Μπήκαμε στην πρόβα των "Απαγορευμένων" του Μητσιά στο Μέγαρο [photos]

09.04.2015
“Ποιος μπορεί να σκεφτεί πως ένα ωραίο, ελαφρό τραγουδάκι εκείνης της εποχής που λεγόταν “Στέλλα” λογοκρίθηκε; Θα πρέπει να αφήσει κανείς τη φαντασία του ελέυθερη και να σκεφτεί πολύ ότι απαγορεύτηκε αυτό το τραγούδι γιατί η Στέλλα στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ήταν ταυτισμένη με τη Μελίνα Μεκρούρη η οποία έκανε τότε ολόκληρο αντιδιδακτορικό αγώνα στο εξωτερικό.”


Τάδη έφη Γιώργος Μονεμβασίτης. Ο γνωστός κριτικός κι ιστορικός, ανέλαβε τη μουσικολογική και ιστορική έρευνα των τραγουδιών της συναυλίας του Μανώλη Μητσιά η οποία είναι αφιερωμένη στα απαγορευμένα από τη Χούντα τραγούδια και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Παντελής Βούλγαρης. Με ενορχηστρωτή τον Μανώλη Ανδουλιδάκη και τη συμμετοχή της Λαικής Ορχήστρας , θα παρουσιάσουν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα στη σκηνή του Μεγάρου μουσικής στις 21 Απριλίου και σίγουρα όταν μαζεύονται τόσοι σπουδαίοι και ταλαντούχοι άνθρωποι, το αποτέλεσμα θα είναι κάτι πολύ παραπάνω από καλό. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα, μπήκαμε σε μία από τις πρόβες τους και κρατήσαμε κάποιες φωτογραφίες και δηλώσεις των τριών βασικών συντελεστών.

Τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας γεννήθηκαν κομμάτια από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες τα οποία έμειναν διαχρονικά και τα υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους αντιμέτωποι με τον παραλογισμό όσων βρίσκονταν στην εξουσία ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους προκειμενουν να εκφραστούν ελεύθερα. Όσα εμείς σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα, τότε ήταν πολυτέλεια αλλά ευτυχώς υπήρξαν πολλοί φωτεινοί άνθρωποι που αντιστάθηκαν και πάλεψαν για τα ιδανικά και τα πιστεύω τους


Όπως δήλωσε ο Μητσιάς, η ιδέα των "Απαγορευμένων" ήταν του σπουδαίου σκηνοθέτη κι εκείνος δέχτηκε με μεγάλη χαρά γιατί θεωρεί πως ο Βούλγαρης είναι ο μόνος που μπορεί να να βάλει τα πράγματα σε μία ταξη, έχει ζήσει όλα τα γεγονότα και η παρουσία του είναι απαραίτητη. Στη συνέχεια ο σημαντικός ερμηνευτής, πρόσθεσε πως τα τραγούδια αυτά κρύβουν έναν ολόκληρο πολιτισμό και όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες στους οποίους αναφέρονται αντιμετωπίστηκαν με πολύ βίαιο τρόπο από τους Χουντικούς, φυλακίστηκαν, εξόρίστηκα και τραυματίστηκαν και οπότε στην εποχή της δημοκρατίας, καλούν κυρίως τον ελληνικό λαό κι όλη την άρχουσα τάξη να βρεθούν στο κοινό.



“Πού να φανταστούμε πως μετά από τόσα χρόνια, 21 Απριλίου θα ξορκίσουμε τη Χούντα με τραγούδια! Ήταν χρόνια δύσκολα, λογοκριμένα αλλά βέβαια η μουσική είναι η πιο σημαντική τέχνη γιατί μιλάει κατευθείαν στην ψυχή και δε μείναμε χωρίς τραγούδια αυτά τα επτά χρόνια. Το οφείλουμε στου μεγάλους στιχουργούς, συνθέτες κι ερμηνευτές που κατάφερναν με τον τρόπο τους με μεγάλη δυσκολία να μας στέλνουν μηνύματα αντοχής, ελπίδας, μιας Ελλάδας καλύτερης. Μας συντρόφευσαν αυτά τα χρόνια γι' αυτό είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος μ΄αυτή τη συναυλία. Θυμήθηκα πως αυτά τα επτά χρόνια τραγουδήσαμε. Άλλοτε ψυθιριστά, άλλοτε σε κλειστά σπίτια, άλλες φορές με τη φαντασία μας επειδή περνούσε μέσα από το μυαλό μας το τραγούδι που θέλαμε να τραγουδήσουμε αλλά δε μπορούσαμε.” δήλωσε ο Βούλγαρης ο οποίος έχει κάνει μια επιλογή από πολύ σημαντικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα εκείνων των χρόνων (όπως η κηδεία του Γιώργου Σεφέρη) και θα παρεμβάλλονται κατά τη διάρκεια της συναυλίας.



Σύμφωνα με τον Μονεμβασίτη, σε όλα αυτά τα κομμάτια που ξέρουμε πως λογοκρίθηκαν, έχουν διαλέξει και πολλά τα οποία δεν γνωρίζαμε ότι μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικά και “επικίνδυνα” για τους Συνταγματάρχες κι όπως τονίζει εξοργισμένος, ήταν ακατανόητο στον κοινό νου να καταλάνει πως λουτουργούσαν τα αρρωστημένα μυαλά εκείνων που όριζαν τι πρέπει να ηχογραφείται και να δημοσιεύεται και τι όχι.


“Η μνήμη για να μεγαλώσει και να δυναμώσει πρέπει να εμπεριέχει και το συναίσθημα της συγκίνησης. Νομίζω ότι ο Μανώλης Μητσιάς είναι ο κατεξοχήν ερμηνευτής πολλών, σημαντικών τραγουδιών. Με συγκινεί η ελληνική μουσική και με μεταφέρει σε πολλές εικόνες που μπορεί να μην ανήκουν σε μία συναυλία αλλά σε μία μελλοντική ταινία που θα κάνω. Ήταν επτά πολυ δύσκολα χρόνια αλλά και σημαντικά. Η δυσκολία πολλές φορές σε ενεργοποιεί και σε κατευθύνει σε λύσεις που αρκετές φορές δεν υπολόγιζες πως θα βρεις. Έτσι κάναμε τις ταινίες μας, έτσι ζήσαμε, έτσι ερωτευτήκαμε.. είναι μια σημαντική παρακαταθήκη” επισημαίνει ο δημιουργός μερικών από τις ταινίες που έχουν στιγματίσει τον ελληνικό κινηματογράφο.

Φωτογραφίες/ επιμέλεια: Κική Παπαδοπούλου

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Κόκκαλη και Β.Σοφίας
21 και 22 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές:
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 7,5
Πολύτεκνοι, 65+: € 9,5
Ζώνη Γ: € 14
Ζώνη Β: € 25
Ζώνη Α: € 35
Διακεκριμένη Ζώνη: € 50