Συγκρότημα με σύνδρομο Down στέλνει η Φινλανδία στη Eurovision [photos+vds]

03.03.2015
Άλλη μια χρονιά, μετά τους πρωτότυπους Lordi που έφεραν την πρωτιά για την Φινλανδία στο διαγωνισμό της Eurovision, η χώρα αποφάσισε να κάνει πάλι τη διαφορά! Δείχνοντας την κοινωνική τους ευαισθησία - αλλά και την πανκ ροκ αισθητική τους - οι Φινλανδοί θεατές ψήφισαν φέτος για τη Eurovision το τετραμελές συγκρότημα, Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN).

Τα μέλη του συγκροτήματος PKN έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και σύνδρομο Down και είναι όλοι άνω των 40 ετών. Kόντρα σε όσα τους είχαν πει οι δισκογραφικές και οι ατζέντηδες, έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους. Να φτιάξουν μπάντα και να παίζουν μουσική. Μάλιστα το 2012 βραβεύτηκαν ως πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ «The Punk Syndrome».

Η μουσική τους κινείται στα όρια του πανκ και του χέβι μέταλ, έχουν τρομερή ενέργεια, και θα τους δούμε στη 60ή Eurovision στην Αυστρία με το τραγούδι «I Always Have To». Το τραγούδι τους ασχολείται με πράγματα που πρέπει να κάνεις ακόμα και αν δεν σου αρέσει, όπως το να πλένεσαι και να τρως σωστά. Έχει διάρκεια 1 λεπτό και 42 δευτερόλεπτα και θα είναι ένα από τα μικρότερα που έχουν ακουστεί ποτέ σε τελικό Eurovision!

Από τη σκηνή του διαγωνισμού θα στείλουν μήνυμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού ανθρώπων με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, και από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό η Φιλανδία έγινε ... φαβορί!

«Επαναστατούμε κατά της κοινωνίας με διάφορους τρόπους, αλλά δεν είμαστε πολιτικοποιημένοι. Δεν θέλουμε το κοινό να μας ψηφίσει από οίκτο. Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από άλλους ανθρώπους. Απλώς είμαστε τέσσερις τύποι με νοητική υστέρηση» δήλωσε ο μπασίστας του συγκροτήματος Σάμι Χέλε στον Guardian.

Χ.Τ.