"The wisest man in rock" γράφει το ΝΜΕ

19.10.2011
Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της καριέρας του, ο Gallagher πειραματίζεται με νέους ήχους στο High Flying Birds – πέραν της Britpop, όπως το New Orleans-style ragtime & 80s dance.

Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της καριέρας του, ο Gallagher πειραματίζεται με νέους ήχους στο High Flying Birds – πέραν της Britpop, όπως το New Orleans-style ragtime & 80s dance.

Δυο χρόνια μετά την αποχώρησή του από τους Oasis (το καλοκαίρι του 2009) κι ενώ οι fans περίμεναν το επόμενο βήμα του, ο Noel επιστρέφει όχι με ένα αλλά με δύο album, εκ των οποίων το δεύτερο –μια ψυχεδελική συνεργασία με το British electronic duo Amorphous Androgynous–, είναι άγνωστο ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει. Στο μεταξύ, στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Noel άλλαξε σπίτια, παντρεύτηκε, απέκτησε ένα ακόμα παιδί και κυρίως, έγραψε τραγούδια. The wisest man in rock, σύμφωνα με το NME, είναι πλέον εδώ «με την πιο λυρική δουλειά που έκανε ποτέ».

Ο ίδιος λέει για τα τραγούδια του:


"If I Had a Gun"
Είχα βγει έξω ένα βράδυ στο Λονδίνο και κάποιος με ρώτησε: έχεις μήπως ένα τραγούδι με τίτλο: If I Had a Gun? Απάντησα: Μα πώς είναι δυνατόν να το ξέρεις; Κι αυτός είπε: Αφού μόλις το άκουσα στο internet. Μπήκα λοιπόν στο YouTube και το βρήκα. Είχε ηχογραφηθεί σ’ ένα soundcheck των Oasis' 2008 tour στη Νότια Αμερική, όπου κι έγραψα το τραγούδι. Διαρκούσε μόλις ένα λεπτό. Δεν είχε λόγια, ο βασικός άξονας όμως υπήρχε, κι έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να γράφουν τους δικούς τους στίχους και να τους ανεβάζουν στο YouTube. Στην αρχή μου ήρθε κάπως, δεν πρόλαβα καλά καλά να τελειώσω το τραγούδι και... από την άλλη όμως, ήταν κολακευτικό να σε ακολουθούν 250.000 άνθρωποι.

"Everybody's on the Run"
Όπως και το "If I Had a Gun," αυτή η μπαλάντα με το λικνιστικό μπάσο, την εκκλησιαστική χορωδία και τη φορτισμένη φωνή του Noel, ανέβηκε στο YouTube. Τι λέει ο ίδιος; Αυτό το τραγούδι είναι όντως το εναρκτήριο λάκτισμα, ανοίγει τη σκηνή, για να ξεκινήσει η παράσταση. Μιλάει για ένα ζευγάρι – για ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, έναν άντρα και μια γυναίκα, έναν πατέρα και γιο, μια μάνα και κόρη, δυο στενούς φίλους, δεν έχει σημασία– που παίρνει ο ένας τον άλλον από το χέρι και λένε, 'We' ve got to get out of here.' Ενώ την ίδια στιγμή, ο αφηγητής, δηλαδή εγώ, αυτό που λέει είναι ότι: 'Everybody is on the run from something. Nobody is settled. Nobody is where they're supposed to be. Everybody is looking for something.

"The Death of You and Me"
Το ορχηστρικό 1ο single του High Flying Birds είναι ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια. Διαφέρει μάλλον απ’ αυτό που θα περίμενε κανείς από μένα, εξηγεί ο Noel. Το ακούς στην τρομπέτα, το σαξόφωνο, το τρομπόνι. Είχα τη μελωδία αλλά δεν μου κόλλαγε ο ήχος, δοκίμαζα διάφορα και ξαφνικά ... ούπς, βγήκε τζαζ. Όταν μπήκα στο studio και με ρώτησε ο David Sardy (ο συμπαραγωγός του δίσκου, όπως κι αυτών των Oasis), αν υπάρχουν οι στίχοι, του είπα εδώ τους έχω και του έδειξα το κεφάλι μου. Έπιασα το μικρόφωνο, και οι λέξεις ξεπήδησαν από μόνες τους. Μιλούσαν για ελπίδα, αγάπη, ταξίδια και την επιθυμία να είσαι αλλού...

"What a Life"
Το driving track του album είναι εμπνευσμένο από τους Kinks, στη συνέχεια όμως μεταμορφώνεται... Ένα απόγευμα άκουγα το 'Strings of Life' των Rhythim is Rhythim . Στάθηκα στην αρχή του τραγουδιού, στο πώς μπαίνει το πιάνο, αναρωτήθηκα πώς θα ακουγόταν αυτό σ’ ένα τραγούδι μου; Πήρα την κιθάρα, το δοκίμασα ξανά και ξανά και ήταν τέλειο. Έκανα ένα demo στο studio με bass drum και piano, και σκέφτηκα, 'This is fucking disco! How am I gonna dance to this?' But I'm a big fan of dance music, like the acid house movement. Between the years of '87 and 1990, I was completely into running around Manchester high on ecstasy, just being a fucking nutcase. Those were happy days.

Tracklisting

Everybody's On The Run
Dream On
If I Had A Gun...
The Death Of You And Me
(I Wanna Live In A Dream In My) Record Machine
AKA...What A Life!
Soldier Boys And Jesus Freaks
AKA...Broken Arrow
(Stranded On) The Wrong Beach
Stop The Clocks

NOEL GALLACHER’S – HIGH FLYING BIRDS


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ UNIVERSAL MUSIC