Jamala: Ποια είναι η νικήτρια της Eurovision που τη λένε... Susana [photos+vds]

16.05.2016
Το πραγματικό της όνομα είναι Susana Jamaladinova, είναι μουσουλάνα και γεννήθηκε στο Κιργιστάν από πατέρα Τατάρο της Κριμαίας και μητέρα Αρμένισσα, με προγόνους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η 32χρονη νικήτρια της Eurovision είναι σοπράνο και συγγενής του Αράμ Χατσατουριάν, του πιο γνωστού Αρμένιου συνθέτη του 20ου αιώνα.

Η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση έγινε όταν ήταν μόλις 9 ετών με 12 παραδοσιακά τραγούδια των Τατάρων της Κριμαίας, ενώ ήθελε να γίνει τραγουδίστρια ... όπερας! Το πραγματικό της πάθος όμως είναι η τζαζ μουσική. Και με αυτή τη φωνή καταλαβαίνουμε το γιατί!

Η διάθεσή της να πειραματιστεί μουσικά την οδήγησε σε διαφορετικούς δρόμους, ενώ άρχισε να δίνει συναυλίες με την αδερφή της, Βενέρα, χωρίς να αφήσει τις σπουδές της στη μουσική στην Εθνική Μουσική Ακαδημία του Tchaikovsky της Ουκρανίας.

Το 2009 ήταν η χρονιά της. Δοκίμασε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό για νέους ποπ τραγουδιστές «New Wave» και κέρδισε. Η νίκη της αυτή ήταν το πολυπόθητο εισιτήριο για συναυλίες στη Μόσχα και το Βερολίνο, ενώ έγινε διάσημη στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, περιστασιακά, συνέχισε να μετέχει και σε συναυλίες κλασικής μουσικής.

Το 2011 μετείχε στη διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε την Ουκρανία. Παρότι επελέγη για την τελική φάση, εξαιτίας διαμάχης που ξέσπασε για ψήφους που δεν καταμετρήθηκαν ορίστηκε νέα διαδικασία και εκείνη αποσύρθηκε. Οπως αποδείχτηκε θα έπρεπε να περιμένει 5 χρόνια ακόμα για να εκτιναχθεί στην κορυφή ..

Το τραγούδι της «1944», με το ποίο κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision με 534 βαθμούς, αναφέρεται στον ξεριξωμό των Τατάρων από την Κριμαία, μια οικογενειακή τραγωδία με πολιτκές διαστάσεις. Μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για τον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν. Ανάμεσά τους ήταν η προγιαγιά της.

«Εκείνη η τρομερή χρονιά άλλαξε για πάντα τη ζωή μίας εύθραυστης γυναίκας, της προγαγιάς μου, της Ναζιλκάν. Θα προτιμούσα να μην είχαν συμβεί όλα αυτά τα τρομερά πράγματα σε εκείνη και θα προτιμούσα αυτό το τραγούδι να μην υπήρχε», είπε η Τζαμάλα στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη νίκη της.

%PHOTO7%

%PHOTO8%

%PHOTO9%