Οι θησαυροί της Ρόδου ταξιδεύουν στο Λούβρο

07.02.2014
Τα πλέον χαρακτηριστικά ευρήματα των ανασκαφών στη Ρόδο, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία της Ευρώπης, θα εκτεθούν συγκεντρωμένα από τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Λούβρο.

Η σημαντική περιοδική έκθεση με τίτλο «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Υστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους» θα περιλαμβάνει ευρήματα ροδιακών ανασκαφών του 19ου αιώνα που μεταφέρθηκαν, μέσα από νόμιμες ή παράνομες οδούς, στο Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο του Λούβρου, στο Εθνικό Μουσείο Δανίας και στα Κρατικά Μουσεία Βερολίνου.

Επίσης, θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Τέχνης της Βέρνης και το Cabinet des Medailles της Εθνικής Πινακοθήκης του Παρισιού, καθώς και 108 έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

«Πύλη»
Τα τελευταία θα «ταξιδέψουν» στο Παρίσι και με την έγκριση του ΚΑΣ. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η Ρόδος ως «πύλη» από και προς την Ανατολή και ο ρόλος της στη διαμόρφωση της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, από το τέλος των προϊστορικών έως τις αρχές των ιστορικών χρόνων, και να αναλυθεί και η σημασία του νησιού στην ανασκαφική έρευνα. Το κεντρικό της νόημα, ωστόσο, βρίσκεται αλλού: Στην έμμεση αναφορά στις πρώτες αρχαιολογικές έρευνες στο νησί, νόμιμες (με έγκριση των τουρκικών αρχών) αλλά και παράνομες, που εμπλούτισαν με εκθέματα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούν μαζί όλα αυτά τα ευρήματα από το νησί που ''προίκισε'' με την περιουσία του μουσεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα να δώσει ένα μήνυμα για το πώς πρέπει να σκέφτονται οι Ευρωπαίοι και σε ζητήματα που αποτελούν τα ''κεραμίδια'' του σπιτιού τους και συχνά δεν το καταλαβαίνουν», σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Η έκθεση που διεξάγεται με έξοδα του Μουσείου του Λούβρου, θα έχει διάρκεια από τις 15 Οκτωβρίου 2014 έως τις 10 Μαρτίου 2015. Είναι πιθανόν, με έξοδα των διοργανωτών, να μεταφερθεί και στην Ελλάδα.