Κλικ στη βαριά καταδίκη της... γύμνιας

26.03.2014
"Η γύμνια είναι ένας τρόπος … ντυσίματος. Αποκαλύπτεται και τίθεται σε κοινή θέαση. Η γύμνια είναι καταδικασμένη να μην είναι ποτέ… γυμνή". Αυτό προσπαθεί να δείξει η φωτογράφος Τζούλια Φούλερτον Μπατέν (Julia Fullerton-Batten’s) στη συλλογή φωτογραφιών της με τίτλο «Unadorned». Σ’ αυτήν φωτογραφίζει τα μοντέλα της γυμνά, σε στάσεις που παραπέμπουν σε κλασικά αριστουργήματα του 15- 17ου αιώνα. Για να το πετύχει αυτό, πηγαίνει αντίθετα με το ρεύμα της εποχής μας: προσέχει τα σώματά τους να είναι απαλά και να διακρίνονται για τις καμπύλες τους και όχι λεπτά και σφριγηλά, όπως ορίζει η μόδα. Το αποτέλεσμα είναι ένας ενδιαφέρων ιστορικό-κοινωνιολογικός συσχετισμός του ανθρώπινου είδους, σαν ένα συνδυασμό του γένους, τους βάρους και της εικόνας του. Γ.Ο

"Η γύμνια είναι ένας τρόπος … ντυσίματος. Αποκαλύπτεται και τίθεται σε κοινή θέαση. Η γύμνια είναι καταδικασμένη να μην είναι ποτέ… γυμνή". Αυτό προσπαθεί να δείξει η φωτογράφος Τζούλια Φούλερτον Μπατέν (Julia Fullerton-Batten’s) στη συλλογή φωτογραφιών της με τίτλο «Unadorned».

Σ’ αυτήν φωτογραφίζει τα μοντέλα της γυμνά, σε στάσεις που παραπέμπουν σε κλασικά αριστουργήματα του 15- 17ου αιώνα. Για να το πετύχει αυτό, πηγαίνει αντίθετα με το ρεύμα της εποχής μας: προσέχει τα σώματά τους να είναι απαλά και να διακρίνονται για τις καμπύλες τους και όχι λεπτά και σφριγηλά, όπως ορίζει η μόδα.
Το αποτέλεσμα είναι ένας ενδιαφέρων ιστορικό-κοινωνιολογικός συσχετισμός του ανθρώπινου είδους, σαν ένα συνδυασμό του γένους, τους βάρους και της εικόνας του.

Γ.Ο