MIRfestival: Ευρηματικό και απρόσμενο προσγειώνεται στην Αθήνα

26.11.2012
Το MIRfestival ετοιμάζεται να προσγειωθεί για τρίτη φορά στην πόλη της Αθήνας τον Δεκέμβριο, γεμάτο ευρηματικές, απρόσμενες καλλιτεχνικές δημιουργίες στα όρια των τεχνών: εκεί όπου η σκηνή συναντά την εικόνα, στο χώρο αναπνοής της σύγχρονης δημιουργίας, εκεί που γεννιέται η τέχνη του αύριο.

Το MIRfestival ετοιμάζεται να προσγειωθεί για τρίτη φορά στην πόλη της Αθήνας τον Δεκέμβριο, γεμάτο ευρηματικές, απρόσμενες καλλιτεχνικές δημιουργίες στα όρια των τεχνών: εκεί όπου η σκηνή συναντά την εικόνα, στο χώρο αναπνοής της σύγχρονης δημιουργίας, εκεί που γεννιέται η τέχνη του αύριο.

Από τις 7 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου το MIRfestival προσκαλεί το κοινό της Αθήνας σε ασυνήθιστους χώρους να ανακαλύψει την πιο σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος σήμερα, να συναντήσει καλλιτέχνες με όραμα και με προτάσεις, να δει, να ακούσει, να σκεφτεί.
Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από έργα που επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν το θεατή στον κίνδυνο της απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης, συνδυάζοντας την πολιτική σκέψη με την ποιητική ενός έργου τέχνης.


Τα έργα του προγράμματος αποκαλύπτουν τις πιο σύγχρονες τάσεις στις παραστατικές τέχνες, μισανοίγοντας τη χαραμάδα από την οποία το MIRfestival κρυφοκοιτάζει, όπως πάντα, το μέλλον της σύγχρονης τέχνης. Ταυτόχρονα όμως διαπραγματεύονται αξίες που σήμερα διακυβεύονται: τον ιδιωτικό χώρο της φαντασίας, την ιδιότητα του πολιτισμένου ανθρώπου, την ακεραιότητα του ανθρώπινου σώματος στο χώρο της εργασίας, την εκμηχάνισή μας, τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μας οδηγούν στην πτώση, και την απώλεια κάθε έννοιας ασφάλειας, με πρωταρχική αυτή του σπιτιού μας.

Έξι καλλιτεχνικά πρότζεκτ διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών εμπλέκουν μια σχετικά μεγάλη ομάδα Αθηναίων πολιτών στην πραγματοποίησή τους, ενεργοποιούν καλλιτεχνικά ασυνήθιστους χώρους και βάζουν τους θεατές σε τροχιά συνειδητοποίησης.


Η είσοδος σε όλα τα έργα του MIRfestival 2012 είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση τηλεφωνικά ή μέσω e-mail.

Πληροφορίες στο www.mirfestival.gr ή στο mir(@)mirfestival.gr



Το πρόγραμμα του MIRfestival 2012 συνοπτικά

Μια σειρά καλλιτεχνικά πρότζεκτ από το χώρο των ορίων των παραστατικών τεχνών συνθέτουν τον κορμό του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ, που διευρύνεται και με άλλες εκδηλώσεις.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Lundahl & Seitl [Λούνταλ και Ζάιτλ] έχει αρχίσει εδώ και καιρό να κατακτά την ευρωπαϊκή σκηνή του ζωντανού θεάματος με τα συναρπαστικά έργα του, που είναι αδύνατον να τα κατατάξεις σε κάποιο είδος. Με ρίζες τόσο στις εικαστικές όσο και στις παραστατικές τέχνες, οι Christer Lundahl και Martina Seitl έχουν αναπτύξει μια εντελώς δική τους καλλιτεχνική γλώσσα που ανατρέπει κάθε προηγούμενο στο χώρο της περφόρμανς. Το έργο τους Symphony of a missing room (Συμφωνία για μια αίθουσα που δεν υπάρχει) πραγματοποιείται μέσα σε ευρωπαϊκά μουσεία, και επανασχεδιάζεται κάθε φορά για το μουσείο και την πόλη στην οποία παρουσιάζεται.

Η εκδοχή της Αθήνας θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης.


Μια ξενάγηση στο μουσείο μετατρέπεται σε μια απίστευτη περιπέτεια στην «αίθουσα που δεν υπάρχει» παρά μόνο στη φαντασία του θεατή. Ένα έργο τέχνης που είναι δύσκολο να το περιγράψεις, μια παράξενη «περφόρμανς» ή μια αξέχαστη εμπειρία που αφορά τη σχέση μας με την τέχνη και τα μουσεία, με το όραμα, τη μνήμη και το χρόνο. Αυτό το ιδιαίτερο, ποιητικό έργο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον θεατή, καθώς τον παρασύρει σε ένα προσωπικό ταξίδι, όπου πραγματικότητα και φαντασία συγχέονται. Το έργο χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα ασύρματων ακουστικών με 3D ήχο που καθορίζει και αναδιαμορφώνει εντυπωσιακά την αίσθηση του χώρου.



Το διαδραστικό έργο της Νορβηγίδας Mette Edvardsen [Μέτε Έντβαρντσεν] Time has fallen asleep in the afternoon sunshine, πραγματοποιείται σε μια σειρά ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών. Εμπνευσμένη από το τέλος του βιβλίου Fahrenheit 451 του Ray Bradbury, η Mette Edvardsen προσκαλεί τους «αναγνώστες» να συναντήσουν μια μικρή κοινότητα ανθρώπων που, όπως και στην ιστορία του Bradbury, έχουν αναλάβει να αποστηθίσουν από ένα βιβλίο, να «γίνουν» αυτό το βιβλίο και να το περισώσουν από τη λαίλαπα της καταστροφής και της μισαλλοδοξίας. Η Edvardsen προτείνει στους Αθηναίους να έρθουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και να συναντήσουν ένα βιβλίο με σάρκα και οστά, για μια εμπειρία που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουν...

Ο Loïc Touzé [Λοΐκ Τουζέ] είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους χορογράφους της γενιάς του. Αυτή τη φορά το MIRfestival τον προσκαλεί με ένα χορογραφικό πρότζεκτ που διευρύνει την έννοια του όρου. To Autour de la Table [Γύρω από το τραπέζι] είναι ένα πρότζεκτ που επίσης ταξιδεύει από πόλη σε πόλη. Μια σειρά εργαστήρια γεννούν τη συνάντηση μιας μεγάλης ομάδας επιστημόνων και καλλιτεχνών που ανταλλάσσουν πολύτιμη εμπειρία γύρω από το ανθρώπινο σώμα και εντοπίζουν στην Αθήνα ανθρώπους που έχουν να αφηγηθούν μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το σώμα τους στο χώρο της εργασίας τους. Η τελική συνάντηση-«γεγονός», την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, γεμάτη από αυτές τις ιδιαίτερες αφηγήσεις, από και για τους κατοίκους της Αθήνας, θα μας θυμίσει πόσο όμορφη και γεμάτη μοναδικούς ανθρώπους είναι αυτή η πόλη...

Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ, στις 7 Δεκεμβρίου, θα κάνει την πρεμιέρα της και η περφόρμανς Play back της ομάδας Vasistas, μιας από τις πιο σημαντικές νέες φωνές στο χώρο του ερευνητικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη.
Ακροβατώντας ανάμεσα στο μετέωρο παρόν και την ανάμνηση, ανάμεσα στο όνειρο και την ισοπέδωση, οι Vasistas θέτουν σε εφαρμογή μια σειρά αλυσιδωτές αντιδράσεις κατάρρευσης, τραγουδώντας την εποχή μας σε playback. Η περφόρμανς, μια σχεδόν χορογραφημένη διαδοχή εικόνων και καταστάσεων, αποτελεί μέρος του υλικού ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ για την απώλεια, την πτώση και τη μνήμη.

Πού κατοικούμε; H εντελώς ασυνήθιστη παράσταση Γαύδος: Το σπίτι των Ηλέκτρας Αγγελοπούλου, Ανθής Ευστρατιάδου και Ευθύμη Θέου, αντλεί στοιχεία από την αρχαιολογική ανασκαφή ενός προϊστορικού σπιτιού στη Γαύδο για να πραγματευτεί το σπίτι – και μαζί το αίσθημα ασφάλειας που μας χαρίζει – ως διακύβευμα, ως είδος υπό εξαφάνιση. Μία αφήγηση που κατασκευάστηκε για μία νησίδα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης μεταφέρεται στην καρδιά μιας πόλης που βιώνει την απώλεια της κατοικίας καθημερινά με τον πιο έντονο τρόπο. Μια περφόρμανς σαν ανασκαφή της έννοιας της κατοικίας που θα δοθεί μέσα σ’ ένα αθηναϊκό διαμέρισμα του Κέντρου. Μία συνάντηση της αρχαιολογίας με το σύγχρονο θέατρο που διεκδικεί μια νέα, μη γραμμική εξιστόρηση του αρχαιολογικού υλικού, ενσώματη, προσωπική και επικίνδυνη.

Η Άρτεμις Λαμπίρη είναι μια νεά χορογράφος που κατέφτασε πρόσφατα στην Αθήνα, μετά τις σπουδές της και ένα διάστημα στην Ολλανδία, έτοιμη να αρθρώσει τον δικό της λόγο για να μιλήσει για όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Το χορογραφικό έργο Ανάμεσα θέτει με παιγνιώδη και ταυτόχρονα εφιαλτικό τρόπο το θέμα της πλήρους αποξένωσης και της εκμηχάνισης της ζωής βάζοντας παντού ερωτηματικά για το αν πρέπει πραγματικά να είναι έτσι... Ένας χορογραφημένος παιγνιώδης εφιάλτης για τον εκμηχανισμένο άνθρωπο. Με λίγη ελπίδα στο τέλος... που καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι ένα τέλος!

Στο πλαίσιο του MIRfestival 2012 θα γίνει ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα Ray Bradbury [Ρέι Μπράντμπερι] και το έργο του Φάρεναϊτ 451 με αφορμή το έργο της Mette Evardsen στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου σε νέα μετάφραση από τις εκδόσεις Άγρα.
Ενώ ο Ray Bradbury εγκατέλειψε την κοινότητα της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας για άλλους Γαλαξίες τον περασμένο Ιούνιο, το Φάρενάιτ 451 βρίσκεται όλο και πιο πολύ στην καρδιά των συζητήσεων για τη διατήρηση της ανθρωπιάς, του ουμανιστικού χαρακτήρα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται η παρουσίαση της νέας μετάφρασης σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, μια συζήτηση για τον Μπράντμερι και τη συμβολή του σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο της λογοτεχνίας, καθώς και μια προβολή της ομώνυμης ταινίας του Φρανσουά Τρυφώ – με τον τρόπο του MIRfestival: συνοδευόμενη από ένα σετ ηλεκτροακουστικής μουσικής εμπνευσμένο από την ταινία, το οποίο θα συνθέσουν ειδικά για το MIRfestival και θα ερμηνεύσουν μετά την προβολή οι Ευθύμης Θεοδόσης και Γιώργος Πούλιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι διεθνείς ομάδες του Φεστιβάλ, οι Lundahl & Seitl, η Mette Edvardsen και η Compagnie ORO-Loïc Touzé παρουσιάζουν έργα τους ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα (η Mette Edvardsen είχε παρουσιάσει εγκατάσταση βίντεο στο VideoDance 2007- Thessaloniki International Film Festival, πρόδρομο του MIRfestival).

Στην καλλιτεχνική διεύθυνση και τον προγραμματισμό του MIRfestival βρίσκεται η Χριστιάνα Γαλανοπούλου.