Η Γιάννα Αγγελοπούλου ζει ένα greek drama [με το γοβάκι της]

17.04.2013
«Έρχεται.. το βιβλίο της Γιάννας έρχεται!!». Όχι δεν πρόκειται για κάποια φάρσα, αλλά για το βαρύγδουπο γεγονός της χρονιάς. Αρχές του Μάη, λίγο μετά το Πάσχα θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό από τις εκδόσεις Greenleaf το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται μεταφρασμένο στις αρχές του φθινοπώρου.

«Έρχεται.. το βιβλίο της Γιάννας έρχεται!!». Όχι δεν πρόκειται για κάποια φάρσα, αλλά για το βαρύγδουπο γεγονός της χρονιάς. Αρχές του Μάη, λίγο μετά το Πάσχα θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό από τις εκδόσεις Greenleaf το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται μεταφρασμένο στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο βροντερός τίτλος δε μπορεί παρά να εξάπτει τη φαντασία : «My Greek Drama: Life, Love, and One Woman's Olympic Effort to Bring Glory to Her Country» (Το ελληνικό μου δράμα: Η ζωή, η αγάπη και η ολυμπιακή προσπάθεια μιας γυναίκας να δοξάσει τη χώρα της).
Με τέτοιο τίτλο λοιπόν η δική μας Γιάννα, δε θα μπορούσε να γράψει τίποτα άλλο, παρά ένα επικό έργο 340 σελίδων παρακαλώ, όπου μας συστήνει τον εαυτό της, από το ξεκίνημα της μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες. Σαν άλλη Σταχτοπούτα (ναι, έτσι παρομοιάζεται η ζωή της στην σύνοψη του Amazon) μέσα από την προσωπική της οπτική, αποτυπώνει το δικό της ταξίδι που είναι όμως παράλληλα και το ταξίδι της χώρας της (της Ελλάδας). Συνταρακτικά γεγονότα αποτυπώνονται, που αφορούν προσωπικότητες σαν τον πρώην πλανητάρχη - ερωτύλο Μπιλ Κλίντον, τον μέντορα της που της άλλαξε την κοσμοθεωρία για τη δημόσια διοίκηση.
Γεγονότα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πολυθρύλητη τελετή έναρξης, για τα παιδικά της χρόνια στην Κρήτη, όπου πήρε το βάπτισμα του πυρός σε σημαντικά πεδία, καθώς και εφόδια που την βοήθησαν μελλοντικά (καθάρισμα, μαγείρεμα, ράψιμο- μη γελάτε η ίδια τα γράφει), για τη μεγάλη μάχη που έδωσε για προσωπική και επαγγελματική καταξίωση σε μια Ελλάδα που δεν μπορούσε να ανεχτεί δυναμικές γυναίκες να ξεχωρίζουν.
Με αγωνία αναμένουμε να διαβάσουμε τον πόνο που ένιωσε όταν της ζητήθηκε να μην παραστεί στο γάμο της κόρης του τέως βασιλιά! Ναι, ο (σπαστικός) πρωθυπουργός εκείνη την εποχή Κώστας Σημίτης δεν την άφησε. Και αυτή σαν υπάκουο κοριτσάκι τον άκουσε, αλλά γρήγορα το μετάνιωσε πικρά: ''Ετσι έμεινα στο σπίτι. Ντρεπόμουν για τον εαυτό μου και ήμουν απογοητευμένη που έχανα τη γιορτή, ειδικά επειδή είχα αγοράσει ένα όμορφο σύνολο για την περίσταση (εντούτοις, όχι τόσο υπερβολικό όσο το σύνολο του Γκωτιέ, το οποίο θα φορούσα μια μέρα στον γάμο του Πρίγκιπα Γουίλλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον)'', αναφέρει δακρύβρεχτα.
Από τα αλώνια στα σαλόνια λοιπόν, η Γιάννα εκεί που μοίραζε σπόρους βασιλικού στις γειτονιές της Αθήνας βρέθηκε (πως τα φέρνει η ζωή ε;) να συναγελάζεται και να διασκεδάζει με βασιλιάδες, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις...
Μεγάλο μέρος βιβλίου αναφέρεται στην προσωπική της συμβολή στην ανάληψη και ακολούθως διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Όλα τα αφηγείται με μια μελαγχολία, φανταζόμαστε, να ρέει εκπορευόμενη από το πως άφησε την Ελλάδα μετά από την "ασύλληπτη" επιτυχία στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων (κραταιά, ακμάζουσα, με όλο τον κόσμο να πίνει νερό στο όνομα μας) και στο πως καταντήσαμε έχοντας γίνει ο περίγελος της Ευρώπης. Από χώρα που έτρεχε σαν τρένο στις ράγες της ανάπτυξης, σε χώρα που κοντεύει να ανατινάξει την οικονομικοκοινωνική σταθερότητα της Ευρώπης..
Όπως διαβάζουμε από την παρουσίαση στο Amazon : "Το Ελληνικό μου Δράμα συλλαμβάνει την φλογερή φιλοδοξία μιας επαναστάτριας κορασίδας από την Κρήτη που "άναψε" την Ολυμπιακή φλόγα. Η ιστορία της θα πρέπει να βοηθήσει στην αναζωπύρωση του σθένους/πνεύματος του ελληνικού λαού, αλλά και κάθε ανθρώπου που προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο"!
Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια ευελπιστούμε να απολαύσουμε από την Gianna σε λίγες μέρες.
Όσοι ανυπόμονοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από το Amazon από τις 8 Μαίου..
Γεωργία Οικονόμου