Διάλεξη της Rosi Braidotti στην Αθήνα

20.11.2014
«Νοµαδικά Yποκείµενα: Ενσωµατότητα και έµφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεµινιστική θεωρία»: Με αφορµή την έκδοση του βιβλίου αυτού στα ελληνικά, το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Τµήµατος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου, οι Εκδόσεις Νήσος και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών υποδέχονται την Rosi Braidotti, Φιλόσοφο και ∆ιευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου της Ουτρέχτης, για δηµόσια διάλεξη την Πέµπτη 4 ∆εκεµβρίου και ώρα 18.00 στο Αµφιθέατρο «Σ. Καράγιωργα 2» του Παντείου Πανεπιστηµίου, Λ. Συγγρού 136, Καλλιθέα.
Για το έργο της φιλοσόφου θα µιλήσει η Αλεξάνδρα Χαλκιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, και την ελληνική έκδοση θα παρουσιάσει η Αγγελική Σηφάκη, επιστηµονική υπεύθυνη της µετάφρασης.
Θα χαιρετίσει η Μαρία Καραµεσίνη, Καθηγήτρια, και θα συντονίσει η Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Rosi Braidotti είναι µια από τις σηµαντικότερες θεωρητικούς της εποχής µας στα πεδία της Φεµινιστικής Κριτικής, της Ηπειρωτικής Φιλοσοφίας και της Κριτικής Θεωρίας. Το εκτενές συγγραφικό της έργο, το οποίο έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, καλύπτει ένα ευρύ φάσµα θεµατικών: νοµαδισµός, υλικότητα, έµφυλη διαφορά, υποκειµενικότητα, ενσωµατότητα, σχέσεις εξουσίας, φεµινιστική θεωρία και πρακτική. Πρωτοπόρος στις Γυναικείες Σπουδές στην Ευρώπη, υπήρξε ιδρύτρια των ερευνητικών δικτύων NOISE και ATHENA. Έχει διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήµια της Ευρώπης και της Αµερικής και έχει τιµηθεί για τη συµβολή της στις Ανθρωπιστικές Σπουδές µε πλήθος βραβείων, µεταξύ αυτών µε τον Ιπποτικό Τίτλο από τη Βασίλισσα της Ολλανδίας (2005).
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι σηµαίνει νοµαδικό υποκείµενο; Ποιες είναι οι πολιτικές και ηθικές προϋποθέσεις που δοµούν τη νοµαδική υποκειµενικότητα; Πώς σχετίζεται το νοµαδικό υποκείµενο µε την κρίση της µετανεωτερικότητας και µε την έννοια της «διαφοράς»; Ακολουθώντας τη διεισδυτική µατιά της µεταδοµιστικής γενιάς από την οπτική της έµφυλης διαφοράς, στο βιβλίο της Νοµαδικά υποκείµεναη Rosi Braidotti επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήµατα. Έννοιες όπως η φαντασία, η δηµιουργικότητα, το σώµα, η επιθυµία, η σχεσιακότητα, η συναισθηµατικότητα, η διαισθητική κατανόηση έρχονται στο προσκήνιο µε σκοπό την επίτευξη διανοητών και χειραφετικών εναλλακτικών τρόπων ύπαρξης και επιθυµίας.
Σηµειώσεις για τις οµιλήτριες:
Αλεξάνδρα Χαλκιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τµήµα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου
Αγγελική Σηφάκη, Υποψήφια ∆ιδάκτορας στις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήµιο της Ουτρέχτης και στο Τµήµα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου
Μαρία Καραµεσίνη, Καθηγήτρια, ∆ιευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τµήµατος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος
του Τµήµατος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου
Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τµήµα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου
Info:
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούµε επικοινωνείτε µε: 210-9201516 ή στο e-mail:[email protected]
Πέµπτη 4 ∆εκεµβρίου 2014, ώρα 18.00,
Πάντειο Πανεπιστήµιο, Αµφιθέατρο «Σ. Καράγιωργα 2»