Είδαμε «Πράματα και Θάματα» [αλλά θαύμα δεν έγινε]

12.12.2014
Αν υπάρχει κάτι που περιμένουμε διακαώς αυτή την περίοδο - είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων είτε λόγω Χριστουγέννων – αυτό είναι ένα … θαύμα. Κάτι τέτοιο είχαμε έντονα στο μυαλό μας όταν πήγαμε να δούμε το δίδυμο Ζουγανέλη - Αθερίδη στην παράσταση «Πράματα και Θάματα», που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Μικρό Παλλάς

Πρόκειται για την ιστορία τριών φίλων (Αθερίδης, Ελευθερίου, Μπισμπικόπουλος), μπλεγμένων σε ηλεκτρονική απάτη, που καταλήγει, μέσα στην υπερβολή της, να είναι ακόμη πιο πραγματική απ' αυτές που ακούγονται στις ειδήσεις. Ένας θαυματοποιός (Ζουγανέλης), με τη λαϊκή σοφία, την τρέλα και την κιθάρα του, επιχειρεί να ξεδιαλύνει το χάος, και να δώσει συμβουλές για το πώς να κατακτήσουμε το δικό μας θαύμα!

Ο Θοδωρής Αθερίδης που υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία, έστησε ένα πολυεπίπεδο χαρμάνι καταστάσεων, που αρχικά φάνηκε ότι έγινε μόνο και μόνο για να... μας μπερδέψει: Παρακμή στους θεσμούς, στην οικογένεια, στην πολιτική… Αξίες κατακερματισμένες, θεωρίες συνωμοσίας, χειραγώγηση των πολιτών από τα ΜΜΕ, φυλακές, κόκες, χορός σε στύλο, διαφθορά… όλη η παράνοια που διέπει την κουλτούρα τον σύγχρονο Έλληνα… μην πούμε άνθρωπο!

Για άλλη μια φορά ο σαγηνευτικός Γιάννης Ζουγανέλης απέδειξε ότι βγάζει πέρα όλες τις δραματουργικές απαιτήσεις. Στον κομβικό ρόλο του «Θαυματοποιού» έδωσε πνοή στη σουρεαλιστική ματιά του Αθερίδη, με τον γνωστό αυθορμητισμό, τη γλυκύτητα, τις γκριμάτσες του, αλλά και το απαύγασμα των δικών του εμπειριών ζωής. Μάλιστα το πιο ωραίο που διαβάσαμε τελευταία από θαυμαστή του Ζουγανέλη, που ήρθε και στο Μικρό Παλλάς, είναι: «Θα πήγαινα να δω παράσταση ακόμη κι αν ήταν απλώς η φωτογραφία του πάνω στη σκηνή»!

Ο Αθερίδης που έχει επιμεληθεί και τη μουσική επένδυση της παράστασης, επιτυχημένα βάζει τον Ζουγανέλη να τραγουδά με την κιθάρα του ανάμεσα στο κοινό με έναν ρόλο διαδραστικό, που εξάπτει το ενδιαφέρον του θεατή.

Το πρώτο μέρος μας φάνηκε δαιδαλώδες, μπερδεμένο και τόσο σουρεαλιστικό που δύσκολα το παρακολουθήσαμε με ειρμό. Μάλλον αφεθήκαμε στον θαυματοποιό Ζουγανέλη και στο ταλέντο του παρά στο κείμενο. Το δεύτερο μέρος αποκάλυψε μια δομή που τελικά… την καταλάβαμε, αλλά μας έμειναν μόνο οι έξυπνες ατάκες.

Δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε πολλά… αστεράκια στην ερμηνεία του Λευτέρη Ελευθερίου, που στο ρόλο του Αλβανού κάνει το κοινό να σπαρταράει από τα γέλια. Φτάνει να κάνει μέχρι και κανονικό σπαγγάτο στη σκηνή. Δικαίως κάποιοι τον θεωρούν έναν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του - βέρος κωμικός, που κάνει ό,τι θέλει το κορμί του ανάλογα με τις απαιτήσεις του ρόλου.

Αξιοπρεπείς και οι νεότεροι, Ευαγγελία Συριοπούλου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος και η καλλίγραμμη χορεύτρια σε στύλο [και όχι μόνο] Αλίνα Κoτσοβούλου, πάτησαν με θάρρος και σιγουριά στις ατάκες του κειμένου.

Αν τελικά αυτό που ήθελε ο Αθερίδης είναι να μεταδώσει σαν αίσθηση αυτό το «χάσιμο» που νιώθουμε - ως πολίτες αλλά και στην προσωπική μας πορεία σε αυτή τη χώρα - αυτή την έλλειψη ειρμού και δομής... και αυτό που λέμε ειρωνικά στην παρέα μας: όλα να τα περιμένεις γιατί «στην Ελλάδα ζεις», τότε τα κατάφερε απόλυτα!

Χριστίνα Τσατσαράγκου


INFO:
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Αθερίδης, Λευτέρης Ελευθερίου, Αλίνα Κoτσοβούλου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος.

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή 20:00
Πέμπτη-Παρασκευή 21:00
Σάββατο: 18:15 (λαϊκή), 21:15
Διάρκεια: 135 λεπτά μαζί με το διάλειμμα

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:
Στο τηλέφωνο 211 1000 365, www.ticket365.gr, www.a-th.gr
Στο ταμείο του Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Citylink


Στο ΜΟΜΑ της οδού Αδριανού, πέρασαν μια βραδιά οι συντελεστές της παράστασης "Πράματα και θάματα" - Φωτογραφίες: Άγγελος Καραγιάννης.