Βιβλιοθήκες στους δρόμους της Γερμανίας

19.10.2011
Βιβλιοθήκες σαν και αυτή μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη Γερμανίας, σε μία πλατεία της Κολωνίας. σε μία γωνία του Βερολίνου, ακόμη και στα προάστια του Ντίσελντορφ.

Βιβλιοθήκες σαν και αυτή μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη Γερμανίας, σε μία πλατεία της Κολωνίας, σε μία γωνία του Βερολίνου, ακόμη και στα προάστια του Ντίσελντορφ.

Η ομορφιά αυτού του γεγονότος είναι ότι όλα τα βιβλία είναι δωρεάν! Στον αντίποδα των e-books και των tablets που κατακτούν καθημερινά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, οι βιβλιοθήκες αυτές χαρίζουν στους εναπομείναντες ρομαντικούς λάτρεις του χαρτιού και όχι μόνο, την απόλαυση του να ξεφυλλίζει και να διαβάζει κανείς ένα καθαρόαιμο… βιβλίο.

Οι βιβλιοφάγοι μπορούν να βρουν όλων των ειδών τα βιβλία στα ράφια: Από τα τελευταία αστυνομικά μυθιστορήματα μέχρι παιδική λογοτεχνία και οδηγούς.

Έτσι ο καθένας μπορεί να πάρει το βιβλίο της αρεσκείας του ή αν θέλει να αφήσει ένα από τα δικά του στις βιβλιοθήκες του δρόμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε το 2007 από την Κολωνία και σιγά σιγά έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και εξαπλώθηκε σ΄ όλη τη χώρα. Τον Σεπτέβριο που μας πέρασε εγκαινιάστηκαν στην Κολωνία οχτώ ακόμη σημεία με βιβλία, όλα κατά μήκος της όχθης του Ρήνου. Τέσσερα μάλιστα από αυτά σημεία είναι εσωτερικού χώρου και στην χρηματοδότησή τους συμμετέχουν ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η ΙΚΕΑ και διάφορες γερμανικές τράπεζες.

Ο Μάικλ Αουμπερμαν (Michael Aubermann) υπεύθυνος του κινήματος αυτού στο δήμο της Κολωνιας αναφέρει χαρακτηριστικά : «Το πρότζεκτ αυτό πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Στοχεύει σ΄ολους τους βιβλιόφιλους και δεν κάνει καμία απολύτως διάκριση. Είναι ανοιχτό στον καθέναν. Όποιος θέλει μπορεί να πάρει ένα βιβλίο ή να τοποθετήσει ένα ή απλώς να ψάξει στις βιβλιοθήκες. Δεν χρειάζεται να εγγραφεί κάποιος κάπου, τα πρόγραμμα είναι τελείως ανώνυμο και έτσι θα παραμείνει»


Οι γερμανοί βιβλιοπώλες και τα καταστήματα με e-books και tablets καλωσορίζουν το κίνημα αυτό των δωρεάν βιβλίων. Μάλιστα ο εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Κολωνία αναφέρει χαρακτηριστικά «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το κίνημα αυτό πάει καλά, καθώς είναι μία θετική πηγή ανατροφοδότησης για εμάς. Το αντιμετωπίζουμε ως διαφήμιση περισσότερο για τη δουλειά παρά ως ανταγωνισμό».

Επιμέλεια: Γεωργία Οικονόμου

Μοντάζ: Μαίρυ Ρίζου