Γυμνές λολίτες στα πρόθυρα κρίσης

02.05.2014
Κράτησε χαμηλό προφίλ πίσω στη δεκαετία του '70, αλλά ήταν τόσο διάσημος όσο ο Χέλμουτ Νιούτον (Helmut Newton). Ο λόγος για τον Γάλλο φωτογράφο Γκάι Λουί Μπουρντέν (Guy Bourdin) που δεν επέτρεπε στις φωτογραφίες του να ζήσουν έξω από τις σελίδες των περιοδικών του. Σταθερά αρνητικός στο να πουλήσει, να αναδημοσιεύσει και να εκθέσει τη δουλειά του σε χώρους τέχνης - αν και φανερά πρόκειται για... τέχνη - ο Γάλλος φωτογράφος ήταν ο θεός της φωτογραφίας μόδας για 23 χρόνια μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 62 ετών. Σπάνιες φωτογραφίες από το τεράστιο αρχείο του παρουσιάστηκαν στη συνάντηση Paris Photo Los Angeles την περασμένη εβδομάδα, και τα αντίγραφα έγιναν ανάρπαστα από τους συλλέκτες. Αυτές οι εικόνες αποδεικνύουν γιατί ο Μπουρντέν δοξάζεται ακόμα και σήμερα από τους θιασώτες της φωτογραφίας μόδας. Λέγεται ότι ο Μπουρντέν ήταν ένας κοντός άντρας με τσιριχτή φωνή, και είχε τη φήμη ότι ήταν πάρα πολύ απαιτητικός. Φήμες που ακολουθούσαν το όνομά του σχετίζονταν με την αδυσώπητη εγκατάλειψη της μητέρας του σε νεαρή ηλικία, τις αυτοκτονίες της συζύγου και των δύο φιλενάδων του, καθώς και τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζε τα μοντέλα του. Χαρακτηριστική η δήλωση του επί πολλών ετών βοηθού του στην The Telegraph: «Έβλεπε ένα κορίτσι απλά και σκεφτόταν: «Θα το πάει μέχρι τέλους; Όχι σεξουαλικά, αλλά "Θα μπορέσει να κρεμαστεί από το ταβάνι με πέντε τσάντες πάγο στις τσέπες της;» Χρ. Τσατσαράγκου Πηγή: BBC Culture

Κράτησε χαμηλό προφίλ πίσω στη δεκαετία του '70, αλλά ήταν τόσο διάσημος όσο ο Χέλμουτ Νιούτον (Helmut Newton). Ο λόγος για τον Γάλλο φωτογράφο Γκάι Λουί Μπουρντέν (Guy Bourdin) που δεν επέτρεπε στις φωτογραφίες του να ζήσουν έξω από τις σελίδες των περιοδικών του. Σταθερά αρνητικός στο να πουλήσει, να αναδημοσιεύσει και να εκθέσει τη δουλειά του σε χώρους τέχνης - αν και φανερά πρόκειται για... τέχνη - ο Γάλλος φωτογράφος ήταν ο θεός της φωτογραφίας μόδας για 23 χρόνια μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 62 ετών.

Σπάνιες φωτογραφίες από το τεράστιο αρχείο του παρουσιάστηκαν στη συνάντηση Paris Photo Los Angeles την περασμένη εβδομάδα, και τα αντίγραφα έγιναν ανάρπαστα από τους συλλέκτες. Αυτές οι εικόνες αποδεικνύουν γιατί ο Μπουρντέν δοξάζεται ακόμα και σήμερα από τους θιασώτες της φωτογραφίας μόδας. Λέγεται ότι ο Μπουρντέν ήταν ένας κοντός άντρας με τσιριχτή φωνή, και είχε τη φήμη ότι ήταν πάρα πολύ απαιτητικός. Φήμες που ακολουθούσαν το όνομά του σχετίζονταν με την αδυσώπητη εγκατάλειψη της μητέρας του σε νεαρή ηλικία, τις αυτοκτονίες της συζύγου και των δύο φιλενάδων του, καθώς και τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζε τα μοντέλα του.

Χαρακτηριστική η δήλωση του επί πολλών ετών βοηθού του στην The Telegraph: «Έβλεπε ένα κορίτσι απλά και σκεφτόταν: «Θα το πάει μέχρι τέλους; Όχι σεξουαλικά, αλλά "Θα μπορέσει να κρεμαστεί από το ταβάνι με πέντε τσάντες πάγο στις τσέπες της;»

Χρ. Τσατσαράγκου

Πηγή: BBC Culture