Είδαμε το Opus της Ομάδας Circa στην Πειραιώς 260(****)

10.06.2014
Λιτοί, γυμνοί, χωρίς γκλίτερ, στρας και body painting, δεκατέσσερις ακροβάτες καταλαμβάνουν τη σκηνή της Πειραιώς 260 ανθρώπινα και απολύτως γήινα.

Τα σώματά τους δεν προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση. Είναι κανονικοί άνθρωποι, με ατέλειες στο σώμα, άλλοι εύσωμοι, άλλοι αδύνατοι, άλλοι με υπερβολικά γυμνασμένα κορμιά… Και κάνουν θαύματα κινούμενοι υπό τους ήχους της μουσικής του ρώσου συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Η μουσική αναμειγνύεται με τα σώματά τους, τα χαϊδεύει και τα κινεί μέσα στο χώρο εξερευνώντας τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στο άτομο και τη συλλογικότητα, ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.

Ο λόγος για τους ακροβάτες της αυστραλιανής ομάδας Circa που ίπτανται, ισορροπούν, προσγειώνονται και σχηματίζουν σωματικές γεωμετρίες δημιουργώντας έναν εκρηκτικό συνδυασμό σύγχρονου χορού και ακροβατικών δεξιοτήτων. Και όλα αυτά συμπρωταγωνιστώντας στην ιδιαίτερη παράσταση «Οpus» με το γαλλικό κουαρτέτο εγχόρδων Ντεμπυσσύ, οι μουσικοί του οποίου ενσωματώνονται πλήρως στην παράσταση ως περφόρμερ.

Τελικά, όσοι επιλέξαμε να δούμε τη δουλειά της ομάδας Circa γοητευτήκαμε αφάνταστα και αισθανθήκαμε τυχεροί, γιατί συνειδητοποιήσαμε πως εκτός από το φανταχτερό Τσίρκο του Ήλιου, υπάρχει και μία άλλη πιο γήινη, πιο απλή και ίσως πιο αυθεντική πλευρά στην τέχνη αυτή. Είναι αυτή που υπό τους αιθέριους κλασικούς ήχους ενός κουαρτέτου, φέρνει κάθε ανθρώπινο σώμα στα άκρα και κόβει την ανάσα με την απλότητα που αυτό ίπταται και στριφογυρίζει εναερίως…

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]