Βερολινέζοι στα άκρα όταν έπεσε το Τείχος [photos]

12.11.2014
Μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας, με αναμνήσεις από τις παλιές ασπρόμαυρες εποχές του Βερολίνου… μια έκθεση φωτογραφίας με τις δυνατές στιγμές του παρελθόντος. Την εποχή που έπεσε το Τείχος, το Βερολίνο ήταν ένας μυστηριώδης τόπος θαυμάτων – μία Berlin Wonderland - και για τις δύο πλευρές του γερμανικού πληθυσμού. Ένα μέρος όπου θα μπορούσες να πηδήξεις γυμνός σε μια πισίνα το βράδυ, να γνωρίσεις τραβεστί στο δρόμο και να κάνεις μπάντζι-τζάμπινγκ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Τα πιο μεγάλα και σημαντικά έμοιαζαν δυνατά με τον λιγότερο κόπο. Τα άδεια σπίτια και οι κατεστραμμένοι δρόμοι δεν ήταν καταθλιπτικό background, αλλά ένας καμβάς αμέτρητων πιθανοτήτων. Πανκ, καλλιτέχνες, επαναστάτες, αναρχικοί και οραματιστές απελευθέρωσαν μια δημιουργικότητα στους δημόσιους χώρους στις φαγωμένες προσόψεις κτιρίων και στις παλιές βρώμικες γειτονιές. Κλαμπ, γκαλερί, τέκνο πάρτι, νέες αφίξεις καλλιτεχνών και εναλλακτικές μορφές τέχνης έκαναν την εμφάνισή τους. Αυτή η χοάνη αναγέννησης έβαλε τα θεμέλια για το σημερινό Βερολίνο. Συγκεντρώνοντας εικόνες από πολλούς φωτογράφους, οι επιμελητές Anke Fesel και Chris Keller επέλεξαν 200 φωτογραφίες, όλες τραβηγμένες κοντά στις αρχές του ‘90. Το αποτέλεσμα έγινε ένα φωτογραφικό λεύκωμα - σχεδόν πολιτικό - με παλιές εκρηκτικές αναμνήσεις, αλλά και μια έκθεση με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η έκθεση με τίτλο «Berlin Wonderland: Wild Years Revisited 1990-1996» φιλοξενείται στο Gestalten Space μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Χ.Τ.

Μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας, με αναμνήσεις από τις παλιές ασπρόμαυρες εποχές του Βερολίνου… μια έκθεση φωτογραφίας με τις δυνατές στιγμές του παρελθόντος. Την εποχή που έπεσε το Τείχος, το Βερολίνο ήταν ένας μυστηριώδης τόπος θαυμάτων – μία Berlin Wonderland - και για τις δύο πλευρές του γερμανικού πληθυσμού. Ένα μέρος όπου θα μπορούσες να πηδήξεις γυμνός σε μια πισίνα το βράδυ, να γνωρίσεις τραβεστί στο δρόμο και να κάνεις μπάντζι-τζάμπινγκ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Τα πιο μεγάλα και σημαντικά έμοιαζαν δυνατά με τον λιγότερο κόπο. Τα άδεια σπίτια και οι κατεστραμμένοι δρόμοι δεν ήταν καταθλιπτικό background, αλλά ένας καμβάς αμέτρητων πιθανοτήτων. Πανκ, καλλιτέχνες, επαναστάτες, αναρχικοί και οραματιστές απελευθέρωσαν μια δημιουργικότητα στους δημόσιους χώρους στις φαγωμένες προσόψεις κτιρίων και στις παλιές βρώμικες γειτονιές. Κλαμπ, γκαλερί, τέκνο πάρτι, νέες αφίξεις καλλιτεχνών και εναλλακτικές μορφές τέχνης έκαναν την εμφάνισή τους. Αυτή η χοάνη αναγέννησης έβαλε τα θεμέλια για το σημερινό Βερολίνο.

Συγκεντρώνοντας εικόνες από πολλούς φωτογράφους, οι επιμελητές Anke Fesel και Chris Keller επέλεξαν 200 φωτογραφίες, όλες τραβηγμένες κοντά στις αρχές του ‘90. Το αποτέλεσμα έγινε ένα φωτογραφικό λεύκωμα - σχεδόν πολιτικό - με παλιές εκρηκτικές αναμνήσεις, αλλά και μια έκθεση με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η έκθεση με τίτλο «Berlin Wonderland: Wild Years Revisited 1990-1996» φιλοξενείται στο Gestalten Space μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Χ.Τ.