Τι σημαίνει Συμβίωση;

11.10.2011
Στο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν 500 νέοι και νέες δημιουργοί, 18 ως 30 χρόνων, από 26 διαφορετικές χώρες, έως τις 6 Νοεμβρίου στη 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου.

Στο ερώτημα "Συμβίωση;/Symbiosis?" - το οποίο έθεσε ως θέμα της Μπιενάλε ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γιώργος Παπακώστας, αρχιτέκτονας και της Μπιενάλε Νέων Μεσογείου το 1986 - καλούνται να απαντήσουν έως τις 6 Νοεμβρίου 500 νέοι και νέες δημιουργοί, 18 ως 30 χρόνων, από 26 διαφορετικές χώρες.

Μέρες του 1986, όταν έγινε για πρώτη φορά διεθνές σημείο αναφοράς της εικαστικής δημιουργίας, ξαναζεί αυτές τις ημέρες η Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας τη 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου, που επιστρέφει στην πόλη μετά από 25 χρόνια.

Ενα πολύχρωμο καλλιτεχνικό ψηφιδωτό απλώνεται σε όλη την πόλη, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, σε πάρκα, πλατείες και εναλλακτικά νεανικά στέκια, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών και φέρνοντας τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εικαστικών γεγονότων, σε συνδυασμό και με την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνεται ταυτόχρονα στα πέντε μεγάλα μουσεία της πόλης.

Πεντακόσιοι δημιουργοί από 26 χώρες παρουσιάζουν έως τις 6 Νοεμβρίου τις δημιουργίες τους στους τομείς των εικαστικών, των εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής, του design, της μόδας και της γαστρονομίας, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, που φέρει τον γενικό τίτλο "Συμβίωση;" (Symbiosis?)

Ο τελευταίος τίθεται ως ερώτημα που ζητάει απάντηση, και φαντάζει ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στην ταραγμένη λεκάνη της Μεσογείου.

Τα έργα εκτίθενται στο παραλιακό μέτωπο, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης προς τη Μεσόγειο, το λιμάνι που είναι το μέσο επικοινωνίας της με τους λαούς της περιοχής, την πλατεία Αριστοτέλους ως σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της, το "τρίγωνο" Λευκός Πύργος - Δημαρχείο - Μουσεία, την Πανεπιστημιούπολη και την περιοχή της Βαλαωρίτου.

Η φετινή Μπιενάλε διεξάγεται για πρώτη φορά σε δύο διαφορετικές πόλεις της Μεσογείου -τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη-, με την ελληνική πόλη ωστόσο να έχει το κέντρο των εκδηλώσεων, ενώ δράσεις της θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο στην "Τεχνόπολις", στην Αθήνα. Τη διοργάνωσή της έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Διεθνής Ενωση της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. "Η γραμματεία διεκδίκησε και κατάφερε να αναλάβει ένα σημαντικό μέρος της διοργάνωσης μετά την ακύρωση της εκδήλωσης στην Καζαμπλάνκα. Μελετήσαμε και διαπιστώσαμε ότι με μικρό κόστος και πολλή δουλειά μπορούμε, μέσω της Μπιενάλε, να φέρουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα στο πολιτιστικό προφίλ της πόλης με εξίσου σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο", δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στάθηκε στην προσπάθεια συνδυασμού της οικονομικής με την καλλιτεχνική ζωή της πόλης και στην κατανομή των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να καταστεί ελκυστική για το παγκόσμιο κοινό.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, επεσήμανε τον στόχο του δήμου να φιλοξενεί κάθε χρόνο στην πόλη ένα διεθνούς σημασίας γεγονός, ανακοινώνοντας ότι του χρόνου τον Οκτώβριο θα φέρει στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη Helexpo και το υπουργείο Πολιτισμού, την παγκόσμια μουσική έκθεση "Womex".