Η Ξένια Καλογεροπούλου μάς διάβασε παραμύθι [και νιώσαμε πάλι παιδιά]

27.02.2015
Είχαμε ακούσει πως ο τρόπος που αφηγείται παραμύθια η Ξένια Καλογεροπούλου είναι μοναδικός, όμως δεν είχαμε βιώσει αυτή την εμπειρία ούτε σαν παιδιά, ούτε σαν γονείς.

Το Σάββατο (21/2) με μεγάλη απορία πήγαμε στο θέατρο Πόρτα. Παιδιά και γονείς ανεβήκαμε πάνω στη σκηνή του θεάτρου και κάτσαμε, οι μικροί σε μαξιλάρια, οι μεγαλύτεροι σε καθίσματα. Εκεί, μας περίμενε η Ξένια Καλογεροπούλου, σαν μία σύγχρονη γλυκιά γιαγιά, καθόταν σε μία διάφανη καρέκλα πάνω σ΄ένα κυκλικό κατακκόκινο χαλί, μ' ένα ποτήρι νερό ακουμπισμένο σ΄ένα σκαμπό δίπλα της, έτοιμη να ξεκινήσει το παραμύθι της. Και τότε ήταν που μ΄έναν μαγικό τρόπο νιώσαμε πως ξαναγίναμε παιδιά. Ακούγαμε για πρώτη φορά το ασυνήθιστο και άγνωστο παραμύθι «Η Πανέμορφη Φάντα Γκιρό» και ταξιδεύαμε σε άλλους χρόνους. Η Ξένια Καλογεροπούλου έχει γράψει χιλιόμετρα πορείας στο παιδικό θέατρο, αυτό ωστόσο δεν μας είχε... υποψιάσει με τίποτα για το μεγάλο της ταλέντο να μπορεί μέσω μιας απλής αφήγησης να στήνει μία ολόκληρη παράσταση στο μυαλό όσων την ακούν, να δημιουργεί νοερά εικόνες, να στήνει διαλόγους, να πυροδοτεί προβληματισμούς.


Γι΄αυτό και αξίζει να πάτε με τα παιδιά σας να την ακούσετε. Γιατί θα ξαναβρείτε μέσα σας τη χαμένη μαγεία των παραμυθιών και θα συνειδητοποιήσετε την τεράστια σημασία της προφορικής αφήγησής τους.

Μοναδικό αρνητικό, η μικρή διάρκεια του παραμυθιού που αγγίζει μετά βίας το μισάωρο. Πόσο όμως να κρατήσει μία τέτοια αφήγηση που απευθύνεται σε παιδιά;


Τα παιδιά ζωγραφίζουν την αγαπημένη τους σκηνή

Τη μικρή διάρκεια αφήγησης υπερπληρώνει το γεγονός πως στη συνέχεια τα παιδιά απασχολούνται από την χαρισματική θεατρολόγο Άννα Παπαφίγκου (ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα) με μία δραστηριότητα εμπνευσμένη από το παραμύθι που μόλις άκουσαν. Η δραστηριότητα αυτή είναι εξαιρετικά οργανωμένη, αποδομεί πλήρως με πολύ έξυπνο τρόπο το παραμύθι και τονίζει το κεντρικό, αλλά και τα επιμέρους νοήματά του.

Αναπαράσταση σκηνών από το παραμύθι

Τα παιδιά κοιμούνται για να ονειρευτούν μία άλλη εκδοχή του παραμυθιού

Οι γονείς αντίστοιχα, μπορούν να συζητήσουν με την Ξένια Καλογεροπούλου, να λύσουν τις απορίες τους γύρω από το παιδικό θέατρο και να μιλήσουν για τις τεχνικές αφήγησης και τη σημασία της προφορικής αφήγησης παραμυθιών στα παιδιά.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]