Πέθανε ο Ανδρέας Βουτσινάς

08.06.2010
Εφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης σε ηλικία 79 ετών ο Ανδρέας Βουτσινάς, ένας από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του Ελληνικού Θεάτρου. Ο γνωστός σκηνοθέτης είχε ταλαιπωρηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο με την υγεία του και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Εφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης σε ηλικία 79 ετών ο Ανδρέας Βουτσινάς, ένας από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του Ελληνικού Θεάτρου, αλλά και με αξιόλογες συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες. Ο γνωστός σκηνοθέτης είχε ταλαιπωρηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο με την υγεία του και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Ο Ανδρέας Βουτσινάς σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στο Old Vic και στη σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του W. Douglas, ενώ φοίτησε και στη σχολή του L. Strassberg. Το 1957 έγινε μέλος του Actors' Studio.

Στον κινηματογράφο είχε παίξει σε ταινίες των Μ. Μπρουκς, Ζ. Ντασέν και Λ. Μπεσόν.

Είχε σκηνοθετήσει περισσότερες από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, τον Καναδά, τη Ν. Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα. Τελευταία του δουλειά ήταν «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» που παρουσιαζόταν στο θέατρο Ορφέας τη θεατρική σεζόν που μας πέρασε, με τη Βάσια Παναγοπούλου στον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Στράτο Τζώρτζογλου.

Είχε παράλληλα συνεργαστεί με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, όπως τους: Τ. Φόντα, Φ. Ντάναγουεϊ, Γ. Μπίτι, Α. Μπράνκροφτ, Φ. Αρντάν, Ε. Παππά, κ.ά, ενώ είχε σκηνοθετήσει στο Μπρόντγουεϊ, στην Comedie Francaise, στο Θέατρο του Π. Μπρουκ κ.α.

Είχε επίσης συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.

Η γαλλική κυβέρνηση του είχε απονείμει τον ανώτατο τίτλο τιμής «Commandeur des Arts et des Lettres», καθώς και τον τίτλο «Chevalier de Merite».

Γ.Ο