Μια σεξοβόμβα γράφει... ποίηση

17.12.2012
«Εύχομαι να 'μουνα νεκρή, πανάθεμά με, / ανύπαρκτη εντελώς, / να 'χω εξαφανιστεί από δω, από παντού, / πώς όμως θα μπορούσα; / Υπάρχουν πάντα οι γέφυρες - η γέφυρα / του Μπρούκλιν. Ομως την αγαπώ τη γέφυρα εκείνη...».

«Εύχομαι να 'μουνα νεκρή, πανάθεμά με, / ανύπαρκτη εντελώς, / να 'χω εξαφανιστεί από δω, από παντού, / πώς όμως θα μπορούσα; / Υπάρχουν πάντα οι γέφυρες - η γέφυρα / του Μπρούκλιν. Ομως την αγαπώ τη γέφυρα εκείνη...».

Η ανασφαλής, απογοητευμένη, διχασμένη, αυτοκτονική Μέριλιν Μονρόε έγραφε ποιήματα, στα οποία εξέφραζε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα ψυχικά της τραύματα. Με αυτά προσπαθούσε «να προσδώσει διανοητική χροιά σε αυτό που στην πραγματικότητα ήταν το πηγαίο ταλέντο της».

Μερικά ποιητικά τεχνάσματα του συμβόλου της χολιγουντιανής βιομηχανίας δημοσιεύει κατ΄ αποκλειστικότητα το νέο τεύχος της «Ποιητικής», τιμώντας τα πενήντα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατό της, που παρά τον μισό αιώνα που πέρασε «η εικόνα της παραμένει αναλλοίωτη ως πολιτισμικό σύμβολο, στον βαθμό που η Μονρόε μετατράπηκε σε ''τύπο'' και πρότυπο», όπως παρατηρεί ο ποιητής Γιάννης Δούκας (εισαγωγή - μετάφραση).

Η Μέριλιν αναζητούσε την αποδοχή για τον πνευματικό της κόσμο, έγραφε ποιήματα και σκέψεις της και τα έδειχνε σε φίλους. Διάβαζε πολύ προσπαθώντας και καλύψει τα κενά της παιδείας της, ενώ επεδίωκε να συναναστρέφεται με συγγραφείς, από την Κάρεν Μπλίξεν έως τον Τρούμαν Καπότε και τον Ντίλαν Τόμας. Μάλλον δεν θα είχε νιώσει και πολύ καλά όταν λίγο μετά τον γάμο της με τον Αρθουρ Μίλερ διάβαζε κάποια μέρα στο ημερολόγιό του ότι ντρεπόταν γι΄ αυτήν μπροστά στους διανοούμενους φίλους του και ότι αμφέβαλλε για τον γάμο τους. «Υποθέτω πως πάντα έτρεμα στη σκέψη / να είμαι, στ' αλήθεια, κάποιου / η σύζυγος / μιας και το ξέρω απ΄ τη ζωή / ότι κανένας δεν μπορεί, στ΄ αλήθεια, / ποτέ του ν΄ αγαπήσει κάποιον άλλον».

Το νέο τεύχος της «Ποιητικής» περιλαμβάνει πλούσια και ενδιαφέρουσα ακόμη ύλη, από ένα απόσπασμα του Εζρα Πάουντ, σε ανέκδοτη μετάφραση του Σεφέρη, μέχρι ένα αφιέρωμα στη νεότερη ελληνική ποίηση, σε εισαγωγή - επιμέλεια του Χάρη Βλαβιανού, ποιητή και διευθυντή του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί από τον «Πατάκη». Είναι επετειακό, καθώς είναι το δέκατο και συμπληρώνει πέντε χρόνια κυκλοφορίας. Η επέτειος θα γιορταστεί σε εκδήλωση αύριο, στις 6 μ.μ. στο «free thinking zone» (Σκουφά 64 & Γριβαίων).

Δ.Ρ.