Τον συναρπάζουν οι πόρνες και τις ζωγραφίζει

16.09.2013
Όχι τόσο εντυπωσιακός όπως ο Ντάμιεν Χερστ (Damien Hirst), που έχει βγάλει πάνω από 300 εκατ. λίρες από την τέχνη του, όμως οι εικόνες του Τζακ Βετριάνο (Jack Vettriano) τον έχουν κάνει έναν πολύ πλούσιο άνδρα. Αυτό που ξεχωρίζει τον Βετριάνο από άλλους Βρετανούς καλλιτέχνες είναι ότι βγάζει χρήματα από τα αντίγραφα των ζωγραφικών του έργων. Τα έργα του έχουν επανατυπωθεί σε αμέτρητα πόστερ και κάρτες και έχουν γίνει πλέον χαρακτηριστικά της τέχνης του. «Φοβάμαι ότι θα με αποκαλούν γέρο ανώμαλο. Δεν αρνούμαι ότι με συναρπάζουν οι γυναίκες» λέει ο Τζακ Βετριάνο για τις νοσταλγικες κιάρο-σκούρο ερωτικές εικόνες γυναικών του 1940 και 50. Είναι ένας από τους πιο φημισμένους Σκοτσέζους καλλιτέχνες, με μια ιδιάζουσα σκοτεινή και επικίνδυνη πλευρά. Πολλοί πινακές του έχουν τίτλους από κομμάτια του Λέοναρντ Κοέν (Leonard Cohen) και του Τζόνι Κας (Johnny Cash) και είναι εμπνευσμένοι από τις προσωπικές του σεξουαλικές εμμονές. Αλλά και από τα ραντεβού του με πόρνες. Ο Βετριάνο, σήμερα 61 ετών, μιλάει συνέχεια για το σεξ, τόσο πολύ ώστε νομίζεις ότι το κάνει μόνο και μόνο για να σκανδαλίσει. Δηλώνει ότι τον συναρπάζουν οι πόρνες τις οποίες και ζωγραφίζει... και συμμερίζεται την άποψη του συνθέτη Ένιο Μορικόνε (Ennio Morricone) που όταν τον ρώτησαν ποια είναι τα τρία πράγματα που τον καθοδηγούν απάντησε «Η καρδιά μου, το κεφάλι μου, και τα μπαλάκια μου», αυτά είναι τα τρία πράγματα που καθοδηγούν έναν άντρα. Επιμέλεια Χ.Τ.

Όχι τόσο εντυπωσιακός όπως ο Ντάμιεν Χερστ (Damien Hirst), που έχει βγάλει πάνω από 300 εκατ. λίρες από την τέχνη του, όμως οι εικόνες του Τζακ Βετριάνο (Jack Vettriano) τον έχουν κάνει έναν πολύ πλούσιο άνδρα. Αυτό που ξεχωρίζει τον Βετριάνο από άλλους Βρετανούς καλλιτέχνες είναι ότι βγάζει χρήματα από τα αντίγραφα των ζωγραφικών του έργων. Τα έργα του έχουν επανατυπωθεί σε αμέτρητα πόστερ και κάρτες και έχουν γίνει πλέον χαρακτηριστικά της τέχνης του.

«Φοβάμαι ότι θα με αποκαλούν γέρο ανώμαλο. Δεν αρνούμαι ότι με συναρπάζουν οι γυναίκες» λέει ο Τζακ Βετριάνο για τις νοσταλγικες κιάρο-σκούρο ερωτικές εικόνες γυναικών του 1940 και 50. Είναι ένας από τους πιο φημισμένους Σκοτσέζους καλλιτέχνες, με μια ιδιάζουσα σκοτεινή και επικίνδυνη πλευρά. Πολλοί πινακές του έχουν τίτλους από κομμάτια του Λέοναρντ Κοέν (Leonard Cohen) και του Τζόνι Κας (Johnny Cash) και είναι εμπνευσμένοι από τις προσωπικές του σεξουαλικές εμμονές. Αλλά και από τα ραντεβού του με πόρνες.

Ο Βετριάνο, σήμερα 61 ετών, μιλάει συνέχεια για το σεξ, τόσο πολύ ώστε νομίζεις ότι το κάνει μόνο και μόνο για να σκανδαλίσει. Δηλώνει ότι τον συναρπάζουν οι πόρνες τις οποίες και ζωγραφίζει... και συμμερίζεται την άποψη του συνθέτη Ένιο Μορικόνε (Ennio Morricone) που όταν τον ρώτησαν ποια είναι τα τρία πράγματα που τον καθοδηγούν απάντησε «Η καρδιά μου, το κεφάλι μου, και τα μπαλάκια μου», αυτά είναι τα τρία πράγματα που καθοδηγούν έναν άντρα.

Επιμέλεια Χ.Τ.