ.ά. (Μέδουσα), Αλέξ. Ψυχούλη (Αντωνοπούλου), Κων. Κακανιά (Ρεβέκκα Καμχή) κ.ά. δημιουργούν μια πολύ ωραία εικόνα που αξίζει κανείς να την απολαύσει ως μια «νησίδα πολιτισμού», όπως ανέφερε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Athina, Αλέξανδρος Στάνας.

Το πολυποίκιλο παράλληλο πρόγραμμα, αποτέλεσμα «εξωστρεφών πρακτικών», σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, συνδράμει για έναν αποδοτικό περίπατο στο φαληρικό Δέλτα. Αύριο 2 - 9 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 12- 9 μ.μ.

«AΘΗΝΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» H Art Athina εντάσσεται στο καινούργιο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Αθήνα κάθε εβδομάδα/ Athens every week» που έχει σκοπό να αναδείξει την Αθήνα σε διεθνή προορισμό με πολιτιστικό προφίλ.
Δ.Ρ.