Τop 007 πεντάδες: Εσύ πώς την ακούς με τον Τζέιμς Μποντ;

11.10.2012
Η Φαίδρα Βόκαλη και ο Ορέστης Πλακιάς έχουν βάλει τέρμα Πολ Μακ Κάρτνεϊ (Paul McCartney), Garbage, Jack White (Τζακ Γουάιτ), Σίρλει Μπάσει (Shirley Bassey) και κάτι άλλα γνωστά παιδιά και σου δείχνουν πως την ακούνε καλύτερα με τον τύπο που όταν συστήνεται πρώτα λέει το επίθετο του και καπάκι τ' ονοματεπώνυμο του.

Ο πράκτορας που δε μπορεί χωρίς γυναίκες, μαρτίνι και δύο μηδενικά πριν από το 7, πενηντάρισε κι έχει τον Ντάνιελ Κρεγκ (Daniel Craig) να γυαλίζει το περίστροφο ακούγοντας την Αντέλ (Adele) πριν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του.

Ενώ η καινούρια ταινία του Τζέιμς Μποντ (James Bond), Skyfall καταδιώκει τις αίθουσες δίπλα σου και το 24χρονο φαινόμενο της Αγγλίας κάνει ρεκόρ και πάει το theme του για πρώτη φορά στις κορυφές, δύο αγαπημένοι μας σουπερήρωες του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, φτιάχνουν τις τοπ πεντάδες τους με τ' αγαπημένα τους Μποντικά τραγούδια.

Η Φαίδρα Βόκαλη και ο Ορέστης Πλακιάς έχουν βάλει τέρμα Πολ Μακ Κάρτνεϊ (Paul McCartney), Garbage, Jack White (Τζακ Γουάιτ), Σίρλει Μπάσει (Shirley Bassey) και κάτι άλλα γνωστά παιδιά και σου δείχνουν πως την ακούνε καλύτερα με τον τύπο που όταν συστήνεται πρώτα λέει το επίθετο του και καπάκι τ' ονοματεπώνυμο του.


Το top5 της Φαίδρας:

Bond for my i-pod .Προσοχή, αυτό που ακολουθεί δεν είναι ένα top-5 με τα καλύτερα τραγούδια της σειράς, αλλά τα δικά μου αγαπημένα μουσικά κομμάτια από το πρώτο φραντσάιζ που αγάπησα.


5. "Diamonds Are Forever"- Shirley Bassey

Ακόμη κι αν έχετε ακούσει μονάχα δύο τραγούδια Τζέιμς Μποντ σε όλη σας τη ζωή, αυτό θα είναι το ένα. Η μαγκιόρισα Σίρλεϊ επιβεβαιώνει πως θα είναι για πάντα το απόλυτο κορίτσι του Μποντ (πίσω από το μικρόφωνο) και κάνει τη λουσάτη σεβεντίλα σήμα κατατεθέν της σειράς.


4. "Tomorrow Never Dies" - Sheryl Crow

Καταρχήν, όποιο τραγούδι περιλαμβάνει στους στίχους του τη λέξη "gallore" κερδίζει πόντους για τόλμη και εφευρετικότητα. Κατά δεύτερον, η Σέριλ Κρόου δίνει μία από τις πιο σέξι εκδοχές τζεϊμσμποντικών τραγουδιών, καθώς τη φαντάζεσαι να κυλιέται στα πατώματα φλεγόμενη από πόθο για έναν διαρκώς απόντα Τζέιμς Μποντ.


3. "We Have all the Time in the World" - Louis Armstrong

Σίγουρα δεν έχουμε όλο τον χρόνο στον κόσμο και αυτό είναι που κάνει ακόμη πιο μελαγχολικό το φινάλε του "Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος". Το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα και το τελευταίο άσμα που ερμήνευσε ο μεγάλος Άρμστρονγκ δίνει έναν ακόμη τόνο ματαιότητας στο μεγαλειώδες κομμάτι.

2. "Goldfinger" - Shirley Bassey

Και φυσικά αυτό είναι το δεύτερο τραγούδι Μποντ που γνωρίζει ο κόσμος όλος. Το γεγονός ότι ένας από τους πιο αγαπημένους (και τζεϊμσμποντικούς) φίλους μου το έχει σαν ήχο κλήσης στο κινητό του μάλλον επηρεάζει την κατάταξη - κυρίως επειδή το 1964 δεν ξεμένει από τρόπους να διαχέεται στο 2012.


1. "Live and Let Die "- Paul McCartney

Ο αξεπέραστος σερ Πολ γράφει έναν ροκ ύμνο που τα σπάει - και, παρεμπτιπτόντως, είναι και Bond theme song. Ακούγεται μέχρι σήμερα στο ραδιόφωνο, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, το διασκεύασαν οι Guns N' Roses την εποχή που δεν τους άγγιζε ούτε ο Θεός, ενώ ο 70άχρονος ΜακΚάρτνεϊ το τραγουδάει ακόμη στις περιοδείες του ενώ πίσω του ανάβουν (αληθινές) φωτιές. Για του λόγου το αληθές, ένα μέλος του crew στην περσινή παγκόσμια περιοδεία πήρε φωτιά και η σκηνή γέμισε αφρό από πυροσβεστήρες, καθώς το αφηνιασμένο κοινό ζητούσε κι άλλο. Rock n' roll baby!

Το Top 5 του Ορέστη:

Η αυτοκρατορία των Σίρλεϊ, η συνεργασία του «τύπου από τους White Stripes» με τη βασίλισσα της R&B, η κόρη του Φρανκ Σινάτρα και το σκαθάρι στις πέντε αγαπημένες, Μποντ, μουσικές εκδοχές... Αν αυτή η λίστα δεν είναι προβλέψιμη, τότε εγώ είμαι μάλλον ο επόμενος Μποντ.


5."Live and let die" - Paul McCartney.


Αν με ρωτούσες λίγα χρόνια πριν, θα έλεγα, με σχετική βεβαιότητα, ότι στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Madonna με το Die Another Day ή - ελάχιστα πιο πίσω - η Sheryl Crow με το Tomorrow Never Dies. Όμως τα τελευταία χρόνια ζω σ’ένα σπίτι που οτιδήποτε έχει γράψει/τραγουδήσει ο Σερ Πωλ αποτελεί ευαγγέλιο κι έτσι λόγω σεβασμού (πλύσης εγκεφάλου) το «Live and Let Die» ανεβαίνει στην Πέμπτη θέση ξεπερνώντας τις κυρίες.

4."You only live twice" - Nancy Sinatra.

Η Nancy Sinatra συναντά τον John Barry. Τα λόγια είναι περιττά.

3."Quantum of Solace" - Alicia Keys & Jack White

Γιατί τολμάει το πάντρεμα της γκαραζ-ο-ψυχής του Jack White με τη γλυκιά φωνητική αλητεία, μιας εκ των πιο επιτυχημένων πολύπλευρων ταλέντων που σημάδεψαν την αμερικάνικη νεο-σόουλ, της Alicia Keys. (Ένα John Barry theme, χωρίς την παραμικρή εκδοχή του John Barry)


2."The World is not enough" -Garbage

Όχι επειδή τρελάθηκα με τον τελευταίο Μποντ της προηγούμενης χιλιετίας αλλά επειδή οι Garbage με ανάγκαζαν να πηγαίνω την ταινία πίσω-μπρος προκειμένου ν’ ακούω στο ριπίτ την υπέροχη φωνή της Σίρλεϊ Μάνσον.

1. "Goldfinger"- Sirley Bassey

"Goldfinger" από τη Μαρινέλλα της Αγγλίας, Shirley Bassey. Τι εννοείς γιατί; Cause He is the man with the Midas touch, a spider touch... κι επίσης επειδή είναι η μόνη Μποντ ταινία στην οποία το κορίτσι του - πιο ατζαμή από ποτέ - πράκτορα είναι μεγαλύτερο σε ηλικία απ’ τον ίδιο! Φυσικά, η ορίτζιναλ εκδοχή του θέματος από την ορχήστρα του τεράστιου John Barry έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και η μπόντ εκδοχή δεν παραμένει - με διαφορά - η πιο «ξεχωριστή» σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλο Μποντ θέμα, αφού το «γρέζι» στη φωνή της Σίρλεϊ σημαδεύει γενεές επί γενεών επίδοξων πρακτόρων και κοινών θνητών.

Επιμέλεια:Κ.Π