Η "Νόρμα" ξανά στην Ε.Λ.Σ.

17.02.2004
Η "Νόρμα" ,μια όπερα υψηλών φωνητικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων και η προτελευταία του Βιτσέντζο Μπελλίνι, παρουσιάζεται από τις 21 Φεβρουαρίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Άντζελο Καβαλάρο και σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη.
Την περίφημη όπερα "Νόρμα" του ιταλού συνθέτη του μπελκάντο, Βιτσέντζο Μπελλίνι παρουσιάζει από τις 21 Φεβρουαρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Άντζελο Καβαλάρο και σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη.
Στους ρόλους εμφανίζονται μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα του ελληνικού λυρικού θεάτρου, όπως οι υψίφωνοι Μάρθα Αράπη και Τζένη Δριβάλα (εναλλάξ στον ομώνυμο ρόλο), ο μπάσος Δημήτρης Καβράκος, ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος κ.α.
Η "Νόρμα" θεωρείται από τους πιο απαιτητικούς ρόλους για σοπράνο, καθώς μάλιστα έχει ταυτιστεί με την αξέχαστη ερμηνεία της Μαρία Κάλλας, η οποία τραγούδησε το έργο περισσότερες από 40 φορές στα διασημότερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Η "Νόρμα", μια όπερα υψηλών φωνητικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων είναι η προτελευταία του Μπελλίνι . Γράφτηκε πάνω σε λιμπρέτο του Φελίτσε Ρομάνι ένα χρόνο μετά από τη μεγάλη επιτυχία της "Υπνοβάτιδας" και πριν από τους "Πουριτανούς", έργο με το οποίο έκλεισε η σύντομη καριέρα και ζωή του συνθέτη. (Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 34 ετών).

Η πρώτη παράσταση που δόθηκε στη Σκάλα του Μιλάνο στις 26 Δεκεμβρίου του 1831, σημείωσε παταγώδη αποτυχία. Από τη δεύτερη όμως και για τις επόμενες 39 που ακολούθησαν, το κοινό με δέος εκτίμησε το μεγαλείο του έργου. Μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα η "Νόρμα" είχε παρουσιαστεί σε 35 χώρες μεταφρασμένη σε 16 διαφορετικές γλώσσες.
Οι μεγάλες σε διάρκεια περίφημες μελωδίες με εξέχουσα την άρια "Casta Diva" προκάλεσαν το θαυμασμό μεγάλων μουσουργών, όπως ο Μπερλιόζ και ο Βάγκνερ, που πάντα γοητευόταν από την περίτεχνη σχέση μεταξύ μουσικής και λιμπρέτου στο έργο του Μπελλίνι.

Θέμα της όπερας είναι ο κρυφός έρωτας της ιέρειας των Δρυίδων, Νόρμα, με τον Πολλιόνε και οι συνέπειες της απιστίας του όταν αυτός την εγκαταλείπει, γοητευμένος από την Ανταλτζίζα.

Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση: Αντζελο Καβαλάρο
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη
Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης

Ερμηνεύουν: Μάρθα Αράπη, Τζένη Δριβάλα (Nόρμα), Βαγγέλης Χατζησίμος, Δημήτρης Στεφάνου (Πολλιόνε), Δημήτρης Καβράκος, Χριστόφορος Σταμπόγλης (Οροβέζο), Ειρήνη Καράγιαννη, Μαίρη Ελεν Νέζη (Aνταλτζίζα) και άλλοι.

Οι παραστάσεις έχουν οριστεί για τις 21, 27, 28, 29 Φεβρουαρίου, 10 και 14 Μαρτίου, στις 19.00
Εισιτήρια: ευρώ 50, 40, 33, 25, 20 (φοιτητικό).