Τι θα δούμε φέτος στα Αισχύλεια

03.08.2011
Στις 26 Αυγούστου θα ανοίξει στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία Ελευσίνας η αυλαία της 36ης χρονιάς των Αισχυλείων που θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο μήνα με πολυσχιδές μουσικό πρόγραμμα, πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εγκαταστάσεις-παρεμβάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις 26 Αυγούστου θα ανοίξει στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία Ελευσίνας η αυλαία της 36ης χρονιάς των Αισχυλείων που θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο μήνα με πολυσχιδές μουσικό πρόγραμμα, πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εγκαταστάσεις-παρεμβάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Οι φετινές ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ θα ξεκινήσουν την Κυριακή 28/08 με τη συναυλία της Δήμητρα Γαλάνη με τον Vassiliko, δύο καλλιτεχνών που μολονότι, όπως ομολογούν, ήταν ανέκαθεν συγγενείς εξ’ αποστάσεως συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή, επιφυλάσσοντας ένα απρόσμενο και γεμάτο εκπλήξεις πρόγραμμα στο κοινό.

Ακολούθως την Τρίτη 30/08 ο "ταξιδευτής του κόσμου και των ήχων" CAYETANO θα δώσει μία μοναδική συναυλία, ενώ την Δευτέρα 05/09 τη σκυτάλη παίρνει ο ταλαντούχος Γιάννης Χαρούλης, με καινούρια τραγούδια και νέο ήχο.

Τη Δευτέρα 12/09 ο Κωστής Μαραβέγιας (Maraveyas Ilegal) θα ερμηνεύει τραγούδια στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά, αναδεικνύοντας τους παραδοσιακούς ήχους της μεσογειακής Ευρώπης, ενώ οι μουσικές εκδηλώσεις των φετινών Αισχυλείων θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16/09 με τη συναυλία του μοναδικού Ορφέα Περίδη -που κλείνει φέτος είκοσι χρόνια στην ελληνική δισκογραφία- με τους Human Touch που πάντοτε αγγίζουν ανθρώπινα με τις μελωδίες τους την ψυχή μας.

ΘΕΑΤΡΟ
Η διαδρομή των ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ αρχίζει την Παρασκευή 26/8 με την «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη που ανεβάζει η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και συνεχίζεται την Τετάρτη 31/08, όπου η Μίρκα Γεμεντζάκη με αφορμή το έτος Παπαδιαμάντη και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του δημιουργού θα μας παρουσιάσει την παράσταση «Θαλασσινοί Έρωτες» του σκιαθίτη συγγραφέα.
Εν συνεχεία το Σάββατο 03/09 στην σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου ανεβαίνουν οι ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και την Κυριακή 04/09 το Θέατρο «Άττις» και την παράσταση ΕΡΗΜΟΣ του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Επόμενος θεατρικός σταθμός η Τετάρτη 07/09, όπου η Εταιρεία Πολιτισμού Anagnosis παρουσιάζει το μόνο διασωθέν Σατυρικό Δράμα του Σοφοκλή ΙΧΝΕΥΤΕΣ σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και δύο μέρες μετά, στις 09/09, σε σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη και Κ. Μαρκουλάκη θα παρακολουθήσουμε τον ΟΘΕΛΛΟ του Σαίξπηρ.

Την Κυριακή 11/09 το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού τον ΗΡΑΚΛΗ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ένα από τα λιγότερο παιγμένα – αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόμενα – κείμενα του Ευριπίδη και ακολούθως το Σάββατο 17/09 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΡΗΤΗΣ θα παρουσιάσει το επίκαιρο όσο ποτέ θεατρικό έργο του Κάρλο Γκολντόνι ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ.
Η αυλαία των θεατρικών εκδηλώσεων πέφτει την Δευτέρα 19/09 με την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ που για φέτος ετοίμασε και ανεβάζει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου την απολαυστική κοινωνικοπολιτική σάτιρα του Γιώργου Χασάπογλου ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Για τους μικρούς θεατρόφιλους τα Αισχύλεια φιλοξενούν στις 15/9 το Εθνικό Θέατρο στο έργο-σταθμό της Πηνελόπης Δέλτα ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ. Εκατό χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του, το Παραμύθι χωρίς όνομα, σκηνοθετημένο από τον Τάκη Τζαμαργιά, γνωστό τόσο από την καλλιτεχνική όσο και από τη μακρόχρονη παιδαγωγική του πορεία, φέρνει κοντά στο κοινό μία συναρπαστική αλληγορική ιστορία, για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, που επιτρέπει στην ελπίδα να ανθίσει. Κατάλληλο και για ενηλίκους!!!

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Εβδομάδα-αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου με τις ταινίες Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη (20/9), ΝΗSOS του Χρήστου Δήμα (21/9), Ο θάνατος που ονειρεύτηκα του Παναγιώτη Κράββα (22/9), Το χάρισμα της Χριστίνας Ιωακειμίδη (23/9), Κανένας του Χρήστου Νικολέρη (24/9), Χώρα προέλευσης του Σύλλα Τζουμέρκα (25/9), Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα του Σωτήρη Γκορίτσα (26/9). Στα πλαίσια του αφιερώματος θα διεξαχθεί στις 27/9 ομιλία. Οι προβολές θα γίνουν στον Θερινό Κινηματογράφο στην Παραλία Ελευσίνας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τέλος, συνεχίζοντας την προσπάθεια για προβολή και αξιοποίηση των ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων της Ελευσίνας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων-εγκαταστάσεων, τα φετινά Αισχύλεια θα φιλοξενήσουν στο Παλαιό Ελαιουργείο τον Στήβεν Αντωνάκο από τις 02 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου 2011 ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2-30 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» διοργανώνεται έκθεση της Λουκίας Αλαβάνου.