Έρχεται ο Βασιλιάς των Τενόρων Γιόνας Κάουφμαν

07.05.2014
Ο Βασιλιάς των Τενόρων Γιόνας Κάουφμαν και μια κορυφαία ορχήστρα δωματίου, η Κάμερορκέστερ, με μέλη από τις δύο μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου (Φιλαρμονική της Βιέννης και του Βερολίνου), ενώνουν τις δυνάμεις και τη φήμη τους σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας, με τα εξαίσια Τραγούδια ενός οδοιπόρου του Γκούσταβ Μάλερ, τη Συμφωνία αρ. 10 σε σι ελάσσονα του Φέλιξ Μέντελσον, το Σεξτέτο από την όπερα Καπρίτσιο του Ρίχαρντ Στράους και την Εξαϋλωμένη νύχτα του Άρνολντ Σαίνμπεργκ.

Το κοινό του Μεγάρου έχει απολαύσει σχετικά πρόσφατα, το 2009 και το 2011, τον πιο περιζήτητο και συναρπαστικό τενόρο της εποχής μας σε άριες από όπερες και έχει διαπιστώσει από κοντά την τεράστια και αβίαστη γκάμα της φωνής του σε ρεπερτόρια ποικίλου και διαφορετικού ύφους.

Αυτή τη φορά ο Γιόνας Κάουφμαν έρχεται στην Αθήνα με την περίφημη Ορχήστρα Δωματίου Wien-Berlin για να τραγουδήσει τα Τραγούδια ενός οδοιπόρου, σε μεταγραφή για έγχορδα από τον Άρνολντ Σαίνμπεργκ. Είναι ένας κύκλος τεσσάρων τραγουδιών, που ο Μάλερ έγραψε πάνω σε δικούς στίχους, το 1884, για να θρηνήσει με το δικό του, εσωτερικό ύφος, μια άτυχη αγάπη.

Ο Κάουφμαν αγαπά με πάθος την όπερα, αλλά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα λίντερ, όπως λέει. Θεωρεί ότι τα γερμανικά τραγούδια αυτά του ρομαντικού κινήματος είναι η βασιλική σχολή για κάθε φωνή. Πρόσφατα ηχογράφησε έναν άλλον κύκλο λίντερ, το Χειμωνιάτικο Ταξίδι του Φραντς Σούμπερτ, ενώ με τα Τραγούδια ενός οδοιπόρου αρχίζει από την 1η Μαΐου περιοδεία με αφετηρία τη Βιέννη και σταθμούς το Μόναχο, την Τουλούζη, τις Βερσαλλίες, το Μπάντεν-Μπάντεν, την Αθήνα και το Λουξεμβούργο.

«Τα λίντερ είναι ένα στοίχημα για τη φωνή, λέει ο Κάουφμαν, απαιτούν πολύ πιο λεπτεπίλεπτη δουλειά, περισσότερα ηχοχρώματα, περισσότερες αποχρώσεις, μια μεγάλη και δυναμική γκάμα και ταυτόχρονα μια πολύ πιο διακριτική, εσωτερική, προσέγγιση στη μουσική και τους στίχους. Είναι ερμηνείες από καρδιάς, μια αδιανόητη άσκηση συγκέντρωσης και επιστράτευσης όλης της κλίμακας της φωνής. Μια μοναδική μορφή τέχνης, που υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις».

Σε αυτό το οδοιπορικό, ο Κάουφμαν πλαισιώνεται από μια εξαιρετική ορχήστρα δωματίου, που συνδυάζει την ευαισθησία και τον ελαφρό ήχο ενός μικρού συνόλου με μια δύναμη η οποία προδίδει την προέλευση των μελών της από τις δύο βασιλεύουσες αλλά και ανταγωνιστικές ορχήστρες, της Βιέννης και του Βερολίνου. Η «Ορχήστρα Δωματίου Βιέννη-Βερολίνο» θα συνοδεύσει τον Γιόνας Κάουφμαν στα Τραγούδια ενός οδοιπόρου και θα ερμηνεύσει μόνη της τη Συμφωνία αρ. 10 σε σι ελάσσονα για έγχορδα του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ, το Σεξτέτο από την όπερα Καπρίτσιο του Ρίχαρντ Στράους και την Εξαϋλωμένη νύχτα του Άρνολντ Σαίνμπεργκ.



ΙΝFO:
Τρίτη 13 Μαΐου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία του Jonas Kaufmann με την Kammerorchester Wien-Berlin είναι: 19 € (Ζώνη Γ΄), 35 € (Ζώνη Β΄), 50 € (Ζώνη Α΄) και 70 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ειδικές τιμές: 9,5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και ΑΜΕΑ) και 13 € (65+ και πολύτεκνοι).
Η προπώληση άρχισε στις 23 Απριλίου.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr