Τα θρίλερ φέρνουν δολάρια

19.08.2011
Παρότι το βιβλίο πληρώνει και αυτό την οικονομική κρίση και παρότι το παραδοσιακό βιβλίο βρίσκεται σε μεταβατική φάση με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι συγγραφείς την περσινή χρονιά έβγαλαν κέρδη 270 εκατομμυρίων δολαρίων -όλοι μαζί- από την πώληση των βιβλίων τους, σύμφωνα με τη λίστα των δέκα πιο ακριβοπληρωμένων λογοτεχνών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Φορμπς".

Πρώτος στη λίστα του περιοδικού "Φορμπς", όπου φιγουράρουν τα βιβλία τρόμου και μυστηρίου, ο Τζέιμς Πάτερσον. Εκτός δεκάδας η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Παρότι το βιβλίο πληρώνει και αυτό την οικονομική κρίση και παρότι το παραδοσιακό βιβλίο βρίσκεται σε μεταβατική φάση με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι συγγραφείς την περσινή χρονιά έβγαλαν κέρδη 270 εκατομμυρίων δολαρίων -όλοι μαζί- από την πώληση των βιβλίων τους, σύμφωνα με τη λίστα των δέκα πιο ακριβοπληρωμένων λογοτεχνών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Φορμπς". Ο πιο ακριβοπληρωμένος συγγραφέας παραμένει και φέτος ο πολυγραφότατος δημιουργός των θρίλερ "Κρος", "Φόνοι στο Μπέβερλι Χιλς", "Μήνας του Μέλιτος" κ.λ.π., Τζέιμς Πάτερσον, με κέρδη 84 εκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Μαΐου του 2010 έως την 1η Απριλίου του 2011. Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων, όπως "Τα Δώρα της Σελήνης", Ντάνιελ Στιλ, η οποία μέτρησε 35 εκατομμύρια δολάρια από τα βιβλία της, και η οποία έχει το ρεκόρ της πιο παρατεταμένης, συνεχόμενης παραμονής στη λίστα των μπεστ σέλερ των "Νιου Γιορκ Τάιμς".

Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι στη λίστα των δέκα πιο κερδοφόρων συγγραφέων την περσινή χρονιά δεν χώρεσε το όνομα της δημιουργού του Χάρι Πότερ, της πλουσιότατης Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία έβγαλε μόλις 5 εκατ. δολ., την ώρα που η τελευταία ταινία της σειράς "Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2ο" κατέκτησε την τρίτη θέση στο παγκόσμιο μποξ όφις όλων των εποχών, φτάνοντας το 1,14 δισ. δολ. σε εισπράξεις. Μία από τις αιτίες, εκτιμά το "Φορμπς", είναι ότι "έως τώρα η Ρόουλινγκ αρνείται να πουλήσει τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βιβλίων της".

Ο συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου Στίβεν Κινγκ κέρδισε την τρίτη θέση, με εισπράξεις 27 εκατ. δολ, και την τέταρτη η συγγραφέας μυστηρίου Τζάνετ Ιβάνοβιτς (22 εκατ. δολ.).

Η συγγραφέας της επιτυχίας "Λυκόφως" Στέφανι Μάγιερ μοιράζεται την πέμπτη θέση με τον Ρικ Ριόρνταν (21 εκατ. δολ.).

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΟΙ

1. Τζέιμς Πάτερσον (84 εκ. δολ.)
2. Ντάνιελ Στιλ (35 εκ. δολ.)
3. Στίβεν Κινγκ (27 εκ. δολ)
4. Τζάνετ Ιβάνοβιτς (22 εκ. δολ.)
5. Στέφανι Μάγιερ και Ρικ Ριόρνταν (21 εκ. δολ.).
6. Ντιν Κουντζ (19 εκ. δολ.)
7. Τζον Γκρίσαμ (18 εκ. δολ.)
8. Τζεφ Κίνεϊ (17 εκ. δολ)
9. Νίκολας Σπαρκς (16 εκ. δολ)
10. Κεν Φόλετ (14 εκ. δολ.).

ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ