Έργα του Θοδωρή Κανάκη στο Black Duck

16.09.2011
Είναι ένας αρχιτέκτονας που ζωγραφίζει, αναζητώντας τον τρόπο να καταλάβει τον κόσμο, να βρει την ουσία των πραγμάτων και να την εκφράσει δημιουργώντας έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που διηγούνται μικρές ιστορίες...

Είναι ένας αρχιτέκτονας που ζωγραφίζει, αναζητώντας τον τρόπο να καταλάβει τον κόσμο, να βρει την ουσία των πραγμάτων και να την εκφράσει δημιουργώντας έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που διηγούνται μικρές ιστορίες...

Τα έργα αυτά του Θοδωρή Κανάκη, φιλοξενούνται σε μία έκθεση με τον τίτλο «Άστατος Καιρός», στην gallery του Black Duck, από 21 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία σειρά έργων που αποτυπώνουν το προσωπικό βλέμμα του καλλιτέχνη στη ζωή και τα οποία δημιούργησε χρησιμοποιώντας μολύβι, κάρβουνο, σκόνες αγιογραφίας, λάδι, σινική μελάνη, χαρτί και καμβά.

Όπως λέει ο ίδιος, βλέπει τον εαυτό του «σαν έναν απλό ταξιδιώτη στο χρόνο, σ’ ένα κόσμο όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο κι όπου όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, το κλίμα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η τεχνολογία, ο ελεύθερος χρόνος κλπ.
Άστατος καιρός, μέσα μας.
Άστατος καιρός σε μια κοινωνία γεμάτη “Ενοχές” και καθωσπρεπισμούς.
Ώρα είναι να αρχίσουμε να πετάμε τα άχρηστα και να δούμε τα ουσιώδη.
Καιρός είναι να ξαναδεί ο καθένας μας τη δική του θέση στη ζωή.
Μερικοί γεννιούνται στο γλυκό φως, και άλλοι στην ατέλειωτη νύχτα,
στέκονται σκυφτοί και δίχως όνειρα και περιμένουν κάτι να γίνει …στην ανηφόρα…
Πάρε λοιπόν την εθνική οδό για το τέλος της νύχτας,
κάνε ένα ταξίδι στα ξάστερα μεσάνυχτα,
βάλε φλόγα, βάλε πάθος. Ρισκάρισε, δημιούργησε, εκφράσου… ζήσε τη ζωή!
Αν πολύ το θέλεις, θα βρεθεί, κάπως θα γίνει…

Θεωρώ πως οι τέχνες δεν έχουν όρια μεταξύ τους και πως μπορούν να έχουν κοινά πεδία έκφρασης.
Πιστεύω ότι η ζωγραφική είναι μία τέχνη αυθόρμητη που πρώτα αγγίζει την ψυχή και ύστερα το μυαλό. Μπορεί τα πάντα και δεν πρέπει τίποτα. Είναι ένας τρόπος να λες την αλήθεια όπως βγαίνει από μέσα σου, ένας τρόπος να είσαι ελεύθερος. Είναι μια κατάσταση που σε συνδέει με κάτι ανώτερο, σε ωθεί από κάτω προς τα επάνω.
Πιστεύω πως η τέχνη είναι πάντα συνδεδεμένη με την εποχή της, για αυτό το λόγο τα θέματα που επιλέγω έχουν πάντα να κάνουν με καταστάσεις από την μνήμη μου και με γεγονότα που συμβαίνουν στον ευρύτερο κόσμο και που με κάποιον τρόπο με αγγίζουν.
Είναι για εμένα ένας τρόπος να καταλάβω τον κόσμο, να βρω την ουσία των πραγμάτων και να την εκφράσω.
Μέσα από τα έργα μου, παρουσιάζω μικρές ιστορίες, δίνοντας σημασία άλλοτε στην αφαίρεση και την υπερβολή, άλλοτε στην λεπτομέρεια, άλλοτε στην προοπτική στο χώρο, συγχρόνως εκφράζοντας μέσω της εικόνας τα συναισθήματα και το προσωπικό μου βλέμμα στη ζωή».


Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 8 μμ
στην gallery του Black Duck Multiplarte.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Σεπτεμβρίου –10 Οκτωβρίου
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00


Black Duck Multiplarte
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760 / www.blackduck.gr