Νέος χώρος για τις "Τέχνες του Ισλάμ" στο Λούβρο

05.03.2004
Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα διαμορφώσει ένα νέο χώρο 3.000 τ.μ., όπου θα εκθέτει μέρος της πολύ μεγάλης συλλογής που διαθέτει από την ''Τέχνη του Ισλάμ'', ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.
Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα διαμορφώσει ένα νέο χώρο όπου θα εκθέτει μέρος της πολύ μεγάλης συλλογής που διαθέτει από την ''Τέχνη του Ισλάμ'', ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.
Ο Ζαν-Ζακ Εγιαγκόν αποκάλυψε τα σημαντικότερα σημεία προγράμματος που ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε εξαγγείλει το φθινόπωρο του 2002: τη δημιουργία Τμήματος μουσειακών εκθεμάτων που ''θα θυμίζει στους Γάλλους και στον κόσμο τη σημαντική συμβολή των πολιτισμών του Ισλάμ στον πολιτισμών μας''.
Η ''Αυλή Βισκόντι'', μέρος της νότιας πτέρυγας των ανακτόρων του Λούβρου θα τροποποιηθεί για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου, δύο επιπέδων επιφάνειας περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή τριπλάσια εκείνης που σήμερα φιλοξενεί μόνο 1.300 από τα 10.000 έργα ισλαμικής τέχνης του μουσείου. Eκεί θα μπορούν να εκτίθενται έως και 4.000 αντικείμενα. Αντιπροσωπεύοντας σήμερα μικρό μέρος στο Τμήμα Ανατολικών Αρχαιοτήτων, οι ''Τέχνες του Ισλάμ'' καταλαμβάνουν χώρο 1.100 τ.μ. στο υπόγειο, που κινδυνεύει να υποστεί μεγάλες ζημιές σε περίπτωση που πλημμυρίσει ο παρακείμενος ποταμός Σηκουάνας.

Διεθνής διαγωνισμός αρχιτεκτονικής θα προκηρυχθεί έως τα τέλη του 2004 για την υλοποίηση του έργου, του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η επιλογή του αρχιτέκτονα θα γίνει τον Ιούνιο του 2005. Η έναρξη των εργασιών, τον Ιανουάριο του 2007 και τα εγκαίνια των νέων αιθουσών τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τον γάλλο αξιωματούχο.