Νέος Ρήγος, OPA και... Ποδόσφαιρο!

10.06.2010
Aπό 1η έως και 18 Ιουλίου το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα παρουσιάσει στον προαύλιο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων μερικές από τις καλύτερες ομάδες χορού της Ευρώπης.
Aπό 1η έως και 18 Ιουλίου το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα παρουσιάσει στον προαύλιο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων μερικές από τις καλύτερες ομάδες χορού της Ευρώπης.

Στόχος του; Να υπογραμμίσει πως ο σύγχρονος χορός, που απαλλάχτηκε από την τεχνική και τις αρχές του ακαδημαϊκού χορού και από τις αντιλήψεις που ενέπνεαν το κλασσικό μπαλέτο και που ξεκίνησε σαν ρεύμα στις αρχές του 20ου αιώνα, σήμερα ενδιαφέρει σοβαρά όλο και περισσότερο κοινό.

Τρεις πολύ σημαντικές χορευτικές ομάδες, από την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ.
Πρόκειται αντίστοιχα για την Gelabert Azzopardi Companyia de Danse from Barcelona που θα παρουσιάσει τα έργα «Sense fi» και «Conquassabit», την Jo Stromgren Kompani που σε πρώτη παρουσίαση θα χορέψει το «A Dance Tribute to the art of football» και την ομάδα Folkwang Tanzstudio που θα παρουσιάσει τα «Frauenballet» και «Schimmer».

Από την Ελλάδα για μια ακόμη φορά στο Φεστιβάλ της Αθήνας, θα συμμετάσχει (και μάλιστα όλες τις ημέρες της διάρκειάς του) το Χοροθέατρο Οκτάνα με την καινούργια δουλειά του Κωνσταντίνου Ρήγου που έχει τίτλο «Dressed Undressed».

Λίγα λόγια για τις συμμετοχές:

- Ballet Junior de Genève
2-4/7/2010,
αίθουσα Δ10,21.30

Do-us-apart
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης με την ομάδα Ballet Junior de Genève που αποτελείται από 11 χορευτές παρουσιάζει την παράσταση Do us apart σε μορφή event, μακρυά από τις καθιερωμένες κλασσικές σκηνικές συντεταγμένες.

Ο χορογράφος ξεγυμνώνει το έργο από την πρωταρχική μορφή παρουσίασής του και εστιάζει περισσότερο στη performance. Μιας performance που διαρκεί 30 λεπτά.
Τα κοστούμια είναι της Μαριόν Schmid, η μουσική των Diamanba Galas, Meredith Mouk και Marina Rosenfeld.



Gelabert Azzopardi Companyia de Danse from Barcelona
(Ισπανία)
8,9/7/2010 - Κεντρική Σκηνή, 21:30

SENSE FI / CONQUASSABIT
Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα
Από την εποχή της δημιουργίας της παράστασης Desfigurat (1985), ο Cesc Gelabert έχει χορογραφήσει παραπάνω από 25 παραγωγές της ομάδας καθώς και πολλά κομμάτια solo με ερμηνευτή τον ίδιο.
H νέα παραγωγή της ομάδας απαρτίζεται από 2 χορογραφίες του Cesc Gelabert που παρουσιάζουν: διαφορετικό concept, μουσική και σωματική γλώσσα. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια παράσταση που αποτελεί μια πρόσκληση για διασκέδαση εξαιτίας της αισθητικής και συναισθηματικής της διαφορετικότητας.


Jo Strοmgren Kompani (Νορβηγία)
11, 12/7/2010 - Κεντρική Σκηνή, 21:30

A DANCE TRIBUTE TO THE ART OF FOOTBALL
Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα
Η παράσταση ασχολείται με τα φαινόμενα του ποδοσφαίρου, του πιο σπουδαίου αθλήματος στον κόσμο. Ερευνά την σωματική γλώσσα του αθλήματος και εξυψώνει την καλαίσθητη πλευρά του φανατισμού που το χαρακτηρίζει. Επιπρόσθετα αποτελεί ένα πολιτικού τύπου σχόλιο για την τεχνητή διαμάχη της επιλογής ανάμεσα στα κοινά σπορ και τις εύγλωττες τέχνες. Επίσης, κατά κάποιον τρόπο η παράσταση «δίνει μια κλωτσιά» στην περηφάνια και στην προκατάληψη που χαρακτηρίζει μια ομάδα που προπονείται στο ποδόσφαιρο και μια τάξη μπαλέτου υψηλού επιπέδου. Καλλιτεχνική φιλοδοξία της ομάδας αποτελούσε πάντοτε η παρουσίαση θεμάτων με ενδιαφέρον και ικανά να ιντριγκάρουν το κοινό. Με την εμφάνιση τους το σίγουρο είναι πως δε θα πλήξουμε από κοινότυπες ιδέες, αλλά σίγουρα θα γνωρίσουμε μια πιο ειλικρινή και φρέσκια εκδοχή για την εξέλιξη του σύγχρονου χορού.


Folkwang Tanzstudio ( Γερμανία)
14,15/7/2010 - Κεντρική Σκηνή, 21:30

Frauenballett / Schimmer
Το Folkwang Tanzstudio (FTS) μπορεί να μιλήσει με περηφάνια για ένα παρελθόν 80 χρόνων επιτυχημένης πορείας. Ιδρύθηκε το 1928 από τον Kurt Jooss και στη συνέχεια η καλλιτεχνική φυσιογνωμία της ομάδας διαμορφώθηκε από χορογράφους όπως η Pina Bausch, η Susanne Linke, ο Reinhild Hoffmann, ο Urs Dietrich, ο Mark Sieczkarek και πιο προσφατα η Henrietta Horn.

Τον Οκτώβριο του 2008 η Pina Bausch και ο Rodolpho Leoni ανέλαβαν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Folkwang Tanzstudio, μιας ομάδας που περιοδεύει διεθνώς και απασχολεί χορευτές με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα.

Η ομάδα απολαμβάνει μια διεθνή αναγνώριση και παραδοχή από το σύνολο του κόσμου του χορού. Παραστάσεις της έχουν ταξιδέψει στην Αίγυπτο, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Hong Kong, China, Japan, Indonesia, Korea καθώς και την Άπω Ανατολή.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας θα παρουσιαστεί το καινούργιο solo της Hernietta Horn, Schimmer και στη συνέχεια η χορογραφία της Susanne Linke Frauenballet.


Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ
1-18/7/2010, Αίθουσα Δ9, 23:15

Dressed-Undressed/ Ντυμένοι - Γυμνοί
Ντυμένος-γυμνός, «κάλυψη» και «αποκάλυψη». Το σώμα ως εργαλείο ομορφιάς ή ως μηχανή φθοράς είναι το πεδίο όπου εκτυλίσσεται η νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου. Πρωταγωνιστές δυο άντρες χωρίς ταυτότητα, ντυμένοι με ρούχα της σύγχρονης καθημερινότητας.

Στην εξέλιξη της δράσης θα τα απεκδυθούν, ηθελημένα ή αθέλητα, για να παραμείνουν δυο σώματα γυμνά μέσα σ' ένα χώρο καθορισμένο, από τον οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγουν.

Ο χώρος, άδειος από αντικείμενα, τονίζει την ερημιά που περικυκλώνει τα πρόσωπα και που κάνει οδυνηρή την υποχρεωτική συνύπαρξή τους. Μέσα από τη διεκδίκηση των ρούχων και την αντιπαράθεση του γυμνού και του ντυμένου, «μεταμφιεσμένου» σώματος επιδιώκεται η απόκτηση μιας αληθινής ταυτότητας, η επανεύρεση του χαμένου εαυτού, που ισοδυναμεί με την ανακάλυψη του χαμένου παραδείσου. Οι δύο ερμηνευτές, απόγονοι του Κάιν και του Άβελ, κληρονόμοι του Προπατορικού Αμαρτήματος, θα αγωνιστούν να κατοχυρώσουν την ύπαρξή τους σε ένα σύμπαν που δε χωράει και τους δυο.


Ομάδα Χορού Αερίτες
16/7/2010,
Κεντρική Σκηνή 21.30

d.OPA!
Η ομάδα χορού Αερίτες ανεβάζει την καινούρια της παράσταση με θέμα την «εθνoχορευτική» μας ταυτότητα.
Καθώς ως ομάδα ασχολούνται με τον σύγχρονο χορό, θέλουν να ανατρέξουν στη χορική μας παράδοση, ώστε να εμπλουτίσουν το κινητικό μας λεξιλόγιο και να ερευνήσουν γιατί μπορεί π.χ. το street dance, να θυμίζει τον πεντοζάλη και τι σημαίνει αυτό για το κοινό.
Υπακούει άραγε η κινητική μας γλώσσα σε ένα γενετικό κώδικα που είναι επηρεασμένος από την ιστορία μας; Υπάρχει χορευτικό DNA; Kαι αν ναι πού και πώς εκφράζεται;
Εξάλλου, η παράσταση έχει στόχο να ανιχνεύσει τι απομένει από το παρελθόν, τι αναμειγνύεται με τη σημερινή πραγματικότητα, πώς δημιουργείται η σύνθετη ταυτότητα του Έλληνα - Ευρωπαίου, πώς διαγράφεται η καθημερινή μας ζωή, πώς αυτά λειτουργούν ως ζωντανοί φορείς μνήμης και τελικά χορεύονται όλα αυτά...
Η παράσταση d.OPA! επιλέχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 14η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το Σεπτέμβριο του 2009.

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Βοηθός Χορογράφου: Δήμητρα Μητροπούλου
Ερμηνεία-Δημιουργική επεξεργασία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Μάρω Μαρμαρινού, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου.
Μουσική σύνθεση: Δημοσθένης Γρίβας
Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης


ΙNFO:
Που: Τεχνόπολις -Πειραιώς 100, Γκάζι
Πότε: 1η έως και 18 Ιουλίου

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (προπώληση από 15/6)
τηλ.: 210 3612920, 10.00π.μ. -2.00μ.μ. τηλ.: 210 3235353, 6.00μ.μ.-9.00μ.μ.