Κλυταιμνήστρα: «Είσαι ευτυχισμένος τώρα νεκρέ Αγαμέμνων;»

09.09.2014
Η Ευαγγελία Βαλσαμά, μία από τις πιο ιδιαίτερες και ποιοτικές παρουσίες της υποκριτικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιστρέφει στο σανίδι για να ερμηνεύσει την Κλυταιμνήστρα, στη θεατρική παράσταση «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;».

Το έργο είναι σε σκηνοθεσία των καταξιωμένων Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach, που από το 1992 ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον μονόλογο της Κλυταιμνήστρας δίπλα στο νεκροκρέβατο του συζύγου της Αγαμέμνων, ένα από τα εννέα κείμενα της συλλογής του διάσημου βιβλίου της Γερμανίδας Christine Bruckner «Αν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα: Ανείπωτα λόγια, πικραμένων γυναικών».

Η Κλυταιμνήστρα μόλις έχει πνίξει στο λουτρό τον σύζυγό της και βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος είχε σκοτώσει τον πρώτο της άνδρα, το πρώτο της παιδί και θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στους θεούς, με «αντάλλαγμα» τον ούριο άνεμο για την εκστρατεία στην Τροία. Η δολοφονία είναι για εκείνη μια πράξη απελευθέρωσης και χειραφέτησης, ενώ συνειδητοποιεί και τον δικό της επικείμενο θάνατο ακολουθώντας την κατάρα που καταδιώκει το γένος των Ατρειδών.

Οι δύο σκηνοθέτες και καταξιωμένοι ηθοποιοί στη Γερμανία και τη Γαλλία, έγιναν γνωστοί και στο ελληνικό κοινό με το «Όραμα της Πάτμου» (αποσπάσματα από το Βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη), την παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάτμου, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 1900 χρόνων της Αποκάλυψης και παίχτηκε το 1995 και το 1997 στον βράχο της Καλλικατσού, στον όρμο του Γροίκου.

Το 2011 και 2012 η παράσταση επαναλήφθηκε, σε νέα διασκευή εμπλουτισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά εφέ, όπου γνώρισε διεθνή επιτυχία. Από το 1994 έως σήμερα η Barbara Hoffmann έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα 20 έργα και από το 2005 συνεργάζεται στενά με τον Till Sterzenbach, που μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες θεατρικές παραγωγές, στη Γερμανία και αλλού.


Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Βarbara Hoffmann-Till Sterzenbach (Γερμανικής καταγωγής)
Μετάφραση: Έφη Funck
Kοστούμια: Francoise Dangon (Γαλλικής καταγωγής)
Σκηνογραφία: Xρυσιής Stronghof (Ελληνικής-Ρώσικης καταγωγής)
Επιμέλεια Ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ (Ελληνικής καταγωγής)

Ηθοποιός: Ευαγγελία Βαλσαμά


Info:

Παρασκευή 19, Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014, στις 21:30

Η Προπώληση Ξεκίνησε

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση/ προβολή.

Εισιτήρια προπωλούνται και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Εκδοτήρια Ticket Services
Ωρ. λειτουργίας Εκδοτηρίων Ticket Services: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00

Αίθουσα: Black Box

Εισιτήρια:
10€, ενιαίο