Rising Stars: Ρεσιτάλ βιολιού και πιάνου στο Μέγαρο

28.02.2013
Δύο ανερχόμενα αστέρια, ο πιανίστας Ίγκορ Λέβιτ και ο βιολονίστας Άνταμ Μπάντα, διαδέχονται το Κουαρτέτο Ντάλκβιστ στο πρόγραμμα της Σειράς Rising Stars, η οποία φιλοξενείται για μια ακόμη χρονιά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Δύο ανερχόμενα αστέρια, ο πιανίστας Ίγκορ Λέβιτ και ο βιολονίστας Άνταμ Μπάντα, διαδέχονται το Κουαρτέτο Ντάλκβιστ στο πρόγραμμα της Σειράς Rising Stars, η οποία φιλοξενείται για μια ακόμη χρονιά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Οι δύο νεαροί δεξιοτέχνες, την Τετάρτη 6 Μαρτίου (ώρα: 20.30), θα μοιραστούν το πρώτο και το δεύτερο μέρος της βραδιάς και θα παρουσιάσουν έργα μεγάλων συνθετών του 19ου αιώνα. Στο πρώτο μέρος, ο Ίγκορ Λέβιτ θα παίξει τις περίφημες Παραλλαγές Ντιαμπέλλι του Μπετόβεν, ενώ στο δεύτερο ο Άνταμ Μπάντα θα ερμηνεύσει έργα Σούμαν, Σωσσόν, Χούμποϋ και Σαρασάτε, συμπράττοντας με την πιανίστα Όρσολυα Σόος.
Τον Ίγκορ Λέβιτ προτείνουν τρεις γερμανικοί φορείς, το Laeiszhalle-Elbphilharmonie του Αμβούργου, το Festspielhaus του Μπάντεν-Μπάντεν και η Philharmonie της Κολονίας, ενώ τον Άνταμ Μπάντα προτείνει το Παλάτι των Τεχνών της Βουδαπέστης.

O Ίγκορ Λέβιτ γεννήθηκε το 1987 στο Νίζνι Νόβγκοροντ και ζει από τα οκτώ του χρόνια στη Γερμανία. Ο Ρωσογερμανός πιανίστας κατέχει σημαντικά ρεκόρ: υπήρξε ο νεότερος σολίστ με τις περισσότερες διακρίσεις στην ιστορία του Διεθνούς Διαγωνισμού «Αρθούρος Ρουμπινστάιν» (τέσσερα βραβεία το 2005), το 2004 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο Διεθνές Grand Prix «Μαρία Κάλλας» και το πρώτο στον Διαγωνισμό της Ιαπωνικής Ακαδημίας Πιάνου Χαμαμάτσου, ενώ πρόσφατα αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Ανόβερου με την υψηλότερη βαθμολογία στην ιστορία της Hochschule, όπου σπούδασε με υποτροφία του γερμανικού κράτους από το 2003.
Ο Ίγκορ Λέβιτ είναι περιζήτητος σολίστ. Μάλιστα, το 2011, το BBC τον ανακήρυξε «Καλλιτέχνη της Νέας Γενιάς». Έχει δώσει κοντσέρτα με πολλές ορχήστρες στο εξωτερικό υπό τη διεύθυνση κορυφαίων αρχιμουσικών και έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεων με την Εθνική Φιλαρμονική της Ρωσίας υπό τον Βλαντίμιρ Σπιβάκοφ. Έχει επίσης πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε πολλές γερμανικές πόλεις και φεστιβάλ. Προσκαλείται συχνά στο Θερινό Φεστιβάλ του Κίσσινγκερ, όπου το 2009 έλαβε το βραβείο «Λούιτπολντ» ως καλύτερος νέος καλλιτέχνης. Ο Ίγκορ Λέβιτ παίζει σε πιάνο με ουρά Steinway D που του παραχωρήθηκε από το ίδρυμα “Independent Opera at Sadler’s Wells”.
Το πρόγραμμα των εμφανίσεών του, αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, περιλαμβάνει συνεργασίες με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου και τον Βλαντίμιρ Γιουρόβσκι, την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και τον Ιβάν Φίσερ, τη φημισμένη Στάατσκαπελλε της Δρέσδης (ντεμπούτο) και άλλα γνωστά ορχηστρικά σύνολα, καθώς και κοντσέρτα με τη Συμφωνική του Ντύσσελντορφ και την Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου. Επιπλέον, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ρεσιτάλ στο Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, τη Χαϊδελβέργη, το Αμβούργο, το Σάλτσμπουργκ και το Βερολίνο, καθώς και περιοδεία στην Ιαπωνία. Αργότερα, οι καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις θα τον φέρουν στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Μόναχο και πάλι στην Ιαπωνία, αλλά αυτή τη φορά με τη Συμφωνική του Ντύσσελντορφ.
Ο Ίγκορ Λέβιτ συμμετέχει συχνά σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει συνεργαστεί με διάσημους σολίστ όπως η Λίζα Μπατιασβίλι (βιολί), οι Γκωτιέ (τσέλο) και Ρενώ Καπυσόν (βιολί), ο Μίσα Μάισκυ (τσέλο), ο Μαξίμ Βενγκέροφ (βιολί), ο Βαλέρι Σοκολόφ (βιολί), ο Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ (τσέλο), κ.ά.
Στο ρεσιτάλ του στο Μέγαρο ο νεαρός πιανίστας θα παρουσιάσει στο κοινό τις κοσμαγάπητες «Παραλλαγές Ντιαμπέλλι», έργο 120 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Πρόκειται για 33 παραλλαγές σε ένα βαλς που συνέθεσε ο Αυστριακός συνθέτης και εκδότης Άντον Ντιαμπέλλι. Ο διάσημος μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης του 19ου αιώνα Χανς φον Μπύλοφ τις είχε αποκαλέσει «μικρόκοσμο της μπετοβενικής τέχνης». Γράφτηκαν από τον μεγάλο Γερμανό κλασικιστή από το 1819 έως το 1823 και είναι αφιερωμένες στην κυρία Αντονί φον Μπρεντάνο, που πιθανολογείται ότι ήταν η «αθάνατη αγαπημένη» του Μπετόβεν. Ο αρχικός τους τίτλος ήταν «Μεγάλες παραλλαγές πάνω σε έναν γνωστό γερμανικό χορό». Ο Μπετόβεν είχε επιμείνει ιδιαιτέρως στη χρήση της γερμανικής λέξης Veränderungen και όχι του ιταλικής προέλευσης όρου Variationen, διότι η πρώτη δεν σημαίνει μόνον «παραλλαγές» αλλά και «μεταμορφώσεις». Η επιλογή, δε, της συγκεκριμένης γερμανικής λέξης υπαινίσσεται ίσως ότι ο συνθέτης, μέσα από το συγκεκριμένο έργο, επιθυμούσε να ξεπεράσει τα όρια της φόρμας μιας απλής variation.

Ο νεαρός Ούγγρος βιολονίστας Άνταμ Μπάντα είναι αποδέκτης υψηλών διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς (Φέρεντς Χόλατς-2001, Καρλ Φλες-2005, Σίγκετι & Χουμποϋ-2007, κ.ά.). Το 2004, του απενεμήθη το βραβείο Pro-Europe, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Γιαμπόλσκυ στη Μόσχα και τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής. Στη χώρα του έχει επίσης τιμηθεί με τα βραβεία Junior Prima Primissima και Artisjus, καθώς κα με το κρατικό βραβείο Youths of March Award για εξαίρετα μουσικά ταλέντα.
Γεννημένος σε μια αγροτική κωμόπολη της Ουγγαρίας, ο Άνταμ Μπάντα έδωσε δείγματα των εντυπωσιακών ικανοτήτων του από μικρή ηλικία. Πρωτοέπαιξε βιολί σε ηλικία 8 ετών, στο μουσικό σχολείο της περιοχής του και μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια κατάφερε να αποσπάσει δύο πρώτες θέσεις σε ουγγρικούς διαγωνισμούς. Στα δώδεκά του έγινε δεκτός στην τάξη εξαίρετων νεαρών ταλέντων της Ακαδημίας «Φραντς Λιστ» της Βουδαπέστης, όπου μελέτησε βιολί με τη διάσημη δεξιοτέχνη Έστερ Περένυι. Η μουσική παράδοση της χώρας του και ειδικά ο Μπέλα Μπάρτοκ αλλά και εμβληματικοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα όπως ο Γιεχούντι Μενουχίν αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς για τον Μπάντα. Ο νεαρός βιρτουόζος θεωρείται ένας από τους ιδανικότερους ερμηνευτές του Κοντσέρτου για βιολί αρ. 2 του Μπάρτοκ, στον οποίο είναι αφιερωμένο άλλωστε και το πρώτο DVD του Μπάντα. Ο Άνταμ Μπάντα έχει εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και έχει δώσει συναυλίες σε γνωστές αίθουσες σε όλο τον κόσμο συνεργαζόμενος με διακεκριμένους σολίστ, μεταξύ των οποίων οι Ζόλταν Κότσιτς, Άντρας Σιφ και Μίκλος Περένυι.
Στο ρεσιτάλ του στο Μέγαρο, θα παρουσιάσει έργα Σούμαν, Σωσσόν, Χούμποϋ και Σαρασάτε. Στο πιάνο θα τον συνοδεύσει η Ρουμάνα σολίστ Όρσολυα Σόος, με την οποία έχουν κάνει αρκετές εμφανίσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Σόος είναι αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στο βιογραφικό της αναφέρονται ουκ ολίγες συνεργασίες με ρουμανικές και ξένες ορχήστρες ήδη από τα δώδεκά της χρόνια. Από το 1988 έως το 1992 συνεργάστηκε με τον βιολονίστα Λίβιου Πουρνάρου, με τον οποίο κέρδισαν το 1991 το βραβείο «Ροντόλφο Λίπιτσερ» στην Γκορίτσια της Ιταλίας. Διδάσκει στο Μουσικό Ινστιτούτο «Μπέλα Μπάρτοκ» στο Μίσκολτς.
Ο Άνταμ Μπάντα και η Όρσολυα Σόος θα παρουσιάσουν τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 105 του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), το Ποίημα για βιολί και πιάνο, έργο 25 του Ερνέστ Σωσσόν (1855-1899) και το Larghetto για βιολί και πιάνο, έργο 14 του Ούγγρου συνθέτη Γένε Χούμποϋ (1858-1937). Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δημοφιλέστατες Τσιγγάνικες μελωδίες, έργο 20 του Ισπανού ρομαντικού συνθέτη και δεξιοτέχνη του βιολιού Πάμπλο ντε Σαρασάτε (1844-1908).
INFO:
Ρεσιτάλ πιάνου με τον Ίγκορ Λέβιτ και ρεσιτάλ βιολιού με τον Άνταμ Μπάντα
Τετάρτη 6 Μαρτίου, ώρα 20:30
Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 12 και 20 €. Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr