Προβολή του σκληρού Μένγκελε στην 11η ΔΕΒΘ

05.05.2014
Μια μοναδική προβολή της κινηματογραφημένης παράστασης του θεατρικού έργου του Θανάση Τριαρίδη ΜΕΝΓΚΕΛΕ (που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα την σεζόν που τελειώνει και θα επαναληφθεί και την σεζόν 2014-2015) θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 (στις 20.00 μμ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης) στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Η προβολή αυτή γίνεται με πρωτοβουλία των Εκδόσεων Ευρασία (που έχουν εκδώσει το εν λόγω θεατρικό έργο στη σειρά δήγμα/θέατρο), τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (στην οποία τιμώμενη χώρα για φέτος θα είναι το Ισραήλ).

Υπόθεση του έργου: Δύο άγνωστοι αναμεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημοσίας υπηρεσίας) και μία γυναίκα (υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας) στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο· μία τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μία ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων (όπου ο καθένας από τους δύο αναλαμβάνει να υποδυθεί μία πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα): ο άντρας θα παραστήσει τον "Γιόζεφ Μένγκελε", τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την "Εσθήρ", την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή για τους δυο εγκλωβισμένους στο κουπέ του τρένου: μήπως στα αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν "παίζοντας" ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία; Μια ακραία ηθική παραβολή και ταυτόχρονα ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που έχει ως αφορμή ένα από τα πιο μαύρα πρόσωπα της Ιστορίας και πηγαίνει σε σκοτεινούς δρόμους της ψυχής.

Ο συγγραφέας του έργου Θανάσης Τριαρίδης σημειώνει: «Η προβολή αυτή γίνεται πρωθύστερα - καθώς η παράσταση δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της (που περιλαμβάνει και παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη). Ωστόσο επιλέχτηκε από όλους τους συντελεστές της να γίνει στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, για να δοθεί ένα σαφές στίγμα μιας συγκεκριμένης οπτικής για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Και για να μιλήσουμε κάπως για τους 70.000 αφανισμένους συμπολίτες μας.»

Πριν από την προβολή θα μιλήσουν ο φιλόλογος Θανάσης Φωτιάδης, ο φιλόλογος και συγγραφέας Λέων Ναρ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι ισραηλινοί συγγραφείς Yehouda Koren και Eliat Negev (που έχουν ασχοληθεί ερευνητικά και συγγραφικά με το Άουσβιτς).

Η είσοδος θα είναι δωρεάν (μόνο με προσκλήσεις – στο τηλέφωνο 6937 160705).

Το έργο ΜΕΝΓΚΕΛΕ (κυκλοφορεί ελεύθερο στο Διαδίκτυο εδώ: http://www.triaridis.gr/mengele/) κυκλοφορεί σε βιβλίο από την σειρά δήγμα/θέατρο των Εκδόσεων Ευρασία, ενώ μέσα στο 2014 θα κυκλοφορήσει και στη Γερμανία (στη γερμανική μετάφραση του Γιάννη Ευαγγέλου και της Μαριάνε Ουτς).

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά – κοστούμια – videos: Όλγα Μπρούμα
Μουσική: Δημήτρης Γιακουμάκης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ροζαλί Σινοπούλου