Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις του Βικέλα στο Μπενάκη

07.06.2010
«ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ, Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις 1958-2010», είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνουν τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη από τις 7 Ιουνίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138.
«ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ, Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις 1958-2010», είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνουν τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη από τις 7 Ιουνίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα και περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα και μελέτες μιας διαδρομής πενήντα ετών.
Η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο σχεδιασμός της, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός της μονογραφίας που τη συνοδεύει έχουν γίνει από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα και τους συνεργάτες του.

Το συντονισμό εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη είχε η καθηγήτρια κα Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. Την επιμέλεια της δίγλωσσης μονογραφίας που συνοδεύει την έκδοση είχε η κα Ραχήλ Καπόν, εκδότες δε ήταν οι Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ και το Μουσείο Μπενάκη.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Βικέλας
Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Το 1955 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε επιμελητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο Ε.Μ.Π. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως επιμελητής στην έδρα της Οικοδομικής μέχρι το 1962.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
- Μετείχε ενεργά σε αρχιτεκτονικά συνέδρια, πόλη του Μεξικού, Παρίσι, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Σικάγο και Βερολίνο.

- Έχει δώσει διαλέξεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Μουσείο Γουλανδρή, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

- Εξελέγη επανειλημμένα μέλος επιτροπών ενασκήσεως αρχιτεκτονικού ελέγχου και επιτροπών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

- Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

- Στα πενήντα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, του έχουν ανατεθεί περισσότερα από 870 έργα κάθε είδους, όπως: πολεοδομικά σύνολα, συγκροτήματα διαμερισμάτων και κατοικιών, επαύλεις, κτήρια γραφείων, υψηλά κτήρια (πύργοι), υπουργεία, δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτήρια, ναοί, περίπτερα εκθέσεων, καταστήματα, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, μαρίνες, αεροδρόμια, ταφικά μνημεία, δημόσιοι σταθμοί αυτοκινήτων, πολυκαταστήματα, δημόσια πάρκα και πλατείες.

- Ασχολήθηκε επίσης με ποικίλα θέματα εσωτερικού χώρου, σ’ αυτά ξεχωρίζουν η Βουλή των Ελλήνων και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

- Έργα του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο, μεταξύ άλλων και στους New York Times, καθώς και σε έγκυρα αρχιτεκτονικά περιοδικά, τόσο της Ελλάδος, όσο και της Ευρώπης. Από το 2000 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών με τον Αλέξη Βικέλα.


ΙΝFO:
Εγκαίνια: 7 Ιουνίου

Διάρκεια: 9 Ιουνίου 2010 ? 25 Ιουλίου 2010
Που: Κτήριο της οδού Πειραιώς 138.