Egg Art: Σκαλίζει τον Τσε Γκεβάρα πάνω σε αβγά του Πάσχα [photos]

13.04.2015
Ο 72χρονος Σλοβένος γλύπτης αβγών σκαλίζει τσόφλια επί 18 χρόνια και δημιουργεί μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα.

Με μάτι αητού και χέρι σιδερένιο, ο Φρανκ Γκρομ (Franc Grom) σκαλίζει τα τσόφλια των αυγών του Πάσχα, δημιουργώντας μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Ο 72χρονος Σλοβένος «γλύπτης αυγών» ζει και εργάζεται στο χωριό Stara Vrhnika κοντά στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και είναι διάσημος για αυτό το μοναδικό ταλέντο του.

Δίνοντας μια νότα διαφορετικότητας στα πασχαλινά αυγά της χώρας του - γνωστά ως pirhi - ο Γκρομ έδωσε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα παραδοσιακά μοτίβα… ξύνοντας ελαφριά με ειδική τεχνική το χρωματιστό τσόφλι τους με ένα ευαίσθητο τρυπάνι δοντιών. Πάνω στα αυγά ξεχωρίζουμε το εθνικό λουλούδι της Σλοβενίας, το γαρύφαλλο, αλλά και τον διασημότερο επαναστάτη όλων των εποχών τον Τσε Γκεβάρα.

Ο Γκρομ σκαλίζει αυγά επί 18 χρόνια. Ξεκινάει διαλέγοντας το σωστό αυγό, με το πιο χοντρό τσόφλι, το οποίο έχει μάθει να ξεχωρίζει κόντρα στο φως. Το κρατάει σαν να έχει στο χέρι του … αφρό, και τρυπάει ανάλαφρα, ώστε να μην σπάσει ή ραγίσει με λάθος τρόπο. Αφού πλύνει το αυγό και τρυπήσει στις δύο πλευρές ώστε να αφαιρέσει το περιεχόμενο, δουλεύει με άδειο, καθαρό και στεγνωμένο τσόφλι. Χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια του και την έμπνευσή του. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Του παίρνει μέχρι και δύο εβδομάδες να ολοκληρώσει κάθε σχέδιο, το οποίο αποτελείται από 2.000 με 3.000 τρυπούλες χιλιοστών.

Τα αυγά του έχουν ταξιδέψει σε εκθέσεις στην Ινδία, την Ιαπωνία, τις Η.Π.Α και τα έχει προσφέρει σαν δώρο στο Βατικανό και στον Μπιλ Κλίντον, που είναι και συλλέκτης. Η τιμή τους μεμονωμένα ξεκινάει από τα 500 δολάρια και δίνονται με πιστοποιητικό αυθεντικότητας, που περιλαμβάνει και το πόσες τρύπες έχει το σχέδιο.

Χρ. Τ.