1.500 έργα, 250 καλλιτέχνες, 65 εκθέσεις στο Remap4

09.09.2013
To ReMap 4 πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην περιοχή του Κεραμεικού- Μεταξουργείου, αποτελώντας για μια ακόμη φορά, ένα μοναδικό σημείο συνάντησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής από όλο τον κόσμο, στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

To ReMap 4 πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην περιοχή του Κεραμεικού- Μεταξουργείου, αποτελώντας για μια ακόμη φορά, ένα μοναδικό σημείο συνάντησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής από όλο τον κόσμο, στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Το ReMap, που ξεκίνησε το 2007, είναι μια διεθνής διοργάνωση σύγχρονης τέχνης που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα. Λειτουργεί ως πλατφόρμα συνύπαρξης και ανάδειξης, νέων αλλά και καταξιωμένων, καλλιτεχνών, επιμελητών, φορέων και γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στόχο τη συστηματική συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας.

Στο ReMap έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί η δουλειά περισσότερων από 700 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με καταξιωμένες γκαλερί και καλλιτέχνες να συνυπάρχουν με «πρωτοεμφανιζόμενους» που στην πορεία έχουν αναδυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο διεθνών διοργανώσεων και θεσμών (Μπιενάλε της Βενετίας, Whitney Μπιενάλε, Palais de Tokyo, Unlimited της Art Basel, Kunsthalle Ζυρίχης κά).

Το πρόγραμμα του ReMap 4 είναι πιο πολυσυλλεκτικό, διεθνές και διευρυμένο από κάθε άλλη φορά. Παρουσιάζονται περισσότερες από 60 εκθέσεις, ανεξάρτητα project και ειδικές εκδηλώσεις, με συμμετοχές από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία), αλλά και την Αμερική και την Τουρκία, σε ετερόκλητους αστικούς χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: από οικόπεδα και υπόγεια μέχρι νεοκλασικά κτίρια και διαμερίσματα της δεκαετίας του ’60. Το πρόγραμμα είναι όπως πάντα ανοικτό και δωρεάν για το κοινό, ενώ περιλαμβάνει και μια σειρά εκδηλώσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της δημιουργικής και διεθνούς δυναμικής της Αθήνας ως κέντρο παραγωγής σύγχρονης τέχνης στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Το σημείο για να ξεκινήσει κανείς τη διαδρομή του είναι το ReMap Info Point, σε μια αυλή παλιού σπιτιού στην πλατεία Αυδή (Γιατράκου 2), όπου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου Mark Office, έχει στηθεί μια εγκατάσταση από ανακυκλούμενα οικοδομικά υλικά -τάβλες, τσιμεντόλιθοι, λάμπες εργοταξίου και καλώδια- τα οποία, αλλάζοντας χρήση και λεξιλόγιο, υποδηλώνουν πως κάτι νέο και δημιουργικό βρίσκεται εν εξελίξει.

Εκεί, στις 19 του μηνός, θα γίνει το κυνήγι θησαυρού κυκλαδικών ειδωλίων, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκεί οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ειδικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα βρουν πληροφοριακό υλικό και θα πάρουν τον οδηγό-πρόγραμμα για την περιήγησή τους προς τους χώρους του ReMap, όπου εκθέτουν 23 γκαλερί, 11 ελληνικές (Καλφαγιάν, Αντωνοπούλου, Κορωναίου, Qbox, Ρεβέκκα Καμχή κ.ά.) και 12 ξένες (Ιταλία, Ελβετία, Αμερική, Τουρκία, Γερμανία, Βρετανία), ανάμεσά τους και η διεθνής Gagosian, ή εξελίσσονται 34 ανεξάρτητα πρότζεκτ από επιμελητές, ομάδες καλλιτεχνών και φορείς.

Οι επισκέπτες θα βρεθούν μπροστά σε περφόρμανς και πολλές εκπλήξεις, όπως σε μια εγκαταλειμμένη πολυκατοικία του '70 (Λεωνίδου 15), η οποία ολόκληρη αναπνέει στους ρυθμούς της σύγχρονης τέχνης, το ίδιο και η ταράτσα του κτιρίου στην οδό Γιατράκου 28, ή στην αυλή του καφενείου «Η Αρτα» (Ιάσονος 52), όπου στήνει το έργο του ο Γερμανός Τιόργκ Ντάγκλας Μπιρ.

Θα οδηγηθούν στην οδό Αγησιλάου 92, όπου η έκθεση «Αντηχήσεις της σιωπής» με 22 έργα από 16 καλλιτέχνες (Σάρα Λούκας, Ρόμπερτ Κομπέρ, Λουίς Μπουρζουά, Τζον Μποκ, Γιόζεφ Μπόις, Νίκος Κεσσανλής, Σοφία Κοσμάογλου κ.ά.), από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου και τον οργανισμό «Νέον», που συμμετέχει στο ReMap4, όπως και το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ (παρουσιάζει τα billboards του Ανδρέα Αγγελιδάκη σε τρία διαφορετικά σημεία) και η Kunsthalle Athena, με την ομαδική έκθεση «In the studio», μια on line καταγραφή από στούντιο καλλιτεχνών.

Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 17.30-21.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00-21.00.

Το κοινό θα μπορεί να πάρει μια γεύση από τα στούντιο τεσσάρων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται σε Μεταξουργείο και Κεραμεικό, των Μιχάλη Κατζουράκη, Γιώργου Λαζόγκα, Γιώργου Ξένου και Κατερίνας Κανά, σε επισκέψεις που έχει προγραμματίσει η γκαλερί «The Breeder».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ και http://remapkm.org/4.