Μια "πειραγμένη" Μήδεια σε ζωντανή μετάδοση

27.08.2014
H Μήδεια του Ευριπίδη παρουσιάζεται σε μια πειραγμένη εκδοχή και μετάφραση του Μπεν Πάουερ σε ζωντανή μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Έλεν ΜακΚρόρι σε μια αφοπλιστική ερμηνεία μιας ηρωίδας με οικουμενική διαχρονικότητα.

Υψηλής έντασης έξαψη διατρέχει τα 90 λεπτά αυτής της Μήδειας, που αποθεώθηκε από τους κριτικούς και εγκατέλειψε τον αρχαίο μύθο, για να γίνει ανησυχητικά προσιτή, μια γυναίκα με τον ψυχισμό που είναι κατανοητός τον 21ο αιώνα.


Η εγκαταλελειμμένη σύζυγος ανεβάζει τη θερμοκρασία του θυμού της μέχρι την κόλαση, γίνεται η σαλεμένη, απειλητική, αλλά και αξιοθρήνητη κυρία της διπλανής πόρτας, που μας οδηγεί στα σκοτάδια του παραλογισμού της και μας αφήνει να την κοιτάξουμε με αποστροφή, αλλά και μεσυμπάθεια.
Η συγκλονιστική αυτή παραγωγή, η πρώτη Μήδεια στα 50 χρόνια του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, μεταδίδεται απευθείας από το Λονδίνο στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ. με αγγλικούς υπότιτλους.

Οι κριτικοί συναγωνίστηκαν σε υπερθετικούς και επαίνους γι αυτή την παράσταση που δεν καταφεύγει σε ευκολίες, είναι διάχυτη από μια αγωνιώδη αναμονή χιτσκοκικής ποιότητας και επιτρέπει στη σαγηνευτικ ήΈλεν ΜακΚρόρι να προσδώσει μια κάποια ανθρωπιά σε μια γυναίκα που δεν είναι μόνο τέρας, αλλά και αξιοπρεπής, αξιολύπητη, διαυγής και παρανοϊκή ταυτόχρονα. Πολύ έξυπνη και οξυδερκής για την εποχή της, αποσβολώνεται από τον κυνισμό των ανδρών πολιτικών και καταφεύγει σε κάτι ακραία απαράδεκτο, για να υψώσει το ανάστημά της.

Η παράσταση που θα αναμεταδοθεί από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας είναι η τελευταία του έργου.

Σκηνοθεσία: Carrie Cracknell
Σκηνικά: Tom Scutt
Σχεδιασμός φωτισμών: Lucy Carter
Χορογραφία: Lucy Guerin
Μουσική: Will Gregory, Alison Goldfrapp
Σκηνοθεσία: πάλης Owain Gwynn
Σχεδιασμός: ήχου Gregory Clarke

Με την Helen McCrory στο ρόλο της Μήδειας τους Michaela Coel, Dominic Rowan, Danny Sapani, Martin Turner κ.ά.

ΙΝFO:
Πότε: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Με αγγλικούς υπότιτλους
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 € και 7 € (φοιτητικά)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr