Άκου: Η NASA δημοσιεύει ήχους από το... διάστημα!

23.10.2014
Ιστορική στιγμή χαρακτηρίζει το BBC την κυκλοφορία από τη NASA αρχείου-βιβλιοθήκης με 60 και πλέον ήχους από το μακρινό διάστημα...

Στο Διάστημα δεν υπάρχει ήχος, γιατί δεν υπάρχει αέρας και ως γνωστόν από τα μαθητικά μας χρόνια είναι αδύνατον ο ήχος να μεταφερθεί στο κενό.

Η NASA προχώρησε στη δημοσίευση ενός εκπληκτικού αρχείου με ήχους από τις αποστολές της στο Διάστημα, στον επίσημο λογαριασμό που δημιούργησε στο Soundcloud (https://soundcloud.com/nasa).

Tο αρχείο περιέχει 60 και πλέον ηχητικά ντοκουμέντα, στα οποία μπορεί κάποιος να ακούσει φράσεις που έμειναν στην ιστορία της εξερεύνησης του Σύμπαντος, όπως το «Houston, we've Got a Problem» και το «the Eagle has landed». Επίσης, συνομιλίες μεταξύ αστροναυτών και βάσης, αλλά και την ομιλία του Προέδρου Κένεντι, η οποία προηγήθηκε της αποστολής Apollo 11 στη Σελήνη.

Μπορείς να ακούσεις την πραγματική φράση του αστροναύτη του Apollo 13, Τζακ Σουίγκερτ (Jack Swigert), τον θόρυβο μιας εκτόξευσης ή τον Νιλ Άρμστρονγκ να λέει την περίφημη ατάκα: «one small step for [a] man, one giant leap for mankind». Και αυτά μπορείς να τα βάλεις ringtone στο κινητό σου!

Τα διαστημόπλοια κατέγραψαν και ήχους από άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών δονήσεων, οι οποίες μεταφράστηκαν σε ... μουσική! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η δημοσίευση μέρους του ηχητικού αρχείου της NASA στο Soundcloud συμπίπτει χρονικά με τη συνεργασία του Soundcloud με το Twitter.

Επιμ. Χ.Τ.