Ελληνοτουρκική θεατρική σύμπραξη

03.03.2004
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 12 Μαρτίου σε πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Θέατρο, το έργο "Τα ελάφια και οι κατάρες" του Τούρκου Μουχραντάν Μουνγκάν, σε σκηνοθεσία Μουσταφά Άκιβραν.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 12 Μαρτίου σε πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Θέατρο, το έργο "Τα ελάφια και οι κατάρες" του Τούρκου Μουχραντάν Μουνγκάν, σε σκηνοθεσία Μουσταφά Άκιβραν.
Η παραγωγή αυτή είναι μια ευρύτερης σημασίας χειρονομία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας σημαντικός Τούρκος σκηνοθέτης θα ανεβάσει με έλληνες ηθοποιούς ένα σημαντικό σύγχρονο τουρκικό έργο.

Πρόκειται για μια παράσταση που έρχεται να υλοποιήσει μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2002, όταν υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Κ.Θ.Β.Ε. και τη Διεύθυνση Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας , με στόχο οι θεατρικές αναζητήσεις να λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Το έργο αφηγείται μια ιστορία που ξεκινάει πριν πολλά χρόνια, όταν ο Χαζέρ μπέης ερωτεύτηκε την Κουρεϊσά κι αποφάσισε να χτίσει γι' αυτήν ένα κάστρο, εγκαταλείποντας για πάντα τη νομαδική ζωή της φυλής του.
Η προσπάθειά του να αποκτήσει μια νέα πατρίδα, σ' έναν τόπο όπου μέχρι τότε ζούσαν αγέλες ελαφιών, στάθηκε η αφορμή για τη δυσοίωνη μοίρα που ταλαιπώρησε τους απογόνους της φυλής για πολλές γενεές αργότερα.
Ένα παραμύθι με μάγισσες και στοιχειά, με ανθρώπους και ελάφια, με έρωτες και κατάρες, ένας αλληγορικός θρύλος, με άρωμα ανατολής, γραμμένος σε μια γοητευτικά ποιητική γλώσσα, που θα μας ταξιδέψει σε τόπους μυθικούς.

Ο Μουρατχάν Μουνγκάν, ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας της νεότερης γενιάς της τουρκικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί τα έργα του Άλαλα παραμύθια (μτφρ.: Στέλλα Χρηστίδου, Καστανιώτης 2000), Το τέλος της Πόλης (μτφρ.: Στέλλα Χρηστίδου, Καστανιώτης 2001) και Σαράντα δωμάτια (μτφρ.: Ανθή Καρρά, Εξάντας 2003).

Συντελεστές:
Mετάφραση : Πέτρος Mάρκαρης
Σκηνοθεσία : Mουσταφά Άβκιραν
Σκηνικά-Κοστούμια : Δαμιανός Zαρίφης
Μουσική : Kώστας Bόμβολος
Χορογραφία : Oβούλ Άβκιραν
Φωτισμοί : Γιώργος Ταρκάσης
Βοηθοί σκηνοθέτη : Δήμητρα Χουμέτη, Σιρίν Ακτεμούρ Τορπάκ

Ηθοποιοί : Iορδάνης Aϊβαζόγλου, Mελίνα Aποστολίδου, Σταύρος Γιαγκούλης, Iφιγένεια Δεληγιαννίδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Έφη Δρόσου, Γιάννης Hλιόπουλος, Δημήτρης Kαμπερίδης, Nίκος Kαπέλιος, Mαρία Kαραμήτρη, Γιώργος Kρήτος, Kατερίνα Λούρα, Πηνελόπη Mαρκοπούλου, Nατάσα Mαρματάκη, Έλενα Mαυρίδου, Γιώργος Mπαγιώκης, Aπόστολος Mπαχαρίδης, Aστέρης Πελτέκης, Δέσποινα Σαρόγλου, Στέργιος Tζαφέρης, Aννη Tσολακίδου, Mαρία Φράγκου, Mαρία Xατζηιωαννίδου