Homo Economicus- Homo Hellenicus: Μια συζήτηση με τον Στ. Ράμφο

09.04.2013
«Homo Economicus – Homo Hellenicus», ο γνωστός φιλόσοφος και ο νομπελίστας οικονομολόγος καταθέτουν τις απόψεις τους γύρω από το διαχρονικό και περίπλοκο αυτό ζήτημα, εν μέσω κρίσης, στο πλαίσιο της Σειράς Megaron Plus τη Δευτέρα 15 Απριλίου.

«Homo Economicus – Homo Hellenicus», ο γνωστός φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης καταθέτουν τις απόψεις τους γύρω από το διαχρονικό και περίπλοκο αυτό ζήτημα, εν μέσω κρίσης, στο πλαίσιο της Σειράς Megaron Plus τη Δευτέρα 15 Απριλίου.

Μια αναδρομή στην οικονομική ιστορία αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα δεν κουράζεται να διαψεύδει τις κατά καιρούς κυρίαρχες θεωρίες και βεβαιότητες των ειδικών για τις δυνατότητες και την κατάσταση των οικονομιών. Την νεοκλασική θεωρία, για παράδειγμα, που ανέδειξε, λάτρεψε και επέβαλε τον Homo Economicus, ένα πλάσμα σχεδιασμένο να σκέπτεται και να πράττει ορθολογικά με μοναδικό στόχο να μεγιστοποιεί το όφελός του.
Όμως, πόσο ορθολογικοί είμαστε στην πράξη; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για ποιό λόγο οι οικονομίες πλήττονται συστηματικά και οι κοινωνίες παγιδεύονται αργά ή γρήγορα σε κρίσεις; Κρίσεις όπως τη σημερινή - που ξέσπασε ως χρηματοπιστωτική το 2008 απειλώντας το διεθνές τραπεζικό σύστημα -, την οποία βιώνει επώδυνα και η σύγχρονη Ελλάδα; Ποιές είναι οι ρίζες και οι αιτίες της αστάθειας; Γιατί η πορεία της οικονομίας είναι απρόβλεπτη; Ποιες δυνατότητες παρέμβασης έχει η οικονομική Επιστήμη;
Πολλά όσο και πολύπλευρα, τα ερωτήματα που απασχολούν όλους εμάς τους πολίτες, τα θύματα της μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, φέρνουν στη σκηνή του Μegaron Plus τον γνωστό φιλόσοφο και συγγραφέα Στέλιο Ράμφο και τον νομπελίστα οικονομολόγο, καθηγητή στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Χριστόφορο Πισσαρίδη. Τη συζήτηση - που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Διαλέξεων «Η Ελλάδα και η Δύση» του Megaron Plus - συντονίζει ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.)
Οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, κορυφαίοι στο είδος τους, θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα συνομιλήσουν με το κοινό γύρω από τα ανησυχητικά οικονομικά φαινόμενα των ημερών μας. Η κοινή τους εμφάνιση - τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής – θα έχει το χαρακτήρα ενός μοναδικού ενδιαφέροντος «μαθήματος» πολιτικής οικονομίας στη διάρκεια του οποίου ο γνωστός φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος θα αναπτύξει τις πτυχές του διαχρονικού και περίπλοκου θέματος που συνοψίζεται στον τίτλο «Homo Economicus-Homo Hellenicus» και ο καθηγητής και νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης θα παρουσιάσει θέματα από τις θεωρίες που έχει αναπτύξει για την μακροοικονομία και την ισορροπία στην αγορά εργασίας όταν υπάρχουν τριβές αναζήτησης.
Ο φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1965 άρχισε να σπουδάζει στη φιλοσοφία στο Παρίσι στο Université de Vincennes à Saint-Denis (σημερινό Université Paris 8). Από το 1969 έως το 1974 δίδαξε στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε το συγγραφικό του έργο. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία εκ των οποίων τα πιο πρόσφατα είναι «Το αδιανόητο τίποτα», «Η Λογική της παράνοιας», και το «Υπάρχεις σαν Μοίρα».
Ο οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1948. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως, γράφτηκε στο London School of Economics (LSE) όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Michio Morishima. Στο LSE έχει αφιερώσει και το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ενώ έχει διδάξει, ως επισκέπτης Καθηγητής, και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Harvard, Princeton, Berkeley). Σήμερα είναι School Professor στο London School of Economics και κατέχει και την έδρα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Το 2010 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Peter Diamond και Dale Mortensen, για τη συνεισφορά τους στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει ειδικευτεί στα οικονομικά των αγορών εργασίας, τη μακροοικονομική πολιτική, την ανάπτυξη και τη δομική αλλαγή που σχετίζεται με θέματα απασχόλησης. Πλήθος άρθρων του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ το βιβλίο του Equilibrium Unemployment Theory έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Άλλες πρόσφατες δημοσιεύσεις του αφορούν μελέτες του πάνω στις αγορές εργασίας στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι, μεταξύ άλλων, εκλεγμένο Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, όπως επίσης και εφ όρου ζωής Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας. Το 2011 διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Εταιρείας και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου από την ίδρυσή της (2000) μέχρι τη διάλυσή της (2007) αλλά και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την Απασχόληση με επικεφαλής τον Wim Kok (2003). Τέλος, έχει διατελέσει σύμβουλος σε θέματα απασχόλησης και μακροοικονομίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr