"Ντενεκεδούπολη" και "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα" από το ΚΘΒΕ

21.10.2011
Δύο πολύ γνωστά έργα, την "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου και το "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα", ετοίμασαν η παιδική και η νεανική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη και Γιάννη Ρήγα αντίστοιχα.

Δύο πολύ γνωστά έργα, την "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου και το "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα", ετοίμασαν η παιδική και η νεανική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη και Γιάννη Ρήγα αντίστοιχα.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 30 Οκτωβρίου και θα δίνονται καθημερινά για τα σχολεία στο Βασιλικό Θέατρο -Ντενεκεδούπολη- και στη Μονή Λαζαριστών - Ενα παιδί μετράει τ' άστρα.

Ο Σαρδέλας, η Μηλίτσα, ο Βουτυρένιος, ο Σοφός και οι άλλοι αγαπημένοι ήρωες της Ευγενίας Φακίνου, τα αξιαγάπητα ντενεκεδάκια, ξαναζωντανεύουν στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου "συνοδευμένα" από την αξέχαστη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Σχεδόν 35 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση η "Ντενεκεδούπολη" παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα έργα των παιδιών, ενώ σκηνοθετικά η παράσταση συνδυάζει την τεχνική του μαύρου θεάτρου, του αντικειμενοθεάτρου και του συμβατικού θεάτρου.

Τα σκηνικά αποτελούν ουσιαστικά προβολές κινουμένων σχεδίων στο background, αξιοποιώντας παράλληλα τεχνικές του μαύρου θεάτρου για να φαίνονται τα αντικείμενα και όχι οι ηθοποιοί, σημειώνει η σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι δυνατό σημείο της παράστασης παραμένουν οι ιστορίες της καθημερινότητας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γ. Κόφτη και παίζουν οι ηθοποιοί: Ε. Αμπουμόγλι, Δ. Διακοσάββας, Χρ. Νταρακτσής, Ν. Ορτετζάτος, Δ. Παπιόπουλος κ.ά.

Μετά το Βασιλικό Θέατρο το έργο θα μεταφερθεί στο Θέατρο Badminton στην Αθήνα.


Η νεανική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει το αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα", σε θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου. Κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι ο αγώνας ενός παιδιού, του Μέλιου (Γιάννης Καραούλης), να διεκδικήσει πάση θυσία το αναφαίρετο δικαίωμά του στη μάθηση και στις σπουδές.

Ο σκηνοθέτης Γ. Ρήγας -που επιμελήθηκε και τον σκηνικό χώρο- προσπάθησε ώστε χρονικά η παράσταση να "ακουμπά" την εποχή του βιβλίου, με ένα όμως ανέβασμα σύγχρονο και επίκαιρο αισθητικά.

Τα κοστούμια της παράστασης είναι του Χρ. Μπρούφα, η χορογραφία της Αλ. Τσοτανίδου, και παίζουν οι Μ. Αβραμάκη, Ι. Αλιβάζογλου, Π. Ελευθεριάδης, Μ. Κουλουριώτη, Ρ. Παντελίδου, Γ. Χαρίσης.