Είδαμε τον θάνατο των Δεινοσαύρων στο Ψηφιακό Πλανητάριο

18.11.2014
Αν σε μαγεύουν οι Δεινόσαυροι και έχεις δει αμέτρητες φορές όλα τα χολιγουντιανά Jurassic Park και αν έχεις παιδάκι που πωρώνεται με τον Τυραννόσαυρο ΡΕΞ, αυτή την παράσταση στο Πλανητάριο δεν πρέπει να τη χάσεις!

Την Ψηφιακή Παράσταση «Ο θάνατος των δεινοσαύρων», ένα συναρπαστικό ταξίδι εκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στην Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους, είδαμε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.

Όλοι οι υπέροχοι δεινόσαυροι από τους πιο μικρούς ως τους μεγαλύτερους που περπάτησαν ποτέ στη Γη παρέλασαν στον θόλο του Πλανητάριου κάνοντάς μας να αισθανθούμε... τόσο μικρόσωμοι μπροστά σε αυτό το προϊστορικό θαύμα της φύσης. Μάθαμε για όλες τις πιθανές ερμηνείες του θανάτου των δεινοσαύρων και φυσικά την επικρατέστερη, σύμφωνα με την οποία εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της Γης εξαιτίας της πρόσκρουσης στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου: «Σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία η εξαφάνιση αυτή οφείλεται σε έναν εξωγήινο εισβολέα από το Διάστημα και πιο συγκεκριμένα στην καταστροφική πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Για την παρουσίαση αυτής της επικρατέστερης ερμηνείας, καθώς και για την παρουσίαση άλλων, περισσότερο ή λιγότερο πιθανών σεναρίων σχετικών με την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, δημιουργήσαμε μια νέα ψηφιακή παράσταση, που αφενός είναι συναρπαστική και "ζωντανή", αφετέρου έχει σημαντικό εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει και πολλά θέματα που σχετίζονται με τη Γεωλογία, την Βιολογία, την Παλαιοντολογία και φυσικά την Αστρονομία».

Σε σχέση με τις παλαιότερες παραστάσεις με Δεινόσαυρους που έχουμε απολαύσει στον υπέροχο θόλο του Πλανητάριου έχουμε να πούμε ότι ο «Θάνατος των δεινοσαύρων» έχει πιο συμπυκνωμένη πλοκή, και είναι σίγουρα για παιδιά πάνω από 7 ετών, ώστε να καταλάβουν τις τρομερές πληροφορίες που δίνονται στην αφήγηση. Οι εναλλαγή των εικόνων και η κίνηση είναι πιο έντονη γι αυτό μην αγχωθείτε, αν για μια στιγμή νιώσετε να ζαλίζεστε. Το μάτι θα συνηθίσει!

Τα τοπία είναι εκπληκτικά, καθώς η εικόνα κάνει τον θεατή να νομίζει ότι πετάει πάνω από ωκεανούς, μέσα από τις φυλλωσιές δέντρων, στα βάθη της θάλασσας, αλλά και βαθιά μέσα στο κέντρο της Γης, όπως ποτέ δεν θα φανταζόταν ούτε ο Ιούλιος Βερν!

Σε αυτή την παράσταση είδαμε και... ειδησεογραφικές πληροφορίες διανθισμένες στην αφήγηση, όπως εικόνες από τις φορές που κάποιος αστεροειδής και σκουπίδια του διαστήματος έχουν χτυπήσει τη Γη και τους κρατήρες πολλών χιλιομέτρων που έχουν αφήσει στην επιφάνειά της.

Και μάθαμε πόσο πιθανά είναι τα σενάρια του... Χόλιγουντ που θέλουν τον Αρμαγεδδών να χτυπάει τον πλανήτη Γη και να αφανίζει τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι καλό θα είναι για τις παραστάσεις του σαββατοκύριακου να βγάζετε νωρίτερα τα εισιτήριά σας, διότι το Ψηφιακό Πλανητάριο έχει γίνει must!

Χρειάζεται να πούμε ότι υπάρχει λογική στο ότι η παράσταση προτείνεται για παιδιά από 7 ετών και άνω, γι αυτό και δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι γονείς φέρνουν μικρότερα σε ηλικία παιδιά, τα οποία τρομάζουν με τους δεινόσαυρους και βαριούνται να παρακολουθήσουν όλο το εύρος των πληροφοριών για τους πλανήτες, το διάστημα και τους αστεροειδείς.

«Ο θάνατος των δεινοσαύρων» εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου με εισιτήριο 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Χριστίνα Τσατσαράγκου