20 χρόνια συγκινήσεις στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

18.06.2014
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φέτος, συμπληρώνει τα 20 του χρόνια. 20 συνεχή χρόνια, κατά τα οποία συνέβαλε σημαντικά στη γνωριμία και ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και κατέλαβε μια διακριτή θέση στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, αλλά και διεθνώς.

Το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2014, φωτίζοντας και πάλι ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και το «παιχνίδι» του χορού που αφορά όλους –επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό.

Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μεγάλο εύρος σημαντικών καλλιτεχνών και ομάδων, συνδέεται με τους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς και κάνει ένα άνοιγμα στον δημόσιο χώρο. Το Φεστιβάλ επιδιώκει να καταστήσει την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του μέρος της χορευτικής δημιουργίας, εμπλέκοντάς τους βιωματικά στη δημιουργική διαδικασία, μέσα από παραστάσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων του. Φέτος, ακόμη περισσότερο, το Φεστιβάλ πλημμυρίζει από νεανική ενέργεια και σφρίγος. Η παρουσία νέων αλλά και νεότερων καλλιτεχνών ενδυναμώνεται και αναδεικνύεται.

Με διαφορετικό, από τα προηγούμενα Φεστιβάλ, χαρακτήρα, οι Παράλληλες Εκδηλώσεις του 20ού Φεστιβάλ απλώνονται και πάλι σε γωνιές και χώρους της πόλης, αποτελούν ένα λειτουργικό κομμάτι του καλλιτεχνικού του προγράμματος και είναι αποτέλεσμα όλων όσοι θα συμμετέχουν, από την Καλαμάτα και όλη την Ελλάδα, σε εργαστήριά του. Με τον τρόπο αυτό οι παράλληλες εκδηλώσεις, φέτος, προέρχονται από την πόλη της Καλαμάτας αλλά και την αφορούν, επιμορφώνοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία, την τοπιογραφία και θεσμούς της πόλης.

-------------------------------------------------

Ενδεικτικά από το Πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αναφέρουμε:

Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ανοίγει με το Nederlands Dans Theater 2 (17-18.07, 22:00 Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα) σε μια συνάντηση με την υψηλή τεχνική, την εκφραστικότητα, την ποιητικότητα. Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μας συστήνει την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978.

Στις παραστάσεις του στην Καλαμάτα το NDT 2, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσιάζει τέσσερις χορογραφίες:

Gods and Dogs (2008). Είναι η εκατοστή χορογραφία, ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κύλιαν για το NDT. Αινιγματική και μυστηριώδης, διερευνά τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Αναφέρεται δε ως «ανολοκλήρωτο έργο» απηχώντας τη γοητεία που ασκεί στον χορογράφο η ομορφιά του μη ολοκληρωμένου στη ζωή... Βραβεύτηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Χορευτική Παραγωγή του 2009 (Ολλανδία).
Shutters Shut (2003). Η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν «If I told him: A Completed Portrait of Picasso» (1923). Τη σύντομη, ευρηματική χορογραφία, που εμπλέκεται με τη ρυθμολογία του ιδιότυπου ποιήματος, αντί μουσικής συνοδεύει η φωνή της ίδιας της αμερικανίδας συγγραφέως, που απαγγέλλει τους στίχους της.
Subject to Change (2003). Το χορογραφικό δίδυμο Σολ Λεόν (Ισπανία) και Πωλ Λάιτφουτ (Αγγλία) καταθέτουν ένα στοχασμό πάνω στη σωματική φθορά και το θάνατο. Η χορογραφία τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Παραγωγής για το 2003.
Cacti (2008, πρεμιέρα 2010). Έργο του συνεργαζόμενου με το NDT 2 σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν. Ο μόλις 30 χρονών, πρώην χορευτής του NDT 2, δημιουργεί μια εμπνευσμένη χορογραφία με χιούμορ, συναρπαστική κίνηση, καταιγιστικούς ρυθμούς και υψηλή αισθητική για μεγάλο σύνολο χορευτών, η οποία με τρυφερότητα αναφέρεται στην επιτήδευση που συχνά ενδημεί στο χορό.

----------------------------------

Το σόλο του Κριστιάν Ριζό (18-19.7, 20:00 Μέγαρο Χορού - Στούντιο) που ερμηνεύει ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ δεν είναι παρά μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική. Το sakınan göze çöp batar (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί») συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη. Επιχειρώντας να αναδείξει τόσο τη γεωγραφική όσο και την υπαρξιακή εξορία, ο Κριστιάν Ριζό αποτυπώνει την οδύνη του ευάλωτου, αποκομμένου από τις ρίζες του σώματος, δίνοντας έμφαση στο συμβολικό βάρος καθημερινών αντικειμένων, στις πρωταρχικές αναμνήσεις από τον γενέθλιο τόπο –που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη μουσική όσο και στην κινησιολογία– και στον αργό, διακεκομμένο χρόνο με τον οποίο συντελείται η οικειοποίηση της νέας ταυτότητας.

----------------------------------


Το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται θαυμάσια στο έργο Badke (19-20.07, 22:00 Αμφιθέατρο Κάστρου), εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας βέλγων και παλαιστινίων καλλιτεχνών: αντλώντας από τον παραδοσιακό χορό dabke της Παλαιστίνης και ενσωματώνοντας ετερογενή στοιχεία όπως η καποέιρα και το χιπ-χοπ, η παράσταση αποτελεί ευτυχή συνένωση πολιτισμικών παραδόσεων διαφορετικών λαών, η οποία μέσα από τη δόνηση των σωμάτων μεταφέρει έναν υποβλητικό κραδασμό. Το εγχείρημα, που μέσα από μια ακατάβλητη χορογραφία, αποτυπώνει την ανάγκη του συνανήκειν, την αναζήτηση του εαυτού, τη μοναξιά μέσα στο πλήθος, την υπαρξιακή αγωνία και παράλληλα τη χαρά της ζωής, υπογράφουν τρία σημαντικά ονόματα της βελγικής σκηνής, ο Κουν Ωγιουστέινεν, χορογράφος των ballets C de la B, η Χίλντεγαρτ ντε Βέεστ, δραματουργός της ίδιας ομάδας και του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και η Ροζάλμπα Τόρες Γκουερέρο, πρώην χορεύτρια των Rosas (της ομάδας της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ) και των ballets C de la B., σε συνεργασία με τους 10 παλαιστίνιους ερμηνευτές του έργου.

-----------------------------------


«.....Χώρεσα στους νόμους σας, άπλωσα όνειρα στους δρόμους σας, έστησα το νοικοκυριό μου στις συνειδήσεις σας και μοιράστηκα την ιστορία σας για να μπορώ να διηγηθώ το παραμύθι αύριο στη δική μου γλώσσα».

Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη Πλάνητες ((22.07, 22:00 Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα) ). Η χορογράφος, που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα της Αερίτες, εντρυφά και σε αυτή τη δουλειά της στον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους «ξένους», τους Άλλους, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης.

------------------------------------

Η Πετρόσουπα (24.07, 22:00 Αμφιθέατρο Κάστρου) από κινέζικος λαϊκός μύθος μαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας –τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο»–, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, τον χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία». Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές –σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014– θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου, ώστε ο ευωδιαστός ατμός από το τσουκάλι της Πετρόσουπας να φτάσει έως το τελευταίο σπίτι της πόλης, μεταφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά της, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Info:

17 έως τις 24 Ιουλίου 2014

Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στο:
www.kalamatadancefestival.gr

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά
μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)
T: 27210 97610 & 27210 97630 / Φ: 27210 97613
(τις παραπάνω ημέρες & ώρες)


Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας
Παν. Καίσαρη 6, 24 100 Καλαμάτα
Τηλ. 27210 83086 & 90886 -
[email protected]