Η Ελλάδα συμμετέχει στο project «Αστικά Τοπία Φωτός»

09.09.2013
Με αφετηρία την Αθήνα, ενδιάμεσο σταθμό τη Βαρκελώνη και τελικό προορισμό το Μάαστριχτ, το «Urban Lightscapes» επανεξετάζει το φωτισμό των πόλεων.

Η ομάδα εικαστικού φωτισμού ΒEFORELIGHT παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό project Urban Lightscapes (Αστικά Τοπία Φωτός), μία πρωτότυπη συμμετοχική δράση πάνω στη διαμόρφωση του αστικού φωτισμού και των συνεπειών του στην αλλαγή της ταυτότητας των πόλεων.

Με αφετηρία την Αθήνα, ενδιάμεσο σταθμό τη Βαρκελώνη και τελικό προορισμό το Μάαστριχτ, το «Urban Lightscapes» επανεξετάζει το φωτισμό των πόλεων. Η ιδέα, φέρνει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, στο επίκεντρο μιας πολυσυλλεκτικής δράσης φωτιστικού πειραματισμού με κοινές συντεταγμένες τον εικαστικό και αστικό φωτισμό, την αρχιτεκτονική και την ενεργή συμμετοχή πολιτών ανά την Ευρώπη. Μέσα από τρεις αλυσιδωτές δράσεις (Νοέμβριος 2013- Μάρτιος 2014), το project προσβλέπει σε έναν ανοιχτό, δημιουργικό διάλογο για το δημόσιο φωτισμό σε συνάρτηση με τον αστικό χώρο.


[Το σύμβολο Halo 4, φτιαγμένο από το Cinimod Studio,
για το λανσάρισμα του ομώνυμου βιντεοπαιχνιδιού. Μια από τις μεγαλύτερες και πιο φωτεινές ανθρώπινες κατασκευές που έχει πετάξει πάνω από πρωτεύουσα (Λονδίνο). Ζυγίζει 3.2 τόνους και φωτίστηκε με καθαρό πορτοκαλί φως LED, των 20 KW.]


Συγκεκριμένα, στις 4 Νοεμβρίου 2013, το «Urban Lightscapes» θα παρουσιάσει την πανευρωπαϊκή ημερίδα Urban Lightscapes Symposium στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και θεωρητικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους γύρω από τον εικαστικό (light art) και τον αστικό φωτισμό (urban lighting). Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό με ταυτόχρονη live streaming παρουσίαση.


[Διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο «Voice Tunnel», στο Park Avenue Tunnel στη Νέα Υόρκη,
από τον electronic καλλιτέχνη, Rafael Lozano-Hemmer.]


Θα ακολουθήσει τριήμερο workshop πειραματισμού στο FAB LAB του Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) στη Βαρκελώνη στις 22, 23 και 24 Νοέμβριου. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με την εφαρμογή νέων, διαδραστικών φωτιστικών μέσων και τεχνολογίας.

Το project θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014 με φωτιστικές εγκαταστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε υποβαθμισμένες συνοικίες του Μάαστριχτ, σε συνεργασία με την κοινωνική- καλλιτεχνική πλατφόρμα SoAP και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης. Θέτοντας σε εφαρμογή τα συμπεράσματα της ημερίδας και του workshop, οι φωτιστικές εγκαταστάσεις θα γίνουν μία ευκαιρία συν-δημιουργίας και έκφρασης.

Γιορτάζοντας το 2013 ως επίσημο ευρωπαϊκό έτος των πολιτών, το «Urban Lightscapes» επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τους ανοιχτούς χώρους και το φωτισμό των πόλεων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτός σχεδιάζεται. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως ένα πετυχημένο παράδειγμα επιστημονικής- καλλιτεχνικής συνεργασίας και κοινωνικής συμμετοχής.


[Ελβετία - Εγκατάσταση για την ιαπωνική φίρμα ρολογιών CITIZEN,
με τίτλο FROZEN TIME.]


Info:
Website: www.urbanlightscapes.net
facebook: https://www.facebook.com/UrbanLightscapes?fref=ts
twitter: urbanlightscapes@_beforelight


Για την ομάδα BEFORELIGHT
Σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Είναι η πρώτη και μοναδική ομάδα Light Art στην Ελλάδα, της οποίας η δραστηριότητα έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά light art and design. Αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, η ομάδα έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα. Έχει παρουσιάσει το έργο της στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης και έχει δημιουργήσει φωτιστικές εγκαταστάσεις στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και του Ρόττερνταμ (www.beforelight.gr).

Για το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC).
Είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο αρχιτεκτονικής, με έδρα τη Βαρκελώνη, αφιερωμένο στην ανάπτυξη καινοτόμων αρχιτεκτονικών ιδεών. Το Ινστιτούτο πραγματοποιεί ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο και προσφέρει μεταπτυχιακούς τίτλους στην αρχιτεκτονική σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Καταλονίας. Διαθέτει το FABLAB, το πιο ανεπτυγμένο εργαστήριο ψηφιακών τεχνολογιών και κατασκευής στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. (www.iaac.net) H πλατφόρμα Stichting SoAP αναλαμβάνει παραγωγή μεγάλης κλίμακας εικαστικών έργων στο κοινό έδαφος τέχνης και κοινωνικών ομάδων. Η SoAP παίζει κυρίαρχο ρόλο στα πεδία πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και community art στην Ολλανδία, αλλά και στην υπόλοιπη Βορειοδυτική Ευρώπη. (www.soap-it.eu).


Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου