"Διάττοντες" και "Πικραμύγδαλα" από τη Λένα Παππά

07.10.2013
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές της Λένας Παππά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές της Λένας Παππά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

Αναλυτικότερα, οι «Διάττοντες» είναι ένα μικρό βιβλίο με ολιγόστιχα ποιήματα εμπνευσμένα από διάφορες ψυχικές καταστάσεις της ποιήτριας Λένας Παππά και αναφέρονται στα αιώνια προβλήματα του ανθρώπου, γι’ αυτό και θα τα χαρακτήριζα με μία λέξη «διαχρονικά».

Η ποίηση, ιδίως η ολιγόστιχη, είναι ένα δύσκολο άθλημα, αλλά όταν είναι επιτυχημένη, γοητεύει περισσότερο από ένα μεγάλο ποίημα, ίσως και γιατί οι στίχοι εντυπώνονται καλύτερα στο μυαλό του αναγνώστη. Άλλωστε, η ποίηση γενικά δεν πρέπει να είναι βαρυφορτωμένη και κουραστική αλλά λιτή και περιεκτική, δηλαδή μεστή περιεχομένου.

Οι «Διάττοντες» δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο τους, είναι αιφνίδια ποιητικά αναβρύσματα, χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία και τεχνική, γραμμένα με οίστρο έμπνευσης, δίχως περιττολογίες και φιοριτούρες, και, εκτός από τη φιλοσοφημένη διάθεση, έχουν και το προσόν να ανήκουν σε μία ποίηση απολύτως κατανοητή –σε αντίθεση με την αλλοπρόσαλλη και σκοτεινή ποίηση της εποχής μας, που, πολλές φορές, καλύπτει την απουσία ταλέντου και μία απελπισμένη προσπάθεια εντυπωσιασμού.



Τα «Πικραμύγδαλα» είναι, όπως λέει η ποιήτρια και στο εξώφυλλο, σκόρπιες σκέψεις. Σκέψεις που μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπος για όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν. Για τη ζωή, το Θεό, τον έρωτα, το θάνατο, τη Φύση, τη μοίρα του ανθρώπου.

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός και τα πιστεύω του, αυτές οι σκέψεις τον οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα και πεποιθήσεις. Μέσα από αυτές φαίνεται η πάλη του καθημερινού, του μέσου ανθρώπου, του ευαισθητοποιημένου βέβαια, όχι του απαθούς, αδιάφορου ή ανέμελου ατόμου για τη λύση των προβλημάτων που μας παρουσιάζει πάντα η ζωή.

Το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να διαβαστεί μια κι έξω, αλλά μόνον αποσπασματικά, για την καλύτερη κατανόηση όσων είναι γραμμένα στις σελίδες του...

Η Λένα Παππά, δεν είναι η πρώτη φορά που μας δίνει τέτοιο δείγμα γραφής. Αντιστοίχου περιεχομένου βιβλίο με τίτλο «Φαρμάκι με Ζάχαρη» είχε εκδώσει το 1999 από τις εκδόσεις «Ιωλκός».