Actopolis: Οκτώ πόλεις σε ένα διασυνοριακό εργαστήριο για την πόλη του αύριο

15.03.2016
Οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών ή και η ολοκληρωτική αποτυχία τους, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, όπως και η συνεχής μεταναστευτική και προσφυγική ροή καθορίζουν τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων του γεωπολιτικού χώρου που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Πώς μπορεί ν’ αντιδράσει ο μεμονωμένος άνθρωπος σ’ αυτές τις ριζικές αλλαγές του χώρου που ζει; Πώς αντιδρούν οι αστικοί χώροι;

Σ’ αυτές τις προκλήσεις, που αφορούν τελικά ολόκληρη την Ευρώπη, θέλει ν’ απαντήσει το πρόγραμμα Actopolis, αποσκοπώντας να είναι ένα υπερεθνικό εργαστήριο για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό και την πόλη του Αύριο:

Καλλιτέχνες, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, επιστήμονες που ασχολούνται με τον αστικό χώρο και ακτιβιστές από τη Μαρντίν, την Άγκυρα, την Αθήνα, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο, το Ζάγκρεμπ, το Βουκουρέστι και το Όμπερχάουζεν συνενώθηκαν το 2015 σε μια πλατφόρμα πέρα από επαγγελματικούς κλάδους, εθνικά σύνορα και πολιτισμικές διαφορές και ανέπτυξαν ιδέες και προγράμματα δράσης, τα οποία θα πραγματοποιήσουν στις πόλεις τους μέσα στο 2016: Εναλλακτικές ζωής στα αστικά κέντρα, πειραματικές δράσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο – πάντα σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών.
Σε κάθε μια πόλη εργάζεται αυτήν τη στιγμή μια ομάδα καλλιτεχνών, ειδικών του αστικού χώρου και ακτιβιστών για την υλοποίηση παρεμβάσεων στον αστικό χώρο της συγκεκριμένης πόλης. Για πολλούς από αυτούς τα θέματα που θίγουν δεν είναι μόνον η επικαιρότητα, αλλά και μέρος της προσωπικής τους εμπειρίας, όπως π.χ. τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί ή στην Πλατεία Συντάγματος.

Οι ομάδες αυτές βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας εμπειρίες.

Το 2017 τα κατά τόπους αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση, η οποία θα περιοδεύσει σ’ όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν, αλλά και να σχολιάζουν τα προγράμματα όλων των πόλεων στο www.actopolis.net.


Actopolis – ΑΘΗΝΑ

Το πρόγραμμα Actopolis – ΑΘΗΝΑ με τίτλο

«The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;»

επιμελούνται οι θεωρητικοί της τέχνης Ελπίδα Καραμπά και Γλυκερία Σταθοπούλου

«Η Αθήνα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» διαπιστώνουν οι δυο επιμελήτριες. «Η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο του προσφυγικού ζητήματος όσο και των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης. Υπό το πρίσμα της κατάρρευσης των θεσμών, η πόλη είναι ένα αντιπαράδειγμα του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας». Ταυτόχρονα, όπως λένε οι επιμελήτριες, η Αθήνα, ειδικά μετά την κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος και τους πολιτικούς μετασχηματισμούς που ακολούθησαν, γίνεται ένας εξωτικός χώρος όπου προβάλλονται οι δυναμικές προοπτικές της κρίσης. Βιώνει η Αθήνα αυτή τη στιγμή ένα Re-Branding ως πόλη δημιουργικών ενεργειών; Τί είδους δυνατότητες δράσης ανοίγονται για τους καλλιτέχνες, τους αρχιτέκτονες, τους ανθρωπολόγους ή τους κοινωνικούς επιστήμονες της πόλης; Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι ίδιοι αλλά και η πόλη από αυτές τις ενέργειες; Μπορεί αυτό που ξεκίνησε ως εξωτικοποίηση της κρίσης να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και να αξιοποιηθεί παραγωγικά σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο εθνικισμός και τα κοινωνικά κινήματα; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της σειράς των διαλέξεων με τίτλο «The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;»

Πραγματευόμενες αυτά τα ερωτήματα οι δυο επιμελήτριες επέλεξαν ως πλατφόρμα την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ), ένα ερευνητικό, επιμελητικό σχήμα, που ιδρύθηκε το 2013 από την θεωρητικό τέχνης Ελπίδα Καραμπά, για να «κατασκηνώσει» σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας, σε θεσμικούς και εξωθεσμικούς χώρους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της, ομιλίες, δημόσιες συζητήσεις, επιτελεστικές διαλέξεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων απευθύνεται τόσο σε καλλιτέχνες όσο και σε ενδιαφερόμενους κατοίκους της πόλης.

Οι δυο επόμενες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, 18:00
Χώρος: COFFEE-BAR, Σωκράτους 42, Oμόνοια (εντός της στοάς)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
THE SOFT POWER LECTURES (2/6)

Ένα καφενείο στην Ομόνοια
Μια περφόρμανς-διάλεξη με 4 ερωτήσεις, 4 υποερωτήσεις και μια απάντηση

Διαφορετικά δημιουργικά υποκείμενα που εμπλέκονται με την πόλη, που αφηγήθηκαν την πόλη, που συμμετέχουν σε ομάδες ακτιβιστών και καλλιτεχνών που καταλαμβάνουν την πόλη και επίσης καταλαμβάνουν ενεργά και ανενεργά στέκια, συμμετέχουν σε μια ομαδική περφόρμανς-συνέντευξη.

Συμμετέχοντες: Sepake Angiama, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Φάνης Καφαντάρης, Βασίλης Νούλας, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, 3 137, Πέτρος Μωρης, Ana DanaBeros, Yelta Kom, Mirjana Utvić, Danijela Dugandzic Zivanovic.

Η ΠΑΤ προσκαλεί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ακτιβιστές και τους θέτει τις ίδιες ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις σύντομες. Οι απαντήσεις επίσης. Οι καλεσμένοι δεν έχουν προετοιμαστεί. Οι ερωτήσεις σχετικές, αλλά και άσχετες (μετανάστευση, πόλη, τρως όταν βλέπεις ειδήσεις, εναλλακτική οικονομία, βιωσιμότητα, τι μισθό παίρνεις, βλέπεις πολιτικά;).

Κάθε καλεσμένος έχει 5 λεπτά. Ας πούμε: 8 λεπτά.
Καλεσμένοι: 40
Καλεσμένοι: διάφορες ηλικίες.

Σε ελληνική και αγγλική γλώσσα

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, 18:00
Χώρος:CIRCUITS AND CURRENTS, Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια

«Πόσο μ ‘αρέσει ν’ ακούω τους ανθρώπους να ανεβαίνουν με το ασανσέρ και να μιλάνε ρουμάνικα»
(Λ. Πλάτωνος / Εμιγκρέδες της Ρουμανίας)

Επιχειρώντας να δούμε την πρακτική και πραγματιστική όψη των αφηγήσεων περί κρίσης και δημιουργικών ανθεκτικών πόλεων, οργανώνονται παράλληλες διαλέξεις προσκεκλημένων από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ακτόπολις προκειμένου να μιλήσουν για τακτικές επαγγελματικής επιβίωσης και μηχανισμών προώθησης, δικτυώσης και συνέργειας.

Ομιλητές:
Ana Dana Beroš (Ζάγκρεμπ), Yelta Köm (Τουρκία), Mirjana Utvić (Βελιγράδι), Danijela Dugandžić Živanović (Σαράγιεβο)

Σε αγγλική γλώσσα

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τις δυο εκδηλώσεις.