Πέθανε ο σπουδαίος Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι

19.10.2015
Ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι, μαθητής του νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 70 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια. Ο Γιτάνι βρισκόταν σε κώμα εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες μετά την εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

Η κηδεία του θα τελεστεί σε ιστορικό τέμενος της πρωτεύουσας της Αιγύπτου αργότερα την Κυριακή, σύμφωνα με τον κρατικό Τύπο.

Γεννημένος το 1945, με καταγωγή από την Άνω Αίγυπτο, έζησε και μεγάλωσε σε συνοικία του παλιού Καΐρου. Σπούδασε Καλές Τέχνες, με ειδίκευση στα περσικά χαλιά, τον κέρδισε όμως η δημοσιογραφία. Έζησε τη νεότερη Ιστορία της Αιγύπτου και τους πολέμους του 1967 και 1973 ως πολεμικός ανταποκριτής. Εκείνη ακριβώς την περίοδο της ζωής του τον κατακλύζει η επιθυμία να αρχίσει να γράφει. Είχε ήδη την ενθάρρυνση του σημαντικού συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ. Δημοσίευσε 13 μυθιστορήματα και 6 συλλογές διηγημάτων. Oι ιστορίες του συχνά διαδραματίζονται στο μεσαιωνικό Κάιρο και απεικονίζουν μοντέλα μέσα από την αραβική διήγηση, την ποίηση, την παράδοση των σούφι και την ιστορία των Αράβων. Υπήρξε διευθυντής για πολλά χρόνια του εβδομαδιαίου λογοτεχνικού περιοδικού Λογοτεχνικά Νέα, που εκδίδει η εφημερίδα Αλ Αχμπάρ.

Τον περασμένο Ιούνιο τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο του Νείλου, τη σημαντικότερη διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Πυραμίδες» και «Εκεί που βασιλεύει ο ήλιος», από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».