Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι

23.05.2011
Εκτός από τη γεύση, τι άλλο αποκομίζουμε από την τέχνη του φαγητού; Πώς ενισχύονται οι ανθρώπινες σχέσεις γύρω από ένα τραπέζι; Μια συζήτηση για το ρόλο του φαγητού στην κοινωνική μας ζωή και τις τέχνες.

Εκτός από τη γεύση, τι άλλο αποκομίζουμε από την τέχνη του φαγητού; Πώς ενισχύονται οι ανθρώπινες σχέσεις γύρω από ένα τραπέζι; Μια συζήτηση για το ρόλο του φαγητού στην κοινωνική μας ζωή και τις τέχνες.

Προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των ΜΜΕ συνομιλούν με το κοινό διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη του φαγητού επηρεάζει την καθημερινότητά μας και τις ανθρώπινες σχέσεις, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011.

Το φαγητό δεν είναι θέμα μόνο της αρμοδιότητας διατροφολόγων και ινστιτούτων αδυνατίσματος. Είναι κυρίως μέσο προαγωγής της ανθρώπινης επικοινωνίας και ως τέτοιο έχει χρησιμοποιηθεί αλλά και υμνηθεί από το τραγούδι, την ποίηση, το μυθιστόρημα, τον κινηματογράφο.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θέλοντας να συντηρήσει μια γεύση... αισιοδοξίας σε δύσθυμους καιρούς, επιλέγει να κλείσει πανηγυρικά τις φετινές εκδηλώσεις του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» με μια πανδαισία λόγου, εικόνας, ήχου για το φαγητό που μας ενώνει και μας εμψυχώνει. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι. Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων». Θα μας μιλήσουν για το θέμα άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τόσο την τέχνη του φαγητού όσο και τα δώρα –γευστικά και άλλα– που αυτή μας προσφέρει.

Ο δημοσιογράφος, κριτικός γεύσης και συγγραφέας Αλβέρτος Αρούχ (Επίκουρος) θα μας μιλήσει για τη μεσογειακή κουζίνα.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Δημήτρης Ποταμιάνος, με πλούσιο συγγραφικό έργο γύρω από το κρασί, το φαγητό και τον πολιτισμό τους, θα μιλήσει για το ρόλο της θάλασσας στον πολιτισμό του φαγητού.

Ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης θα μιλήσει για τη σχέση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού με το φαγητό. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει δεκάδες παραδείγματα παραθέτοντας και τα ανάλογα μουσικά αποσπάσματα.

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου θα μιλήσει για την εμπειρία της συγγραφής του μυθιστορήματός της Γιάντες και τις πηγές που χρησιμοποίησε, στο πλαίσιο του είδους της «γαστρονομικής λογοτεχνίας».

Παράλληλα, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης θα επιμεληθεί την προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα το φαγητό.

Παράλληλα, 13 γνωστοί ποιητές (Γιάννης Βαρβέρης, Γιώργος Βέης, Χάρης Βλαβιανός, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Δήμου, Δημήτρης Καλοκύρης, Παυλίνα Παμπούδη, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Χουλιάρας) θα διαβάσουν πρωτότυπα, γραμμένα ειδικά για την περίσταση ποιήματά τους, ή και παλιότερα (16 στο σύνολο) με θέμα το φαγητό.

«Γεύση… αισιοδοξίας. Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι.
Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων
»
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
Ώρα έναρξης: 19:00
Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.